Hur går man ner i vikt på fötterna?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Att förfina dina fötter är den mer lämpliga termen när det gäller att banta dina fötter. Denna del av kroppen ändrar form och tenderar att svälla under vissa förhållanden. Graviditet, fetma, övervikt, blodcirkulationsstörningar eller andra sjukdomar kan påverka deras tillstånd. Om detta är ditt fall är det möjligt att gå ner i vikt i dina fötter när orsaken behandlas. Dessutom är fotbantningsövningar effektiva för att få styrka och muskler på denna nivå.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Varför är våra fötter ibland svullna?

Vill du ha smala fötter? Kvinnor är mer benägna att få stora och svullna fötter. Förutom övervikt är andra orsaker ofta tillfälliga. Jag rekommenderar att du följer ett behandlings- och träningsprogram för att snabbt förfina dina fötter. Näring och livsstil är ansvariga för kroppens välbefinnande och dysfunktion. Du kan till exempel behandla dina blodcirkulationsproblem och svullnaden försvinner.

Hur man går ner i vikt på fötterna
Fett på fötterna kan ha olika ursprung

Övervikt

Som jag sa ovan reagerar fötterna på din övervikt. Det är naturligt för dig att få fett på denna nivå. I det här fallet måste du gå på en diet för att gå ner i vikt på fötterna. Rätt balans mellan kost och träning är viktigt för att snabbt uppnå resultat. En bantningsdiet inkluderar styrketräningsövningar för att förvandla slapp hud till muskler. Riktade övningar för benmusklerna jobbar även fötterna.

Vattenretention

Vattenretention är en störning i kroppen och visar sig i benen. Du har svullna vrister och ben i slutet av dagen. På sommaren kan detta fenomen vara hela dagen. Symtomen är smärtsamma och ibland invalidiserande. Det är viktigt att behandla denna störning med riktade övningar och lämplig behandling för att snabbt förfina dina fötter. Att gå ner i vikt i dina fötter innebär att hitta orsakerna och agera därefter.

Störningar i venös cirkulation

Bra venavkastning är ansvarig för raffinerade fötter. Blodcirkulationsstörningar kan vara förekomsten av åderbråck på ben och fötter. Precis som symtomen på vätskeretention (ett annat underliggande symptom) är fötterna svullna och du har ibland outhärdlig smärta i detta område. I dessa stunder rekommenderar jag att du höjer fötterna på ett stöd som kuddar för att få ditt blod att cirkulera i hela kroppen.

Vilka är de bästa tipsen för att gå ner i vikt på fötterna?

Oavsett orsaken till dina svullna fötter rekommenderar jag att du undviker hög värme. Det är också viktigt att hitta ursprunget till dina problem.

Minska saltet för gravida kvinnor

Under graviditeten tenderar till exempel kvinnor att ha svullna fötter från andra trimestern. För gravida kvinnor rekommenderar jag att du minskar saltet för att minska vattnet som lagras i din kropp. Detta tips kan också förhindra högt blodtryck i slutet av graviditeten. Dessutom kan din gynekolog också ordinera samma rekommendation för en smidig utveckling av din graviditet.

En förändring i kosten

En hälsosam livsstil och en balanserad kost är grundpelarna för stark hälsa. Störningar i din kropp, oavsett var den är, är symptom på en störning i ditt liv. Jag rekommenderar att äta tillräckligt med varierad och färgstark mat varje dag. Se till att välja mat rik på C-vitamin och essentiella fettsyror som omega-3 och omega-6. Om du utövar en sport eller fysisk aktivitet är proteinintaget viktigt.

Att dricka mycket vatten

Hydrering är en viktig process för att hålla dina celler vid liv och friska. Om du lider av vätskeansamling och svullna fötter innebär att gå ner i vikt i dina fötter att dricka mycket vatten. Detta kan verka inkonsekvent, men jag försäkrar dig att vatten är viktigt för att återfukta dig just nu. Du måste minska saltet och fenomenet osmos klarar resten. Däremot är vattenintag med en hastighet av 1,5 liter vatten per dag viktigt för människokroppen.

Drick alltid mycket vatten
Drick alltid mycket vatten

Bär stödstrumpor

Blodcirkulationsproblem är ofta följderna av dåligt venöst återflöde. Jag råder dig att bära kompressionsstrumpor på natten eller när du går till jobbet. De låter dig trycka på dina ben för att cirkulera blod till låren. Svullnad i anklar och fötter minskar och kan till och med försvinna med stödstrumpor. Du måste också göra riktade benövningar för att smalna dina fötter.

Sover med benen upphöjda

Venös återgång till hjärtat aktiveras med fötterna något förhöjda i förhållande till resten av kroppen. Svullnad i anklar och fötter i slutet av dagen lindras av detta tips. I vilket fall som helst kan du använda denna teknik även på kontoret. På kvällen i din säng kan du bära kompressionsstrumpor och höja fötterna för att somna snabbt.

En kallvattenmassage

Kylan är svullna fötters allierade. Du kan använda kallvattenstrålen från din dusch eller till och med en kallvattenmassage i ett handfat. Iskubeffektsalvor använder detta fenomen för att lindra tunga ben. Använd kallt vatten med några isbitar för att snabbt smala fötterna.

Vilka övningar för att smalna dina fötter?

Fötter växer i proportion till din längd och viktökning. Kvinnor lider av svullna fötter någon gång i livet. Svullnad i fötterna är ful och ibland invalidiserande. Att förfina dina fötter innebär att behandla symtom och träna övningar som stärker musklerna i dina fötter. I allmänhet arbetar alla benstyrkeövningar fötterna. Men dessa få riktade övningar är effektiva för att banta dina fötter.

  • Lyft hälarna från marken och bibehåll balansen i några sekunder innan du återgår till utgångsläget.
Lyft hälarna från marken
Lyft hälarna från marken
  • Placera fötterna platt på marken och höj försiktigt fotvalvet och återgå till startpositionen.
  • Lyft tårna och valv, balansera från hälarna och sakta tillbaka till golvet.

Fysiska aktiviteter är lämpliga för att förebygga problem med svullna fötter och din hälsa i övrigt. Stress i vardagen kan orsaka sömnlöshet och påverkar ditt kardiovaskulära system. Blodcirkulationsproblem, särskilt svullna fötter, är symtom på en dysfunktion i hjärtat. Det är viktigt att stärka dina hjärtmuskler med konditionsträning.

Konditionsträning hjälper dig att gå ner i vikt i dina fötter
Konditionsträning hjälper dig att gå ner i vikt i dina fötter

Vilka är fördelarna med att banta dina fötter?

Förutom estetiken hos raffinerade och välskötta fötter är att banta dina fötter ett viktigt steg för problem med svullna fot. När du väl har hittat orsaken till tillståndet i dina fötter blir det enklare att förfina fötterna. Riktade benövningar och sporter rekommenderas för att stärka dina fötter. Att gå och gå i trappor är vardagliga rörelser som använder musklerna i benen och fötterna.

Gå ner i vikt för att slanka dina fötter vackert

Som näringsspecialist råder jag dig att följa ett komplett viktminskningsprogram för att behandla din övervikt. Det är en bra kombination av en kost rik på kvalitetsnäringsämnen och styrketräningsövningar anpassade efter dina mål. Att gå ner i vikt i fötterna måste också innebära att gå ner i vikt i rumpan, magen, benen, låren och till och med överkroppen. Idag finns det tekniker som hjälper dig gå ner i vikt när du sover.

Bättre venös återgång

När du väl upptäcker orsaken till dina svullna fötter är det lätt att ta hand om dem. Ibland krävs det ändrade matvanor för att symtomen ska lösa av sig själv. Att bära kompressionsstrumpor rekommenderas för att förebygga och behandla tunga ben och svullna fötter. Det är viktigt att ta väl hand om blodcirkulationsstörningar, eftersom svullnad av fötter är smärtsamt och försvagande. Höj alltid benen i sängen!