Kan man gå ner i vikt med protein?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Vill du gå ner i vikt? Betyder protein för viktminskning något för dig? Faktum är att proteiner kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Ta reda på hur.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

I maten hittar vi animaliska och vegetabiliska proteiner. Dessa har flera funktioner i kroppen. Ta reda på allt som finns att veta om protein för viktminskning.

Proteinegenskaper

Proteiner är de viktigaste strukturella elementen i alla celler i kroppen. Dessa är kedjor av aminosyror som kan integrera strukturen av muskler, hud, naglar, hår och blod. De senare är också grunden för flera hormoner, enzymer och antikroppar. Proteiner bidrar också till tillväxt, reparation och försvar av mänskliga vävnader.

Här är specificiteterna för proteinerna:

  • Viktigt för livet;
  • Tillverkad av aminosyror, essentiella eller inte, som kännetecknar proteinets kvalitet;
  • Det finns animaliska och vegetabiliska proteiner;
  • Flera roller i kroppen (enzym, transport och vävnadssammansättning);
  • Och slutligen, proteinbehov förändras under hela livet.

Vilket protein för att gå ner i vikt snabbt?

Här är listan över proteiner som hjälper dig gå ner i vikt snabbt.

Mat vår

Detta är ett av de mest kända proteinmärkena i världen. Designerna av Foodspring-gruppen erbjuder endast högkvalitativa produkter som kommer nästan 96% från deras land, Tyskland. Jag rekommenderar särskilt Whey, rik på aminosyror och glutenfri. Den senare är idealisk för bodybuilding och uthållighet. Räkna med ett pris på runt trettio euro för en 750 grams låda.

Jag kan också rekommendera Shape Shake. Det är en blandning av vassle och 25% kasein. Denna produkt är idealisk för att banta ner eller behålla formen. Räkna också ett pris på runt trettio euro för en 750 grams låda.

Naturlig Mojo

Här är ett märke som är lite mindre känt men som ändå har ett gott rykte. Detta små och medelstora företag dök upp i Tyskland för tio år sedan. Nutritionister och experter från denna grupp designar produktserier designade i Tyskland, och kombinerar extremt högkvalitativa, naturliga, välsmakande, innovativa livsmedel utan några tillsatser. Jag rekommenderar att du drar nytta av Naturel Mojos helt veganska, glutenfria eller laktosfria produkter.

Utfodra

Detta franska företag grundades av Anthony Bourbon. Tack vare expertis hos ett femtiotal näringsspecialister erbjuder Feed-företaget nästan en miljon måltider varje månad i ett femtiotal länder. Utan gluten och utan laktos, vegan och utan GMO, upptäck dessa proteinsortiment, att äta i barer eller att dricka i drinkar.

”Original”-serien erbjuder balanserade måltider färdiga på bara trettio sekunder. ”Lätt” sortimentet erbjuder lågkalori, lågkalorimåltider rikligt med superfoods. Och slutligen, ”Sport”-serien låter dig njuta av proteinrika måltider utan tillsatt socker.

Minskar protein aptiten?

En av de mest relevanta strategierna för att minska din aptit är att konsumera mer protein. Dessa är mättande och 50 % av deras kalorier förbränns under matsmältningsfasen. Förtär dem särskilt när du äter (morgon, middag och kväll). Under din måltid, ät din del av råa grönsaker eller grönsaker och avsluta sedan med stärkelsehaltig mat.

Protein är känt för att vara maten för mättnad (känsla av magfylldhet). Det hjälper till att öka andelen aptitdämpande hormoner GLP-1, PYY och CCK och minskar produktionen av ghrelin. Genom att optimera ditt dagliga intag av livsmedel som innehåller mycket protein, skulle du naturligt minska din hunger och även öka din mättnadsnivå. Så du kommer att behöva använda protein för varje måltid, från frukost till middag. Du kommer att upptäcka att du mellanmål mindre mellan måltiderna och att du kommer att känna dig mättare (och bättre) mycket snabbare.

Hur mycket protein per dag?

För en organism med god hälsa och ett väl fungerande immunsystem rekommenderas det starkt att konsumera proteiner minst två gånger varje dag. 2 gånger per dag. Jag rekommenderar en källa till animaliskt protein och en källa till vegetabiliskt protein varje dag (en portion är värd 120 till 150 gram kött eller 150 till 200 gram fisk eller två ägg eller fem till sex matskedar baljväxter). Om du är atletisk, särskilt om du utövar fysiska aktiviteter relaterade till styrka, måste det rekommenderade intaget gå utöver detta.

Hur gör man en naturlig proteindiet?

När det gäller så kallad ”högprotein”-dieter går det att äta hur mycket magert kött, fisk och ägg man vill, men även grönsaker. Se till att äta frukt och oljefrön med måtta. Å andra sidan säger jag till dig direkt: säg adjö till spannmål och baljväxter!

En sådan diet består av fyra steg enligt följande:

  • Attacken eller förrätten (rikligt med proteiner), själva kosten (vi inkluderar grönsaker), övergången (vi växlar mellan klassiska och proteinmåltider) och stabilisering (återgår gradvis till det normala). Fokusera i den första fasen på protein och vatten vid alla fem måltider och mellanmål. Detta kommer att orsaka vad vi kallar ketos: detta är användningen av lagrat fett som en viktig energikälla.
  • Andra steget: använd proteiner under större måltider och inkludera frukt och grönsaker, eller till och med stärkelsehaltig mat.
  • Tredje steget: du måste integrera alla typer av livsmedel. Kvantiteterna är dock begränsade. Det går att äta en proteinrik måltid ibland under veckan.
  • Och till sist, sista steget: återgången till klassisk mat. Så du måste öka kalorierna jämfört med vad du behöver. Det är möjligt att behålla en eller två måltidsersättningar om du halkar.