Metabolism: är det möjligt att gå ner i vikt utan att göra något?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

För det mesta är viktminskning förknippad med en specifik diet och regelbundna fysiska aktiviteter. Men har du någonsin hört talas om konceptet att det var möjligt att gå ner i vikt utan att göra något? Det är nog allas dröm. Genom den här artikeln kommer jag att lyfta på slöjan för denna princip och ge dig råd och tips att följa om du verkligen vill bränna kalorier utan ansträngning.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Förbränner kroppen kalorier när vi inte gör något?

Oavsett om du sover eller vilar, bränner din kropp konstant kalorier. Hur och varför ? Kroppen behöver energi för att utföra vitala funktioner. Till exempel kräver hjärtat, som är en muskel, energi för att dra ihop sig med varje slag. Bara att andas gör att vi bränner kalorier. Likaså drar hjärnan ständigt energi för att utföra sin roll. Slutligen, beroende på utetemperaturen, reglerar vår kropp själv sin temperatur till cirka 37°C. Allt detta kräver energi.

Metabolism: är det möjligt att gå ner i vikt utan att göra något?
För det mesta är viktminskning förknippad med regelbundna fysiska aktiviteter.

Det är inte nödvändigt att träna för att vår kropp ska bränna kalorier. Men när man väljer att gå ner i vikt utan träning beror den eliminerade mängden från en individ till en annan. Det är allas ämnesomsättning som definierar om deras kropp kommer att dra mer energi för att utföra vitala funktioner eller inte. Det är också denna ämnesomsättning som förklarar varför en person äter vad den vill utan att gå upp ett enda gram, medan en annan lätt går upp i vikt. Tekniskt sett tillåter en ”snabb” ämnesomsättning dig att bränna kalorier snabbare. Omvänt, när det är långsamt, eliminerar kroppen fett svårare. När vi åldras tenderar denna process att sakta ner, vilket gör det svårare för äldre att gå ner i vikt.

Gå ner i vikt utan att göra något: skapa ett kaloriunderskott

Principen för viktminskning är väldigt enkel: ta bort fler kalorier än du får för att skapa ett underskott. Således kommer kroppen att dra på energireserver för att fylla denna lucka; och dessa reserver finns i fettet som samlas i vår kropp. Men det verkliga problemet är att skapa detta underskott.

Faktum är att när du inte gör något blir energikostnaderna lägre. Därför måste ditt kaloriintag vara ännu högre. Med andra ord måste du vara väldigt selektiv med din kost så att det du äter ger dig så få kalorier som möjligt. I slutändan handlar det om att gå ner i kilon utan att göra något om att göra något, det vill säga att anpassa din kost. Utan detta initiativ kan jag försäkra er att ni inte kommer att få några resultat. Du kommer då att se olika råd om dieten som du bör följa.

Vilken typ av diet bör du ta för att gå ner i vikt utan att banta?

Om du vill gå ner i vikt naturligt utan att tillgripa sport måste du se över din kost. Här är några tips att följa om hur du äter utan att behöva överväga en drastisk diet.

Var selektiv med vilken mat du ska äta

Alla livsmedel är inte bra att äta om du vill gå ner i vikt snabbt, och ännu mindre om du planerar att hoppa över sportaktiviteter. Föredrar de som är rika på animaliska eller vegetabiliska proteiner samt de som innehåller en stor mängd bra lipider och kolhydrater. Å andra sidan, begränsa bearbetade livsmedel som är för fet eller för söt.

Metabolism: är det möjligt att gå ner i vikt utan att göra något?
För att hjälpa dig gå ner i vikt utan att träna kan du anta bantningsdrycker och kosttillskott.

Livsmedel att gynna

 • Råa och kokta säsongsbetonade grönsaker;
 • Färska frukter ;
 • Fullkorn och hel stärkelse;
 • Fullkornsbröd ;
 • Fjäderfän;
 • Fisk;
 • Ägg;
 • Växtproteiner;
 • Baljväxter;
 • Oljeväxter;
 • Vegetabiliska oliv- och rapsoljor;
 • Mat som har genomgått skonsam tillagning.

Mat att begränsa

 • Färdigrätter ;
 • Halvfabrikat;
 • Mättade fetter ;
 • Vitt socker ;
 • Raffinerade spannmål;
 • Vitt bröd och biprodukter;
 • Fet kött och kallskuret;
 • Tunga rätter och rätter med sås;
 • Snabbmat ;
 • Pommes frites och panering;
 • överskott av salt;
 • Måltider och konserver;
 • Industriell läsk och juice;
 • Alkohol.

Ändra dina matvanor

Ibland behöver du inte helt beröva dig själv den mat du älskar att äta. Du måste bara hitta alternativ med lägre kalorier för att känna dig mindre upprörd. Om du till exempel brukar ha flingor med choklad till frukost, byt ut dem mot ett äpple och en bit mörk choklad. Föredrar också kryddiga rätter. Ja, kryddor är utmärkta fettförbrännare och stimulerar ämnesomsättningen. Dessutom uppmuntrar en mycket kryddig maträtt dig att äta mindre, vilket begränsar kaloriintaget. Cayennepeppar är en särskilt rekommenderad krydda. Slutligen, undvik mellanmål mellan måltiderna. Detta kommer att ge din kropp tillräckligt med tid att dra på sig fettreserver för att fungera fram till nästa måltid. Om känslan av hunger är för ihållande, ät i värsta fall färsk frukt.

Konsumera bantningsdrycker och kosttillskott

För att hjälpa dig gå ner i vikt utan att träna finns det olika produkter som du kan konsumera, inklusive bantningsdrycker och kosttillskott. Har du någonsin hört talas om bantningshakes? Detta är ett pulver att blanda med skummjölk som du blandar med hjälp av en shaker. Denna dryck är speciellt designad för att ge dig en mättnadskänsla samtidigt som du minimerar kaloriintaget. Bantningsshaken kan nästan ersätta dina måltider för att optimera din viktminskning utan träning.

Du kan också välja grönsaksjuice som du har lagat själv. Recepten är lätta att göra och ingredienserna är lätta att hitta. Du kan till exempel blanda morötter, rödbetor, selleri och ingefära i en mixer för att dricka istället för lunch. Drick även kallt vatten utan socker samt koffeinfritt te för att stimulera viktminskning. Om du vill dricka mjölk, undvik helmjölk som innehåller för mycket fett, och därför kalorier. Välj lättmjölk eller lättmjölk som passar perfekt för dina bantningsmål.

Metabolism: är det möjligt att gå ner i vikt utan att göra något?
Ändra dina matvanor.

Exempel på en diet att följa på en dag

För att hjälpa dig hitta den rätta näringsbalansen erbjuder jag dig ett exempel på en daglig meny som är avsedd att uppnå dina viktminskningsmål utan att göra någonting. Naturligtvis är detta ett enkelt exempel och du kan anpassa rätterna efter dina behov och önskemål, förutsatt att du respekterar ovan nämnda villkor.

Frukost

Till frukost, ät:

 • Osötat grönt te;
 • Gröt med mandelmjölk, mandel och honung;
 • En färsk frukt.

Lunch

Till lunch, ät:

 • En komplett måltidssallad med quinoa, fetaost och säsongens grönsaker;
 • Kycklingfilé, svampsås;
 • En sockerfri fruktkompott.

Mellanmål

Om du känner behov av att äta mellanmål, ta:

 • Råa grönsaksstavar;
 • Jordnötssmör.

Middag

Slutligen, till middag rekommenderar jag:

 • Asiatisk soppa med Nori-tång och svarta svampar;
 • Ett kokt ägg och fullkornsbröd;
 • Keso med honung och röda frukter.

Andra tips för att gå ner i vikt utan att träna

Förutom att anpassa din kost, erbjuder jag dig några ytterligare tips och tricks för att effektivt gå ner i vikt utan att göra något.

Försumma inte dagliga sysslor

Som jag nämnde ovan betyder ”att göra ingenting” på inget sätt att du ligger utspridda på soffan hela dagen lång. Gör istället dina dagliga hushållssysslor och sysslor för att öka viktminskningen. Det är ofarliga ansträngningar som, utan att du inser det, får dig att förbruka energi, trots att de inte anses vara sport.

Till exempel att bara gå och handla mat, gå upp eller ner för trappan, trädgårdsarbete, dammsuga, putsa fönster eller stryka är alla ansträngningar som räknas när de kombineras. Slutligen, om du tillbringar dina dagar med att arbeta vid en dator, se till att gå upp då och då och göra några sträckor i stolen. Gå lite, till och med bara för att komma till badrummet för att bränna av några extra kalorier.

Minska stress

Stress kan hindra dig från att gå ner i vikt. Faktum är att detta fenomen stimulerar produktionen av kortisol, som till och med kallas stresshormonet. Utsöndras i stora mängder, kortisol stör syntesen av glukos som kommer att lagras i form av fett. Dessutom tenderar kroppen att reagera på stress genom att söka efter socker och fet mat. Dessa främjar produktionen av dopamin och serotonin, nöjeshormonerna. Därför är det väsentligt att begränsa den stress som du utsätter dig för under dagen. Evakuera den så gott det går genom att ha kul och vila ordentligt. Arbete under press, ackumulerad trötthet, trafikstockningar…detta är olika situationer som främjar stress.

Metabolism: är det möjligt att gå ner i vikt utan att göra något?
Stress kan hindra dig från att gå ner i vikt.

Återfukta ordentligt

Att dricka tillräckligt med vatten hjälper dig också att gå ner i vikt. Ja, när du känner dig hungrig, kom ihåg att dricka vatten. Tillsätt inte socker och undvik fruktjuicer, de är för höga i kalorier. Drick mellan 1,5 och 2 liter vatten per dag för att optimera ditt dagliga intag. Vänta inte tills du känner dig törstig med att dricka det. Tvärtom, fördela denna kvot över dagen.

Bli motiverad med människor som har samma mål som du

Du kommer att ha förstått: att gå ner i vikt utan att göra något tar lång tid innan du ser de första resultaten. Dessutom är en viss ansträngning på din livsstil nödvändig. I det långa loppet riskerar du att tappa motivationen, riskera att du faller tillbaka på ditt gamla sätt. För att begränsa denna risk för demotivering är det att föredra att ge sig in på ett sådant bantningsprogram med andra personer med samma målsättning. På så sätt kommer ni att stötta varandra och ni kan till och med ägna tid åt att förbereda läckra lätta måltider som ni kommer att äta tillsammans.

Förbättra kvaliteten på din sömn

Sömn spelar en viktig roll i din viktminskning. Det är faktiskt möjligt att gå ner i vikt medan du sover, förutsatt att du respekterar vissa mycket specifika levnadsregler. Så om du vill gå ner i vikt utan att göra något, överväg att förbättra kvaliteten på din sömn. Sömnbrist kan också leda till övervikt. Du samlar på dig trötthet och du utsätter dig för mer stress, vilket ökar nivån av kortisol i din kropp. I sin tur tenderar du att äta mycket mer och din kropp är sugen på fet och sockerrik mat för att kompensera för produktionen av serotonin och dopamin.

Andra tips att följa

Slutligen, här är några sista enkla tips som jag kort kommer att lista åt dig. Följ dem för att optimera din viktminskning naturligt och utan ansträngning:

 • Under dina måltider, kom ihåg att äta långsamt och lugnt;
 • Tugga varje tugga ordentligt och ta dig tid att njuta av dina måltider;
 • Undvik att hoppa över måltider och begränsa mellanmål så mycket som möjligt;
 • Ge dig inte in på drastiska, alltför restriktiva dieter som skadar din kropp;
 • När du äter, fokusera på kvalitet (näringsintag), snarare än kvantitet (kaloriintag);
 • Du kan unna dig själv en gång i veckan genom att äta vad du vill utan att gå överbord;
 • Lär dig att urskilja hunger från en önskan att äta mellanmål;

Att gå ner i vikt utan bantning tar tid, var inte otålig och ge dig själv tid att hitta resultat.