Weight Watchers Diet: Hur det fungerar, menyer & Lägga märke till

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Weight Watchers-dieten, även känd som Points-dieten, är en av de mest kända i världen för viktminskning. Det har blivit populärt särskilt i USA, där många kändisar under de senaste femtio åren har antagit dess riktlinjer för att uppnå sin önskade vikt. Viktväktare och programmet det erbjuder bygger på en matplan, en träningsplan och ett stödnätverk för att undvika frestelser och behålla goda vanor.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är Weight Watchers-dieten?

Weight Watchers är en kommersiell viktminskningsplan som betonar bra matval och fysisk aktivitet. Med PointsPlus-systemet tilldelas värden till mat, dryck och recept. Du får ett tillåtet dagligt antal poäng (Target PointsPlus) baserat på faktorer som kön, ålder, längd, vikt och mängden träning du gör. Målet är att gå ner mellan ett och två pund (0,5 kg till 0,9 kg) per vecka.

sport
Weight Watchers diet kombinerar bra matval och fysiska aktiviteter för bättre viktminskning.

Dieters lär sig att välja mer näringsrik mat genom att följa PointsPlus-systemet. Det underliggande konceptet med PointsPlus är att vissa livsmedel kräver mer ansträngning från kroppen att bearbeta. Detta leder till en längre mättnadskänsla och mer energi. Att äta en måltid som innehåller protein och fibrer kommer att få dig att känna dig mättare eftersom dessa näringsämnen fungerar som de bästa aptitdämparna. Och det kommer att ge dig mer energi än en måltid med mycket socker och fett.

För att bestämma matens PointsPlus-värde erbjuder Weight Watchers en speciell formel som tar hänsyn till mängden protein, kolhydrater, fett och fibrer ett livsmedel innehåller. Om ditt PointsPlus-mål till exempel är 39, kan du dela upp dessa poäng så att du använder 8 till frukost, 10 till lunch, 15 till middag och två mellanmål (var och en värd 3 poäng).

Weight Watchers erbjuder många måltidsidéer med redan beräknade poäng, till exempel en portion lasagne (motsvarande 6 poäng) eller en grillad kycklingsallad (8 poäng). Även om poängräkning är en viktig del av programmet, uppmuntrar Weight Watchers också deltagarna att vara mer fysiskt aktiva.

Viktväktardietens historia

Viktväktarnas program skapades av en hemmafru vid namn Jean Nidetch, som nådde en vikt på 97 kilo. Hennes övervikt ledde till att hon gick in på en klinik för att gå ner i vikt och hennes läkare föreslog att hon skulle vara i kontakt med människor i samma situation för att underlätta processen. Jean bestämde sig för att utbilda sig till dietist och skrev 1975 historien om WW, som till en början var lite mer än ett menyutbyte där deltagarna fick recept med deras tilldelade kalorivärde. På kort tid blev det ett varumärke, med en egen linje av drycker, substitut och specialpublikationer.

Hur fungerar Weight Watchers-dieten?

Även om Weight Watchers diet har genomgått en del förändringar under åren, fokuserar den fortfarande på en balanserad kost. Det består av att äta alla livsmedelsgrupper med måtta. Denna plan uppmuntrar införandet av en mängd olika livsmedel. Det främjar därför balansen. All mat är tillåten, vilket kommer att spara dig frustration. Weight Watchers använder ett poängsystem för att registrera matintag. Varje måltid har ett tilldelat antal poäng, baserat på dess kaloriantal och mängden mättat fett, socker och protein den innehåller.

WW Freestyle-programmet, som introducerades i december 2017, ökade antalet nollpunktsmat. Listan innehåller nu mer än 200 alternativ, såsom skaldjur, ägg, grönsaker och frukt. Hos Weight Watchers finns inga receptbelagda livsmedel. Du kan förbereda din egen meny baserat på det totala antalet poäng som delas ut baserat på längd, vikt, ålder och kön.

Weight Watchers är inte en modefluga, utan snarare en långsam och stadig plan. På grund av kombinationen av spårningspunkter, val av hälsosam mat, bemästra livsstilsförändringar och ökad aktivitet, kommer den som följer den att gå ner i vikt. Weight Watchers är ett bra program eftersom det fokuserar på portionsstorlekar. Han är välbalanserad och kommer att anförtro dig ansvaret för att fatta rätt beslut. Vilket innebär att du kommer att spela en aktiv roll i din behandling. Du kan till och med ha en bagel eller dessert men inte varje dag.

Viktväktardiet
Ett exempel på en lunch tillåten på Weight Watchers-dieten.

Hur fungerar Weight Watchers-dieten?

Det första steget är att bestämma om man ska delta i mötena personligen eller slutföra programmet online. Mötena är veckovis. I det första mötet kommer du att väga dig (privat), sätta upp dina viktminskningsmål med ledaren och lära dig grunderna. Ledaren introducerar nya ämnen varje vecka och ger råd. Gruppmedlemmar uppmuntrar varandra genom att erbjuda strategier och dela recept.

I likhet med möten ansikte mot ansikte skapar onlineprogrammet personliga viktminskningsmål. Men genom att gå med i Weight Watchers-programmet online kan du delta från din dator eller från din mobiltelefon. Det finns onlineverktyg för att spåra matval, aktiviteter och vikt. Du kan också få tillgång till Weight Watchers näringsdatabas, recept, matguider, träningspass och fitnessdemonstrationer. Om du föredrar att delta i möten ansikte mot ansikte kan du registrera dig för att använda dessa onlineverktyg (eTools), men det kostar lite mer.

Den månatliga kostnaden kan vara en nackdel, särskilt eftersom du måste köpa alla produkter. Även om det alltid finns speciella rabatter, kan det kosta $18 per månad för möten ansikte mot ansikte eller online-programmet. Om du vill ha eTools utöver mötena är den extra kostnaden $13 per månad. Sammantaget erbjuder Weight Watchers-programmet ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt. Fokus ligger på att få stöd (genom möten ansikte mot ansikte eller onlinegemenskaper), göra bättre matval och vara fysiskt aktiv. Målet är att gå ner i vikt gradvis genom att göra positiva livsstilsförändringar.

Tillåten och förbjuden mat på viktväktardieten

Rekommenderad mat

Även om Weight Watchers poängsystem betonar hela, obearbetade livsmedel, inklusive grönsaker, frukter och magra proteiner, finns det inga förbjudna livsmedel.

De mest rekommenderade livsmedel inkluderar:

 • magra proteiner såsom skinnfri kyckling, ägg, tofu, fisk, skaldjur och fettfri yoghurt;
 • icke-stärkelsehaltiga grönsaker som broccoli, sparris, gröna grönsaker, blomkål och paprika;
 • färsk, fryst och osötad konserverad frukt;
 • hälsosamma kolhydrater som sötpotatis, brunt ris, havregryn, bönor och fullkornsprodukter;
 • hälsosamma fetter som avokado, olivolja och nötter.

Mat att undvika

 • sockerhaltiga drycker
 • pommes frites
 • bearbetat kött
 • godis och konfektyr
 • kakor och kakor

Vem bör följa denna diet?

Weight Watchers är en ganska hälsosam plan som passar alla. Men dess fokus på näringsrik mat med lågt kaloriinnehåll gör den idealisk för personer med högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes och till och med hjärtsjukdomar. Om du väljer färdigmat, kontrollera etiketterna, eftersom vissa kan innehålla mycket natrium.

När det gäller personer med diabetes, högt blodtryck eller högt kolesterol är det nödvändigt att de får näringsutbildning för att kunna göra rätt matval. Men det är en diet som kan anpassas till olika kroniska patologier eftersom den inte har några större restriktioner. Och utöver fördelarna för sjuka människor är denna diet lika effektiv som bästa fettförbrännare för att hjälpa dig gå ner i vikt.

Vem bör inte följa denna diet?

För dem som har en tendens till överkonsumtion, cravings och tvångsmässigt ätande är det bäst att undvika denna typ av tillvägagångssätt eftersom dessa individer kan tappa kontrollen genom att inta mat med hög fetthalt och/eller socker. Gravida och ammande kvinnor bör först konsultera en nutritionist för att undvika brister.

gravid kvinna träning
Observera att Weight Watchers-dieten är kontraindicerad för gravida kvinnor.

Fördelarna med Weight Watchers-dieten

Fördelarna med denna diet är följande:

 • Lätt att följa: det kräver inte hög kunskap om näring eller kost;
 • Främjar mättnad: mat rik på fibrer, protein och vatten fungerar som effektiva aptitdämpande medel.
 • Inte begränsande.
 • Ingen speciell mat behövs
 • Relativt ekonomiskt.

Nackdelar med Weight Watchers diet

Nackdelarna med Weight Watchers-dieten är:

 • En följare löper risken att göra felaktiga matval om han eller hon inte har korrekt kostutbildning;
 • Att räkna poäng för mat och måltider kan vara tråkigt i längden och därför nedslående.
 • Inkludering av för mycket bearbetad stärkelse i livsmedel som tillagas av Viktväktare.
 • Vissa användare tycker att programmets överdrivna flexibilitet kan leda till frestelser. Om de äter något som inte anses vara hälsosamt kan det få dem att överäta just den maten.
 • Den mest negativa aspekten av programmet är det faktum att mötena inte leds av personer som är utbildade i näringslära. Snarare leds mötena av personer som framgångsrikt har gått ner i vikt genom programmet.

Weekly Weight Watchers Diet Menu

Typisk dagFrukost (5 poäng)Mellanmål
(2 poäng)
Lunch (8 poäng)Eftermiddag
(1 poäng)
Middag (4 poäng)
måndagSkiva fullkornsbröd (1) + skopa jordnötssmör (2) + banan + blåbärssylt Pumpa med salvia + apelsin + kastanjer (2)Spenat- och päronsallad (1) + en näve nötter (2,5) + kyckling (2,5) + ägg (2)Päron i sirap (1)Bakad potatis (2) gratäng + ost (2)
tisdagHavregrynsinfusion + chokladkakor (5)½ glas vaniljyoghurt (1) + 5 jordnötter (1)Köttlasagne (8)Vindruvor (1)Nudelsoppa (2) + grönsaker (0) + kyckling (2)
onsdagEngelsk frukost (5)Gurka med påläggsost + lök + svartpeppar (2)Kalkonsmörgås (8)10 gr rör (1)Pizza med tomat + paprika + lök + vitlök + basilika (4)
TORSDAGNäringsrik frukost (5)2 ½ nävar popcorn (2)Lax med rostad potatis + sparris (8)Torkade aprikoser (1)Kryddig linssoppa (2) + morot (0) + ½ grekisk yoghurt (2)
fredagHavregrynsgröt + hallonyoghurt (5)½ karamelliserad banan med blåbär (2)Nudelsoppa + baljväxter + grönsaker + kyckling (8)Avokado + tomatbitar (1)Tonfisksallad (1) + tomat (0) + ägg (2) + lök + kapris + svarta oliver (1) + persilja + vinäger + peppar + salt
LÖRDAGFruktsmoothie (5)Äppelpannkaka (2)Brödburgare fylld med grillad ost + tomater + lök (8)25 g mandlar (1)1 svart bröd smörgås (1) + räkor (2,5) + bladspenat (0) + avokado (0,5) + citron (0)
söndagRostat fullkornsbröd (2) + äggröra (2) + tomat + lök (0) + 1 skiva melon (1)1 banan (2)Caesarsallad (8)25 g spannmål med fiber (1)Potatismos (1,5) + spenat + skinka (eller paprika eller sparris) + ricotta (0,5) + ägg (2) + lök + cheddar

Yttrande från hälso- och sjukvårdspersonal

Det är inte etiskt för nutritionister och andra ”specialister” som påstår sig vara inom medicin att tjäna pengar på sina hälsoråd. Men tack vare poängsystemet kan du äta vissa livsmedel med måtta som bör undvikas på många andra dieter. Det som gör denna diet så tilltalande är att den inte är en drastisk diet. Så du kan stanna där längre och nå din målvikt långsamt och säkert.

Användarrecensioner av Weight Watchers-dieten

Angélique vägde 105 kg för en höjd av 1,59 meter. Kändes inte särskilt bekväm, hon letade efter ett ramverk för att gå ner i vikt utan att verkligen beröva sig själv. Och hon säger sig ha hittat detta ramverk: Weight Watchers-metoden för att gå ner i vikt genom att äta en balanserad kost. ”Vad jag verkligen gillade är att Weight Watchers-dieten är otroligt lätt att följa och du kan äta vad du vill.”

Uppenbarligen nöjd med kosten säger en annan användare ”det enda jag klagar på är Weight Watchers smartphone-applikation som ibland har en tendens att krascha eller inte fungerar som förväntat.”

Kostnaden för Weight Watchers-programmet är föremål för kritik från många följare. Många tycker att programmet är ganska dyrt och hade föredragit att det var lite billigare.