Allt du behöver veta om organiskt kisel: Faror, fördelar och egenskaper

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Organiskt kisel är ett spårämne som har varit föremål för debatt under lång tid. Är organiskt kisel farligt? Om så är fallet, vilka är farorna med organiskt kisel? Innan jag svarar på dessa frågor kommer jag att berätta mer om dess egenskaper.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Du är säkert bekant med mineralet kisel. Det är ett spårämne i kroppen. Men har du någonsin hört talas om organiskt kisel? Vilka är dess styrkor och särdrag när det gäller hälsa?

Vilka egenskaper har organiskt kisel?

Kisel är ett spårämne i kroppen. Det finns också i en mängd växtbaserade livsmedel. Symbolen för kisel är SI medan 14 är dess atomnummer. Den är gjord av 25% av jordskorpan. Det finns inget naturligt förekommande fritt kisel på planeten. Det är dock extremt rikligt i form av oxider. I sitt naturliga tillstånd ser det ut som ett mörkgrått fast element.

Kisel är inte ett av de väsentliga spårämnena. Det har dock fördelar för benhälsa och immunitet. Det finns två sorters kisel: mineral och organiskt. Som standard är kisel mineral. Det är organiskt när en bindning till en kolatom äger rum. Detta inträffar när kisel integreras i en levande organism, såsom växter.

Ursprung

Under 1990-talet designade en fransk geolog, doktor i sedimentologi och kriminalteknisk expert i mikroanalys vid namn Loïc Le Ribault G5-molekylen, med vad han kallade ”organiskt kisel”. För detta ändamål är den baserad på studier av Norbert Duffaut, en organisk kemiexpert från University of Bordeaux. Denna specialist syntetiserade en organisk kiselmolekyl 1957. Han uppnådde dess stabilisering med hjälp av salicylsyra. Slutligen hävdar vissa att G5 organiskt kisel skapades av Norbert Duffaut medan andra tillskriver detta arbete till Loïc Le Ribault.

Kosttillskott som innehåller organiskt kisel finns som kapslar, geler eller drickbara alternativ. För det mesta rekommenderas de för personer med led- eller benproblem. Det rekommenderas också starkt för seniorer att bekämpa benavmineralisering. Innan du använder det rekommenderar jag att du kontaktar en läkare på grund av kontraindikationerna för dess användning.

Sammansättning och dosering

Ingredienserna i organiskt kisel är inte desamma beroende på produkt. Här är ett exempel på sammansättning: vatten med omvänd osmos, vegetabiliskt glycerin, stabiliserad ortokiselsyra, kolinklorid, naturlig smak, zink- och kopparglukonater och slutligen sötningsmedel (steviolglykosider).

Hela människokroppen har sju gram kisel i genomsnitt. Kisel finns i blodet (fem milligram per liter). Den stora majoriteten av det finns dock kvar i flera vävnader i kroppen, såsom i tymus. Det sistnämnda är väsentligt när det gäller immunsystemets, kärlväggarnas, binjurarnas, benen, hudbeläggningen och andra organ som lever, mjälte och bukspottkörtel.

Det finns organiskt organiskt kisel som säljs i kapslar eller flytande, i 500 ml eller 1 liter. Denna produkt kan blandas med växter som nässlor (organisk kiselnässla). Det finns också i organisk silikongel G5 eller andra. Vanligtvis blandas denna typ av kisel med eteriska oljor.

Organiskt kisel: farorna

Organiskt kisel har varit ett spårämne som varit föremål för debatt i många år. Medan vissa ser det som en mirakelprodukt, säger andra att det är värdelöst eller till och med skadligt. För närvarande finns det ingen bevisad risk för organiskt kisel på kroppen. Experter har inte upptäckt någon fara kopplad till konsumtion av äkta organiskt kisel: detta är monometylsilantriol (MMST).

Den enda risken som identifierats är kopplad till själva spårämnet kisel. I själva verket kan överdriven långvarig konsumtion av dåligt assimilerbart kisel skapa faran för njursten. Följaktligen kan användning av mycket kosttillskott som är rikligt med kisel och avslöja en lägre andel assimilering (under 20%) under en längre tidsperiod orsaka en ökning av denna fara.

Användning av ämnen med hög halt av mineralkisel och därför inte assimilerbara kan därför öka denna risk. För att undvika detta, välj alternativ som använder äkta organiskt kisel (MMST), som är nästan 70% assimilerat av kroppen. Undvik ortokiselsyralösningar med en genomsnittlig assimileringsprocent på 12,5 %.

Slutligen avslöjar organiskt kisel för närvarande inga egentliga kontraindikationer förutom i fall av njurinsufficiens eller dysfunktion. Det är alltså möjligt att använda det oavsett vilka behandlingar som redan har tagits och ditt nuvarande hälsotillstånd. Det bästa man kan göra är att gå till en läkare. Innan du tar det rekommenderar jag det starkt. Organiskt kisel är fortfarande en kritisk produkt idag. Så var försiktig och använd den inte på måfå.

Vilka är fördelarna med organiskt kisel?

Här är de många fördelarna som uppnås tack vare organiskt kisel.

För ben och leder

D-vitamin och kalcium är avgörande för en god bentillväxt. De garanterar också styrka och flexibilitet till benen. Dessa är gjorda av olika mineraler som magnesium, fosfor och kalcium. Vissa element kräver andra element för att fästa vid benen, detta är fallet kalcium. Därför är kalciumabsorption endast möjlig med kisel (eller kiseldioxid om du föredrar det). Det är därför viktigt att garantera tillräckligt intag av organiskt kisel (diet eller tillskott) för att remineralisera nedbrutna ben.

Organiskt kisel optimerar läkningen av benrelaterade frakturer och skador. Det kan också minska tiden det tar att läka en fraktur. Dessutom erbjuder detta mineral möjligheten att bekämpa artros när det blandas med en balanserad, kvalitetskost. Kiselorganism är också ett effektivt antiinflammatoriskt medel.

I förhållande till immunitet och hud

Organiskt kisel verkar på utformningen av antigener och antikroppar. För detta ändamål erbjuder den möjligheten att perfekt bevara B-lymfocyter till T-lymfocyter (LB till LT). Den har också en urfunktion i förhållande till immunsystemets funktion.

Du bör veta att huden är ett av de mest effektiva skyddsorganen. Det närvarande kollagenet skapar elasticitet och styrka i huden. Bindväv använder kolhydrater, mukopolysackarider och elastin. Dessa gör att huden kan behålla sin fukt och bibehålla elasticiteten i bindväven. Uppenbarligen erbjuder huden relevant skydd mot för tidigt åldrande och attacker från utsidan. Och alla dessa molekyler är gjorda av en betydande mängd kisel.

Kiseltillskott hos en individ med brist är nödvändigt. Detta hjälper till att upprätthålla optimal hälsa för hår, tandkött, tänder och hudens elasticitet. Silikon optimerar också läkningen.

Hans Funktioner på hjärnan

Kiselhalterna minskar med åldern. Kiseltillskott kan därför öka med åren, och vara extremt höga för seniorer. Experter har länge stött möjligheten att aluminium som ackumulerats i hjärnan representerar orsaken till Alzheimers sjukdom. Följaktligen måste tillräckliga kiselintag erbjuda möjligheten att avsevärt minska aluminiumnivåerna i hjärnan. Samma sak för ben, lever och njure. Kisel gör det möjligt att optimera elimineringen av aluminium via urin.

Sför kardiovaskulärt skydd

Organiskt kisel hämmar konsekvenserna av kranskärlssjukdom. Det låter faktiskt blodkärlen stelna. När vi åldras bleknar kisel från aortan, vilket försvagar kritisk bindväv. Därför orsakar det en ökning av hjärtrisk. Därför erbjuder nödvändiga bidrag av organiskt kisel möjligheten att konsolidera och underhålla vitala lungvävnader, vilket gör att de kan bekämpa konsekvenserna av föroreningar.

På hår och naglar

Organiskt kisel är relevant för håravfall, även kallat ”alopeci”. I många situationer skulle det vara kopplat till en diet som saknar viktiga näringsämnen. Silikon kan tillåta återkomst av vackert hår. Den möjliggör bättre hårväxt, samtidigt som den optimerar dess naturliga glans och lyster.

Och slutligen, inför åldrandet

Kroppens förråd av kisel minskar med åldern. Denna lätta och regelbundna minskning av kiseldioxidhalterna orsakar en kontinuerlig nedgång i den allmänna hälsan åtföljd av konstant trötthet. Att ta organiskt kisel skulle således optimera läkningen och bekämpa denna konstanta trötthet kopplad till åldrande. Tack vare tillförsel av organiskt kisel kan kroppen lättare hitta en viss tröskel av komfort, fyllighet och välbefinnande. Slutligen verkar organiskt kisel positivt mot åldrande, på hela kroppen: hud, naglar, hår, tänder och även brosk.

Var kan man hitta organiskt kisel?

Kisel är ett spårämne som finns i kroppen och i flera livsmedel av vegetabiliskt ursprung. Även om det inte finns i spårämnena av ”essentiella” typ, är det en väsentlig aspekt i förhållande till immunsystemet och för att bibehålla optimal benhälsa. Kisel finns främst i dricksvatten.

Här är en lista över dricksvatten som är rikligt med kisel (per liter och i mg):

  • 110 för Chateldon
  • 72 för Salvetat
  • 35 för Badoit
  • 31,7 för Volvic
  • Och slutligen 15 för Evian.

Kisel finns också i fullkorn, öl, dadlar, bananer, kaffe och te. I större mängder finns det växter som har förmågan att ta direkta prover från jorden för att integrera den i sina blad eller stjälkar: gräs, vete, havre, korn, åkerfräken, nässlor, bambu, som böjer sig men inte går sönder, via kiseldioxid.

För organiskt kisel kan du hitta det på webben (särskilt organiskt kisel G5) eller på vissa apotek.

Hur tar man en organisk silikonkur?

Du kan utföra en organisk silikonbehandling när som helst på året. Ekologiskt kisel kan användas oralt (jag rekommenderar att ta det på fastande mage), när det gäller galenics som ska intas eller drickas, eller externt när det är geler.

Som huvudregel varar en intensiv silikonbehandling mellan en och sex månader beroende på problem och situation. Jag råder dig att genomföra långa och regelbundna behandlingar för att få bästa möjliga resultat.