Exempel på menyer under graviditeten

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Du är gravid ? Denna period är synonymt med förändring och omvälvning. Detta gäller även din kost. För att hjälpa dig hitta en gravid kvinnas meny kommer jag att ge dig mina idéer!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det är viktigt att äta bra under graviditeten. Faktum är att den kvinnliga kroppen måste erbjuda det ofödda barnet alla nödvändiga element så att utvecklingen går så smidigt som möjligt.

Vilken meny ska man välja för en gravid kvinna?

Här är fyra viktiga rekommendationer för att äta bra under graviditeten:

  • Ät tre måltider varje dag, var uppmärksam på din hunger;
  • Ta två eller tre mellanmål varje dag om du är hungrig;
  • Ät en mängd olika livsmedel inklusive grönsaker, frukt, fullkornsmat och proteinmat;
  • Och slutligen, ät regelbundet.

Framför allt bör du inte begränsa dig. Detta är ännu mer sant under de första veckorna av graviditeten när embryot mäter bara några millimeter. Det är under denna period som den framtida mamman välkomnar reserver av fett, järn och proteiner i sin kropp. Uppenbarligen också vara noga med att inte äta för mycket. Se till att äta hälsosamt och balanserat.

Idéer för 3 dagars menyer

Saknar du idéer till dina menyer för gravida? Här är några menyer som jag följer regelbundet. Du kommer definitivt att hitta din favoritmeny för gravida kvinnor efter att ha läst mina idéer!

Dag 1: menyer för dagen

Idéer till frukost: fyra skorpor med smör och sylt, naturell yoghurt, säsongens frukt och te eller kaffe.

Idéer till lunch: grönsallad, vanlig omelett, ratatouille och ratatouilleris, fromage blanc med röd fruktcoulis.

Idéer för en gravid kvinnas kvällsmeny: rädisor, vällagad laxbiff, mangoldgratäng (kusiner till spenat) och säsongens frukt.

Dag 2: dagens menyer

Frukostidéer: ett glas mjölk, fyra flingkex, 100 % fruktjuice och te eller kaffe.

Idéer till lunch: tomater fyllda med kött, brunt ris, cantal (du har råd att äta ost men i små mängder) och bröd + en säsongens frukt.

Idéer för kvällen: penne (pasta) med basilika, naturell yoghurt och säsongens frukt.

Dag 3: menyer för dagen

Idéer till frukost: två rostat bröd med smör, fromage blanc, ren äppeljuice, te eller kaffe.

Idéer till lunch: tomat- och gröna bönsallad, kanin med oliver, pasta, naturell yoghurt och säsongens frukt.

Idéer för kvällen: linssoppa (som är full av järn och är utmärkt för hälsan), emmentaler och bröd utan att glömma en kompott.

Vilka livsmedel är förbjudna under graviditeten?

Att äta vissa livsmedel och stimulantia kan göra mycket skada för barnet. Visserligen kan giftiga ämnen eller en matinfektion hos mamman orsaka skadliga effekter på barnet.

Vad man absolut ska undvika i en gravid kvinnas meny

Vissa livsmedel bör absolut undvikas. Här är en lista över de sistnämnda: råa eller halvkokta ägg, rått eller okokt kött (biffar, bifftartar eller till och med rostbiff), rå skinka och rått kallskuret (prosciutto och salami) eller till och med ostar med råmjölk och ostar. mjukostar (camembert och tvättade svålostar). Se även till att undvika rå och rökt fisk (sushi och rökt lax). När det gäller vegetabiliska livsmedel (frukt, grönsaker och sallader), var noga med att tvätta dem väl innan du konsumerar dem.

Mejeriprodukter och ägg

Dessa produkter bör undvikas under graviditeten, särskilt mejeriprodukter gjorda av obehandlad mjölk. Den senare kan ha listeria och orsaka matförgiftning av bakteriellt ursprung. När du handlar, leta efter orden ”gjord av obehandlad mjölk” eller inte. När produkter är uppackade på disken eller erbjuds på marknaden rekommenderar jag starkt att du frågar (för säkerhets skull) om detaljer.

Ät inte heller följande mjukostar, även om de har gjorts med pastöriserad eller värmebehandlad mjölk. Här är de: mjukostar, som Camembert eller Brie, alla ädelostar, utan att glömma tvättade ostar (Harzer Roller till exempel). När det gäller lagrade hårdostar så är de gjorda av värmebehandlad mjölk. Så de är inte skadliga. Se dock till att ta bort skorpan.

Se till att bara äta hårdkokta ägg. Faktum är att råa eller halvkokta ägg kan innehålla salmonella. Ät inte livsmedel som är gjorda av råa ägg. Här är vad du bör undvika på den här nivån: kokta ägg, stekta ägg, desserter, tiramisu, majonnäs, bakverk eller till och med såser.

Kött och charkuterier

Lägg även undan slaktbiprodukter (t.ex. lever och njurar), eftersom dessa kan vara fulla av skadliga ämnen. De innehåller även vitamin A. Används i för stora mängder under graviditeten kan det orsaka tillväxtproblem och hud-, lever- och ögonskador hos barn. Jag råder dig att äta andra typer av kött, eftersom de tillagas noggrant. Ät inte heller råa kötträtter, som biffar, bifftartar, rå fläskfärs eller till och med rostbiff. Jag rekommenderar också att du inte vänder dig till rå skinka eller rått kallskuret, till exempel prosciutto (prosciutto från fläsk med ursprung i Italien) eller salami.

Dessa livsmedel kan orsaka toxoplasmos. Det är en infektionssjukdom som orsakas av parasiter, som ofta finns i rått kött. En primär infektion via toxoplasmos kan vara skadlig för barnet. Detta kan faktiskt orsaka missfall, främst under den första tredjedelen av graviditeten. Om moderns toxoplasmosinfektion upptäcktes före graviditeten är barnet normalt inte i riskzonen. Den senare skyddas sedan av moderns immunförsvar. Var dock försiktig och var noga med att inte äta den här typen av slaktprodukter råa.

Lämna ute råa livsmedelsprodukter av animaliskt ursprung

Raw food-produkter av animaliskt ursprung bör i allmänhet undvikas. Detta hjälper dig att undvika risken för matinfektioner. Råvaror av animaliskt ursprung, som till exempel kött, fisk, ägg och mejeriprodukter, kan ge upphov till parasiter som patogenen toxoplasmos eller bakterier som listeria. Och uppenbarligen kan detta ha skadliga effekter för det ofödda barnet.

Dessutom försämrar hormonella förändringar under graviditeten ditt immunförsvar och gör dig svagare för infektioner, såsom toxoplasmos och listerios. Vid en läkarundersökning av mamma/barn gör ett test att du kan se om du redan har drabbats av toxoplasmos.

Grönsaker, frukt och sallad

Som redan nämnts lite ovan måste livsmedelsprodukter av vegetabiliskt ursprung som inte har tillagats före användning (samma sak för örter) tvättas noggrant, för att förhindra eventuell infektion.

Vilka snacks för en gravid kvinna?

Om du vill ha ett mellanmål rekommenderar jag att du äter frukt, lite yoghurt eller äppelmos. Andra intressanta möjligheter: ett glas mjölk eller några mandel. Du kan också äta en mängd olika grönsaker, frukter, fullkornsmat såväl som proteiner.

Färsk frukt kl glykemiskt index ner

Här är en möjlig lista över färsk frukt med lågt glykemiskt index: äpple, banan, persika och aprikoser. Se till att äta säsongens frukter! Dessutom erbjuder de fiber, vilket är en utmärkt punkt eftersom transporten går långsammare under graviditeten.

Cchokladkakor för ett mellanmål

Var försiktig, jag pratar bara om några rutor här och inte mer! Att konsumera choklad hjälper till att bekämpa sockersuget. Var dock försiktig: ta mörk choklad!

Torkad frukt om du är gravid

Här är tre intressanta möjligheter: russin, torkade fikon och dadlar. Dessa torkade frukter är extremt mättande och har flera styrkor. Å andra sidan, begränsa konsumtionen av dessa eftersom vissa är naturligt väldigt söta.

Vilken frukt ska man undvika under graviditeten?

Under graviditeten är det viktigt att övervaka din kost.

Ananas

Vissa människor säger att ananas kan orsaka missfall om den konsumeras för mycket under de första tre månaderna av graviditeten. Orsaken till detta fenomen kallas bromelain. Detta är ett element som finns i ananas. Även om det finns en verklig frånvaro av studier i ämnet, har de flesta utförts på djur. För närvarande har ingen koppling fastställts mellan bromelain och graviditet.

Krabba

Den vetenskapliga litteraturen har fortfarande inte avslöjat en koppling mellan att äta krabba och missfall. Denna kulturella övertygelse är extremt känd bland mödrar med kinesiskt ursprung. Det är dock fullt möjligt att äta krabba under graviditeten.

Papaya

Papaya är populärt i Indien för aborter och i Malaysia som preventivmedel. Studier och observationer har dock endast utförts på djur (råttor mer exakt). Därför är lite känt om konsekvenserna för gravida kvinnor.

Ginseng

Ginseng kan orsaka en hormonell effekt på kroppen, vilket skulle få den negativa konsekvensen under graviditeten att utlösa livmodersammandragningar. Möjliga konsekvenser: missfall eller för tidig födsel.

Gravida kvinnors meny: Vilka drycker bör du undvika under graviditeten?

På denna punkt finns det ingen möjlig debatt: vatten är den bästa möjliga drycken. Frukt- och grönsaksjuicer, buljonger, soppor och mjölk spelar också en positiv roll för det totala vattenintaget. Tänk dock på att det finns restriktioner för kaffe, te, läsk och energidrycker. Anledningen ? De har koffein. När det gäller örtteer finns det kontraindikationer för gravida kvinnor i förhållande till vissa växter.

Koffein optimerar nervsystemet hos kvinnor och foster. Används i för stor mängd kan detta element orsaka hjärtklappning och nervositet samt försämra sömnkvaliteten. Från och med nu kan du enkelt komponera din gravidmeny!