Exempel på menyer under periodisk fasta

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Vill du snabbt gå ner i vikt och optimera din hälsa? I det här fallet rekommenderar jag att du utför intermittent fasta. Du vet inte vilken meny för intermittent fasta du ska välja? Upptäck mina menyer!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

I moderna mattrender sticker intermittent fasta ut. Mer än bara en diet, det är ett nytt sätt att äta. Denna fasta har en mängd hälsofördelar. Fasta för att gå ner i vikt anses till och med vara den fashionabla bantningshemligheten. Jag kommer att visa dig de många styrkorna med fasta och jag kommer att berätta för dig hur du tränar det med en vanlig dag med en specifik ”fasta”-meny.

Vad är intermittent fasta?

Denna typ av kost kännetecknas av att det växlas mellan mer eller mindre långa perioder av fasta och perioder av matintag. Mycket mer flexibel, enklare och mer tillgänglig än strikt fasta som inte tillåter matintag, intermittent fasta erbjuder möjligheten att dra nytta av liknande punkter när det gäller hälsa. Det finns olika sätt att göra intermittent fasta. Var noga med att göra din research för att se vilken lösning som passar dig bäst. Delvis fasta, 5:2-metoden eller fasta: valet är ditt!

Idéer för 3-dagars menyer med intermittent fasta

Här är mina idéer för att utöva intermittent fasta. För min del fungerade de här menyerna verkligen!

Dag 1: menyer för dagen

Här är frukost: en halv skål havremjölk, ett glas ekologisk äppeljuice och två pannkakor med lite honung. Då kan man dricka en kaffe utan socker och ha en flingbar som jag.

Till lunch: en veggiestek med pesto och mozarellaravioli, en halv skål med 15 % fet keso med en tesked chiafrön (som ger många hälsofördelar) och bär av goji (skyddar levern, njurarna och synorganen samtidigt som det stimulerar immunförsvaret) system), honung och te. För ett mellanmål kan du dricka te eller kaffe.

Och till sist, för kvällen: ett enkelt örtte.

Dag 2: dagens menyer

Här är frukost: en halv skål havremjölk, ett glas ekologisk äppeljuice och två pannkakor med lite honung. Sedan, på morgonen, kan du dricka ett sockerfritt kaffe och en flingbar.

Till lunch: en portion Roquefort-quiche, en blandad sallad (körsbärstomater, pumpafrön, valnötter, rädisor och valfri sallad) och en liten portion ost med fullkornsbröd (bara en skiva), utan att glömma teet. För ett mellanmål kan du dricka te eller kaffe. Jag kommer inte att dölja det för dig: det här är min favoritmeny för intermittent fasta!

Och till sist, för kvällen: ett enkelt örtte.

Dag 3: menyer för dagen

Här är frukost: en halv skål havremjölk, en portion (eller två) müsli. Märket jag rekommenderar heter Eat Natural. Glöm inte det nödvändiga glaset med ekologisk äppeljuice. Sedan, på morgonen, kan du dricka ett sockerfritt kaffe och en flingbar.

Till lunch: rivna morötter med vitlök, smördegs-kycklingrullar (eller kycklingmakis om du så vill), pesto och emmentaler. Välj sedan en halv skål med 15 % fet keso med en tesked chiafrön och gojibär. Som ni säkert har förstått så varierar inte mina menyer så mycket och jag kan försäkra er att det fungerar för mig. Glöm inte honung och te. För ett mellanmål kan du dricka te eller kaffe.

Och till sist, för kvällen: ett enkelt örtte.

Hur man äter under intermittent fasta?

Undvik absolut drycker med kalorier under fasteperioden. Så se till att dricka mest vatten och te. Kaffe är möjligt, men tillsätt inte socker eller mjölk i det. Vid behov går det att vända sig till sötningsmedel som erytritol.

Ät dubbelt så mycket under matintag

När man fastar kan det vara komplicerat att hålla en balanserad kost under perioder av matintag. Du kommer faktiskt att frestas mer än en gång att äta mellanmål, äta mer och unna dig själv. Tänk på att detta är ett misstag och kan förstöra dina ansträngningar. För att dra nytta av hälsofördelarna med fasta är kvaliteten på kosten under perioder av födointag lika viktig som perioder av fasta. Det är därför jag rekommenderar att du äter rikligt med växter, fullkorn och magra proteiner. Glöm inte heller essentiella fettsyror.

Varför går jag upp i vikt med intermittent fasta?

Med intermittent fasta kommer viktminskning att ske på bekostnad av muskelförlust. När fettreserverna har smält nedbryts muskelmassan och kräver påfyllning. Detta kan alltså generera starka matbehov och därför optimera viktökningen.

En sak är säker: kosten passar inte alla och det är därför den kan få vissa att gå upp i vikt. Vissa människor kan lätt klara av att inte äta någonting under sexton timmar, medan andra snabbt kommer att uppleva våldsamma cravings, eller till och med yrsel och/eller illamående. I den andra situationen är det viktigt att lyssna på din kropp och inte tvinga kroppen, eller att utföra intermittent fasta under en kort period.

Personer med ”normal” vikt bör också vara försiktiga med denna typ av diet eftersom fasta kan öppna dörren till problem relaterade till ätbeteende. Så se till att gå i din egen takt och prova andra matvanor: att äta mindre snabbt kan till exempel vara en bra början.

Vilken viktminskning med 16/8 intermittent fasta?

Även om du inte har provat 16/8 fasta, finns det en god chans att du redan har hört talas om detta extremt populära kostkoncept idag. Denna diet blir mer och mer populär och har många följare. Intermittent fasta har ett antal viktminskningsfördelar: målet är att det är möjligt att äta vad du vill och ändå gå ner i vikt så länge du äter alla dina måltider och mellanmål inom ett åtta timmars intervall varje dag. Under de återstående sexton timmarna behöver du ingenting äta. Denna metod som definieras av upprepning är en typ av intermittent fasta.

Trots populariteten för 16/8-fastan, ofta kallad 16/8-dieten eller åttatimmarsdieten, har intermittent fasta funnits i olika former i århundraden och århundraden. 16/8-lösningen är bara ett enkelt exempel på en tidsbegränsad diet, som begränsar kaloriintaget till bara några timmar. Det finns andra typer av intermittent fasta som kännetecknas av omväxlande hela dagars fasta (eller dagar med mindre matkonsumtion) och dagar av klassiskt ätande, inklusive 5:2-dieten som är känd för det. . Slutligen, glöm inte de som fastar i relation till religion eller andlighet.

Bortsett från viktminskning talar majoriteten av 16/8-lösningsentusiaster om möjliga hälsofördelar, såsom optimerade blodsocker- och kolesterolnivåer. Men är det verkligen positivt att lämna åt sidan kalorier i sexton timmar varje dag? Är detta ett tillvägagångssätt som kan passa dig? Ta reda på det, gå i din egen takt och tveka inte att träffa en nutritionist eller en läkare innan du försöker 16/8 fasta. Tveka inte att läsa vittnesmål för att se de starka och svaga sidorna av kosten i fråga.

Vilken är den mest effektiva intermittenta fastan?

Om du börjar med intermittent fasta är 16/8-lösningen den mest relevanta. Tack vare det kommer du faktiskt att kunna äta tillräckligt under dagen under åtta timmar. Sedan genomförs fastestadiet huvudsakligen under natten. På så sätt blir du mycket mindre frestad att äta mellanmål. För min del testade jag flera intermittenta fastor och det var verkligen alternativet 16/8 som fungerade bäst.