Gojibär: 15 skäl att börja omedelbart

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Goji eller Goji bär är ett kommersiellt namn för den vanliga lyciet och den kinesiska lyciet. Denna frukt är ett litet, avlångt rött bär med en delikat söt och lätt syrlig smak. Det finns i form av torkade extrakt, juice, pulver eller kapslar. Det finns minst 3 typer av gojibär:

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

 • Lyciumchinense: den finns på de flesta kinesiska marknader, den har den speciella egenskapen att den är rik på näringsämnen, att den är mycket bitter och därför inte särskilt trevlig.
 • Lyciumtibéticum uppfanns tydligen i marknadsföringssyfte.
 • Lyciumbarbarum har de 4 sällsynta polysackariderna. Dess egenskaper är i större mängd än andra lycium.

Namnet goji användes första gången 1975 av en nordamerikansk etnobotanist, Bradley Dobos. Det är en produkt som har sitt ursprung och huvudsakligen tillverkas i den autonoma regionen Ningxia i Kina. Den lilla provinsen Ningxia är också erkänd som världens huvudstad för gojibär eftersom den producerar det bästa och i stort antal. Dess jord är rik på mineralsalter, dess speciella klimat och dess vattenvägar är gynnsamma för bevattning av gojibärsgrödor.

#1 Gojibär, allierade för minnet

Gojibär Diet-Food - Gojibär

Gojibär förbättrar kognitiva förmågor. De främjar koncentrationen och är lösningen för instabila barn, med ett fladdrande sinne eller som lider av ett spänningsunderskott. Det är av denna anledning som gojibär rekommenderas för barn som lider av autism, även om goji ensam inte botar detta tillstånd. Konsumtion av goji är också bra för att behandla Alzheimers sjukdom.

#2 Goji, en obestridlig allierad mot neurologiska störningar

Goji rekommenderas starkt mot Parkinsons sjukdom. Vi har sett fall där, tack vare goji, de spektakulära skakningarna, symtomen på denna plågsamma sjukdom, har minskat avsevärt. Multipel skleros, denna försvagande sjukdom, kan mycket väl behandlas med naturliga produkter, magnesiumklorid, organiskt kisel administrerat som tillskott. Goji är också bra för att bromsa negativ utveckling.

#3 En blodrenare?

Goji reglerar kolesterolnivåer och blodcirkulationen. Det förbättrar blodsyresättningen, behandlar anemi och höjer hemoglobinnivåerna på några månader. I kombination med en lämplig kost förebygger Goji högt blodtryck. Konsumtion av Goji hjälper till att normalisera kolesterolnivåerna på några månader. Kardiovaskulära olyckor kan också förebyggas genom att konsumera denna frukt. Den stickande känslan i benen, åderbråck, tunga ben kommer gradvis att minska med intag av goji. Goji-polysackarider reglerar också det vi kallar glykemi, det vill säga sockernivån i blodet. Goji är därför lösningen på diabetes.

#4 Facilitator för tarmtransitering?

Goji har positiva effekter på matsmältning, mage och kolon. Goji alkaliserar kroppen. Det är lösningen vid matsmältningsproblem som magvärk, uppblåsthet, halsbränna, gasbildning, kolik och dålig andedräkt. Gojibär hjälper till att lindra förstoppning. Det är tillrådligt att varva doserna av goji med doser av blond psyllium, som har egenskapen att bidra till evakueringen av avfall i tjocktarmen.

# 5 En allierad för ögonen

Goji ger näring åt ögonen eftersom karotenoiderna verkar positivt på synskärpan, vilket har varit känt inom traditionell tibetansk medicin i årtusenden. Det är också ett sätt att skydda mot gula fläcken (näthinnedegeneration) och grå starr (grumling av linsen).

En allierad för dina ögon
Gojibär är en värdefull allierad för dina ögon

#6 Ät gojibär för att bota infertilitet hos män och kvinnor

Gojibär är en erkänd lösning för behandling av infertilitet hos båda könen. Särskilt för människor vars fertilitet för närvarande hotas av bekämpningsmedel. Goji-polysackarider skyddar cellerna i testiklarna och ökar kvantiteten och kvaliteten på spermier. Det hjälper också mot smärtsamma menstruationer samt att ta sig igenom klimakteriet mer behagligt. Gojibär rekommenderas under graviditet och amning eftersom de främjar barnets intellektuella utveckling.

#7 Stimulering och förstärkning av immunförsvaret

Att äta gojibär kan hjälpa till att stärka immunförsvaret. I en studie hjälpte det att dricka 100 ml gojibärsjuicekoncentrat per dag under 30 dagar förbättra immunförsvaret. Mer specifikt stimulerade det lymfocyter, de vita blodkropparna som är ansvariga för att skydda kroppen mot skadliga bakterier och virus. Enligt forskarnas åsikt kan gojibär hjälpa till att stärka immunförsvaret genom att öka vita blodkroppar som är ansvariga för att skydda kroppen mot skadliga bakterier och virus.

Det är känt som en immunoregulator. Som ett resultat förhindrar det allergier. Det rekommenderas också i fall av mononukleos, urinvägarna och njurarna. Konsumtion av Goji kan tillåta dig att distrahera blandningar under natten i fall av prostatahypertrofi. Vid njursvikt är Goji lösningen för att få förbättring inom några månader.

#8 Gojibär för att lindra leversjukdom

Antioxidanterna i gojibär regenererar skadade leverceller, vilket gör goji till ett värdefullt hjälpmedel vid levercirros. Det är också indicerat mot levercancer. Men dessa fördelar måste nödvändigtvis bekräftas av flera studier.

#9 Att äta gojibär kan hjälpa till med viktminskning

På grund av deras låga glykemiska index och deras höga fiberinnehåll kan gojibär hjälpa till med viktminskning. Det glykemiska indexvärdet för ett livsmedel indikerar effekten det kommer att ha på dina blodsockernivåer när du äter det. Livsmedel med lågt glykemiskt index släpper ut socker långsammare i blodomloppet. Som ett resultat ger de en mättnadskänsla och minskar suget.

Gojibär kan hjälpa till med viktminskning genom att öka ämnesomsättningen. I en studie konsumerade överviktiga män och kvinnor 120 ml koncentrerad gojibärsjuice. Deras förmåga att bränna kalorier en timme efter att ha tagit drycken var 10 % högre än för de som inte konsumerade den. Dessutom minskade midjemåttet för deltagare som konsumerade gojibärsjuice i 14 dagar med i genomsnitt 4,7 cm jämfört med kontrollgruppen. Dessa studier är dock små och mer forskning behöver göras för att avgöra om konsumtion av gojibärsjuice definitivt leder till viktminskning.

#10 Ökade antioxidantnivåer i kroppen

I en studie ökade antioxidantmarkörerna med mer än 8 % hos 50 friska vuxna som drack 120 ml koncentrerad gojibärsjuice per dag, jämfört med de som inte drack det.

En studie på friska äldre män och kvinnor fann att intag av gojibärsdryck dagligen i 90 dagar ökade koncentrationerna av antioxidanten zeaxanthin med mer än 25 % och ökade den totala antioxidantkapaciteten med mer än 50 %. Detta är goda nyheter eftersom antioxidanter som konsumeras genom kosten anses viktiga för hälsan och skyddet mot kroniska sjukdomar.

#11 Kämpa mot för tidigt åldrande

Antioxidanter som de i gojibär kan hjälpa till att bekämpa åldrande genom att förhindra att fria radikaler skadar kollagen i huden. Vissa små studier har också visat att Gojibärsextrakt kan hjälpa till att fördröja åldrandeprocessen i celler. En studie på möss visade att gojibärsextrakt hämmar glycation, en process som åldrar huden.

En annan provrörsstudie fann att extrakt av gojibär stimulerade DNA-syntesen i vissa celler, vilket skyddade dem mot åldrande på grund av DNA-skador. Att äta ett brett utbud av antioxidantrika livsmedel kan hjälpa till att skydda mot för tidigt åldrande. Dessa preliminära resultat är lovande, men mänskliga studier behövs. Gojibärsextrakt är indicerat för att skydda mot cellskador i djurstudier. Detta kan skydda mot för tidigt åldrande; mer forskning behövs för att bekräfta denna dygd hos människor.

Ung kvinna som ligger i gräset
Håll dig ung och bekämpa för tidigt åldrande

#12 Mer energi och välbefinnande tack vare gojibär

Koncentrerat gojibärsjuiceextrakt har kopplats till bättre fysisk hälsa, vilket resulterar i mer energi och välbefinnande. I en studie anpassade möss som fått ett Gojibärsextrakt snabbare till särskilda övningar. Gojibär ger förbättrad prestanda och bättre återhämtning efter ett stresstest. Enligt flera forskare kan gojibär förbättra skapandet av muskel- och leverglykogen, en form av glukoslagring som hjälper dig att upprätthålla fysisk aktivitet. Att äta dessa frukter främjar också elimineringen av blodureakväve, en avfallsprodukt som produceras av din kropp efter intensiv träning.

Liknande resultat har hittats hos människor. I en kontrollerad studie konsumerade 34 friska män och kvinnor 120 ml koncentrerad gojibärsjuice i 14 dagar. De rapporterade ökad energi, bättre fysisk prestation, bättre sömnkvalitet och mindre trötthet. De rapporterade också att de kände sig lyckligare än tidigare. Regelbunden konsumtion av gojibärsextrakt kan förbättra energinivåer, fysisk prestation och övergripande känsla av välbefinnande.

2008 ett företag som marknadsför gojibär i form av kosttillskott, genomförde två kliniska prövningar i USA för att bevisa fördelarna med denna växt. Hon bad dessa forskare att genomföra en preliminär prövning med 34 friska personer. Denna studie visade att efter två veckors konsumtion av en halv kopp eller 120 ml, förbättrade gojijuice det allmänna välbefinnandet för de 34 personerna, det vill säga kvaliteten på sömnen, energinivån och till och med humöret.

Eftersom deltagarna var tidigare gojikonsumenter kunde de skilja på smaken av gojijuice och placebo. Vilket upphäver giltigheten av 1eh testa, för det ska göras blindt. Likaså var det lilla antalet deltagare, frågeformulärets subjektivitet och den korta varaktigheten av detta försök argument för att det ifrågasattes.

För att rätta till situationen genomfördes en andra prövning 2009 av samma forskare på 50 friska vuxna. De drack 120 ml Goji-juice per dag i 30 dagar. Denna studie indikerar också en förbättring av välbefinnande samt en sänkning av kolesterolnivåer (LDL) och en ökning av goda kolesterolnivåer (HDL) i kroppen hos de 50 deltagarna.

#13 Hjälp i kampen mot astma

En studie som genomfördes i Kina 1989 av 35 tillfrisknande astmatiker visade att goji kan hjälpa till att bekämpa astma. Denna studie ägde rum under 10 veckor, under vilken patienterna tog ett avkok gjord av 7 växter inklusive gojibäret. Nämnda avkok är ett traditionellt botemedel som kallas ”upplivande njure”. I slutet av 10 veckor noterades en minskning av luftvägsobstruktion hos patienterna.

#14 Mat med högt näringsvärde

Gojibär innehåller en rad kraftfulla antioxidanter inklusive karotenoider, lykopen, lutein och polysackarider. Det finns nästan lika mycket C-vitamin i dessa bär som i färska citrusfrukter (apelsiner, citroner). De är också höga i protein och fibrer, två näringsämnen som kan hjälpa dig att inte känna dig hungrig och undvika sug. Gojibär är också rika på mineraler som är nödvändiga för att organen ska fungera korrekt, skydda cellerna och optimera ämnesomsättningen. Dessa inkluderar koppar, järn, selen och zink.

Apelsiner och C-vitamin
Gojibär är rika på C-vitamin, precis som apelsiner.

Näringsinnehållet i gojibär varierar mycket beroende på typ, färskhet och hur de bearbetas. Som en indikation innehåller 1/4 kopp eller 85 gram torkade Gojibär ungefär:

 • Kalorier: 70
 • Socker: 12 gram (g)
 • Protein: 9 g
 • Fiber: 6g
 • Vitamin A: 150 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDA)
 • Koppar: 84 % av RDA
 • Selen: 75 % av RDA
 • Vitamin B2 (riboflavin): 63% av RDA
 • Järn: 42 % av RDA
 • Vitamin C: 27% av RDA
 • Kalium: 21% av RDA
 • Zink: 15 % av RDA
 • Tiamin: 9% av RDA

#15 Trolig anti-canceraktivitet

Gojibär Diet-Food - Gojibär

Gojibärsextrakt har associerats med anticanceraktivitet i djur- och humanstudier. In vitro-studier har visat att gojibärsextrakt hindrar tillväxten av cancerceller, hindrar dem från att spridas och till och med förstöra dem. En studie på råttor visade att en vanlig kost med gojibär hämmade tumörer. Hallon, jordgubbar och blåbär ger samma fördelar.

De potentiella hämmande effekterna av Gojibär beror sannolikt på deras förmåga att öka antioxidantnivåerna och minska inflammatoriska cytokinnivåer. 8 i blodet. En studie av 79 personer med avancerad cancer fann att de som fick immunterapi plus koncentrerat gojiextrakt hade en 25 % högre frekvens av cancerregression än de som fick immunterapi enbart. Det bör dock noteras att de flesta av dessa studier endast använde extraherade och koncentrerade delar av bären, och inte bara Gojibär.

1994 inkluderade en studie av kinesiska forskare 75 personer med olika avancerade cancerformer. I slutet av denna studie märkte forskarna att kombinationen av renad gojibärsjuice med en immunterapibehandling som kallas LAK-lymfocyter var fördelaktig för dessa människor. Detta resultat bekräftar dock inte att gojibär är effektiva för behandling av dessa cancerformer. Du måste bara hålla fast vid det faktum att de kan hjälpa anti-cancer aktivitet.

Varningar, konsumtionsråd och eventuella biverkningar

Om Gojis dygder har övertygat dig och du vill komma igång snabbt, glöm inte att goji inte är ett apoteksmedel, utan ett livsmedel. Det verkar inte lika snabbt på ett specifikt organ som en farmaceutisk specialitet vars primära funktion är att bekämpa en sjukdom. Men de positiva effekterna av Goji på hälsan observeras på lång sikt.

Goji kan konsumeras för att underhålla kroppen, gå ner i vikt, hjälpa till att övervinna en störning, etc. I varje fall är det nödvändigt att respektera en lämplig dos. För att förhindra en störning är den genomsnittliga dosen cirka trettio Gojibär per dag. Det måste dock anpassas till vikten och hälsotillståndet hos den person som konsumerar det. Vid sjukdom kan den förebyggande dosen fördubblas eller tredubblas per dag.

Det finns dock biverkningar som måste beaktas. Mycket sällsynta fall av illamående och svår magvärk, huvudvärk och förstoppning kan observeras. Dessa effekter förklaras av en accelererad evakuering av gifter. För att övervinna dessa biverkningar är det tillrådligt att konsumera frukt och dricka vatten regelbundet.