Hur äter man mindre, eller till och med slutar äta (tillfälligt)?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Är du medveten om att överätande är dåligt för din hälsa och vikt, men du vet inte hur du ska äta mindre? Här är enkla och effektiva långsiktiga tips som redan har visat sig för många. Det är dock viktigt att notera att du måste ha tålamod och uthållighet för att se bra resultat.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

1. Hur du slutar äta när som helst: lär dig att lyssna på din kropp

Ett av de viktigaste stegen för att lära sig att äta mindre är att vara uppmärksam på vad din kropp säger till dig. För att göra detta måste du sluta systematiskt äta mellanmål av rädsla för att vara hungrig. Vänta istället tills du verkligen känner behov av att konsumera någonting. Generellt sett vet du att din kropp ropar efter mat när du känner dig svag och/eller yr eller när du börjar bli irriterad.

Hur äter man mindre, eller till och med slutar äta (tillfälligt)?
Lär dig att lyssna på din kropp.

Du måste också lära dig att skilja på fysiologisk hunger och psykologisk hunger. Det är verkligen möjligt att du vill äta för att du är uttråkad eller för att du inte kan kontrollera dina känslor (positiva eller negativa). Så det bästa du kan göra när du känner behov av mat är att ta en stund och se om situationen du befinner dig i kan vara orsaken. Uppta ditt sinne med en annan aktivitet (träning, hushållsarbete eller musik) om så är fallet och ät om du inte hittar något samband.

Observera att det kommer att ta tid för dig att effektivt förstå budskapet som din kropp försöker skicka till dig. Men det är fullt möjligt och du kommer att se med tålamod och uthållighet att du kommer att göra skillnad direkt.

2. Så äter du mindre: välj mindre tallrikar

Du undrar förmodligen hur att äta från mindre tallrikar kan hjälpa dig att minska ditt matintag. Att välja en mindre men full behållare gör att du faktiskt känner att du har ätit tillräckligt. Studier har till och med visat att antagandet av denna vana skulle hjälpa dig att minska mängden av var och en av dina måltider med 15 till 30 %.

Detsamma gäller sockerhaltiga eller alkoholhaltiga drycker som är de största fienderna till kost och god hälsa. Principen är att inte beröva dig själv det för att undvika att bli frustrerad. Detta skulle i slutändan förstöra alla dina ansträngningar. Du måste bara välja mindre glas och vara noga med att inte fylla på för att konsumera mindre.

Slutligen rekommenderas även att använda medelstora skedar och gafflar. Detta innebär att du tar mindre tuggor och avslutar din måltid långsammare. Du kan faktiskt känna att din mat är otillräcklig om du avslutar den snabbt, vilket kan få dig att vilja ha mer.

3. Håll frestelser borta från dig

Hur kan du minska mängden mat du äter om du fortsätter att ha kakor, chips eller kakor i dina skåp? Att veta att du har mellanmål på lager gör att du känner dig ännu mer hungrig, speciellt när du är uttråkad eller när du går igenom en jobbig period. Så undvik att köpa dem när du fyller på, eller i värsta fall ta kalorifattiga frukter och grönsaker.

Hur äter man mindre, eller till och med slutar äta (tillfälligt)?
Håll dig borta från alla frestelser att äta mellanmål.

På samma sätt, lär dig att förbereda en tillräcklig mängd måltider för att undvika matrester. Detta kan locka dig att få mer. Du behöver dock inte ändra dina vanor om det är bekvämare för dig att laga mat på en gång under hela dagen eller flera dagar. Det är bara att frysa in resterna efter att du har använt dem så att du inte behöver ta tillbaka dem. Det rekommenderas också att lämna disken i köket under måltiden.

Det är också tillrådligt att inte köpa såser som majonnäs, ketchup och andra smakförstärkare. Smakerna de ger kan hindra dig från att sluta äta. Slutligen, undvik restauranger medan du vänjer dig vid ditt nya sätt att leva för att undvika alla frestelser.

4. Ät på rätt sätt

Proffs rekommenderar generellt att du dricker två stora glas vatten innan du äter eller börjar måltiden med en lätt soppa. Detta hjälper dig att minska mängden du tar. Dessutom känner din kropp mättnadskänslan först cirka femton till trettio minuter efter att din måltid har börjat. Det är därför nödvändigt att ta dig tid för att undvika att överdriva det. Tugga maten väl och ta korta pauser regelbundet.

Det rekommenderas också att fokusera på mat och njuta av smaker under måltiderna. Stäng av tv:n, lägg ifrån dig tidningen och din mobiltelefon och undvik att hamna i en stor diskussion, särskilt om det kan påverka dina känslor. Du bör dock inte isolera dig helt om du är van vid att äta med vänner, familj eller till och med dina kollegor. Du måste bara lära dig att äta och stanna då och då för att prata.

5. Ta ett aptitdämpande medel

Box av Zotrim

Du kan också ta aptitdämpande piller om du inte kan kontrollera dina matvanor och drifter på egen hand. Dessa kosttillskott hjälper dig att avsevärt minska din aptit tack vare deras komponenter. Det rekommenderas dock att konsultera en specialist innan du tar det för att bevara din hälsa. Han kommer att kunna ordinera bästa aptitdämpande medel samt rätt dosering efter en noggrann undersökning av ditt allmäntillstånd.

Det är tillrådligt att välja kosttillskott baserade på naturliga ingredienser som Zotrim för att upprätthålla balansen i din kropp på lång sikt. Detta gör att du kan hålla farten uppe länge. Dessutom är detta aptitdämpande medel lämpligt för veganer. Den innehåller med andra ord inga produkter av animaliskt ursprung. Den genomgick också kliniska tester innan den började säljas och fick expertgodkännande. Slutligen återbetalar varumärket till fullo ditt köp i händelse av missnöje.

Ät mindre med Zotrim, fri leverans