De 8 misstagen att inte göra när du vill gå ner i vikt

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Jag ser ett antal personer komma till mitt kontor som tidigare har misslyckats med sin viktminskning eller som vid ett tillfälle lyckats nå önskad vikt men som sedan fått tillbaka allt eller ännu mer. Jag ger dig därför här huvudorsakerna till dessa misslyckanden så att du kan undvika dem.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

#1 Vill förlora för mycket för snabbt

Många vill ha spektakulära resultat så att det uppmuntrar och motiverar dem men förlora för snabbt är det bästa sättet att komma tillbaka till allt efteråt (och till och med lite till)! Jag ser för många människor som har hamnat i den onda cirkeln ”jojo”, som har stört sin naturliga viktreglering och som går upp lite mer varje gång.

Mitt råd : Ge din kropp tid, arbeta över tid och på dina dagliga vanor för gradvis och varaktig viktminskning. Och för motivationen, sätt upp realistiska delmål.

#2 Fokusera bara på din vikt

Att titta för mycket på skalan och bli besatt av den visar sig i slutändan vara kontraproduktivt och ganska demotiverande. Vi har naturligtvis små variationer i vikt och viktminskning är inte linjär.

Kom också ihåg att ombalansering av maten vanligtvis åtföljs av fysisk aktivitet, så det kommer också att bli muskelmassaökning.

Mitt råd : Max en vägning per vecka (helst på fastande mage efter urinering, samtidigt med samma klädsel och samma våg). För motivationen kommer mål i form av välbefinnande och kondition att hjälpa dig.

# 3 Att vara för restriktiv eller överdriven

Oavsett om det är på kalorinivån eller genom att eliminera vissa livsmedelsgrupper (t.ex. fetter, stärkelsehaltiga livsmedel) eller till och med för intensiv fysisk aktivitet, tror många att det krävs drastiska åtgärder för att gå ner i vikt och en disciplin införs som de sedan inte kan upprätthålla över tid.

Min åsikt : Om du vill att din kropp ska vara bra mot dig, missbruka den inte för mycket och håll den frisk. Allt är en fråga om balans (varje livsmedelsgrupp har en roll) och dos: ingen mat är i sig skadlig, det är överskotten (eller bristerna) som är det.

#4 Äter för mycket protein

Användningen av högproteindieter fortsätter att dö trots fördömandet av de skadliga effekterna på hälsan av dieter av Dukhan-typ. Faktum är att ett överskott av protein kommer att trötta ut kroppen och särskilt njurarna och kan orsaka uppblåsthet.

Min åsikt : Att inta protein dagligen är viktigt men 1 till 2 portioner av 100g kött/fisk/ägg/soja per dag räcker i genomsnitt, eller ännu mindre genom att konsumera mer baljväxter och quinoa.

äta protein

#5 Hoppa över måltider

Genom att hoppa över en måltid säger vi till oss själva att vi äter mindre men risken är framför allt att kompensera efteråt både i kvantitet och kvalitet (snacks, snacks).

Oftast hoppas man över frukosten. Detta kommer att påverka lunchen men speciellt på kvällen när folk kommer hem från jobbet är de väldigt hungriga och kommer att ägna sig åt kaloririk mat, snabbmat och/eller äta en middag som är för rejäl.

Mitt råd : En återkommande och rutinmässig struktur hjälper vår organism att reglera sig själv. Föredrar dessutom ett högre kaloriintag under dagen än på kvällen.

#6 Jag tror att det finns ett mirakelrecept, efter modedieten

Varje sommar har sitt eget mode och alla har sin egen mirakellösning som delas på internet, men denna bygger ofta inte på något vetenskapligt och dessutom kan ett sätt att äta på passa någon och vara kontraindicerat för ett annat.

Min åsikt : Det vi äter är inte oskyldigt och måste anpassas till var och ens aktivitet och egenskaper. Innan du kastar dig ut i ett mat- och sportprogram bör du rådfråga en vårdpersonal.

#7 Missbruka produkter med låg fetthalt eller lätta produkter

När vi vill gå ner i vikt kan vi frestas av produkter märkta ”lätt” eller ”reducerad”.

Du bör dock veta att dessa omnämnanden är försäljningsargument för tillverkaren och kan fälla konsumenten. En produkt kan faktiskt märkas som ”lågfett” eftersom den innehåller mindre fett än referensprodukten men är rikare på socker.

Var också uppmärksam på tillsatser som används för att kompensera för materialförlust eller för att bevara texturen.

Dessutom tenderar folk att konsumera det generöst eftersom det är ”lätt” eller sedan för att kompensera om nöjet inte är upp till originalet.

När det gäller sötningsmedel så lurar de hjärnan för tillfället, men det behåller godissmaken och ökar aptiten vid nästa födointag.

Mitt råd : var försiktig med kommersiella påståenden och läs etiketterna noggrant.

#8 Att förlita sig på kosttillskott

Vissa köper ”bantnings”-tillskott, ”viktminskning” eller ” bränna fett » hoppas på en ”mirakel”-effekt men dessa produkter är mer av ett företag än något annat.

Min åsikt : Det är du och ditt ätbeteende som är nyckeln till hälsosam och varaktig viktminskning. Utan att ändra din kost är kosttillskott till ingen nytta.

Dessutom kan vissa ha skadliga effekter eller vara kontraindicerade beroende på ditt fall.