Får te dig att gå upp i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Aromatisk dryck framställd av teträdets blad (Camellia sinensis), är te en av de mest populära dryckerna i världen. Dess konsumtion har exploderat i västländer på grund av de många fördelaktiga egenskaper som tillskrivs den. Inför denna vurm kommer en fråga hela tiden tillbaka till folks läppar: gör te dig tjock? För att svara på denna fråga kommer jag att titta närmare på den här drinken.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är te?

Te bereds vanligtvis genom att hälla varmt eller kokande vatten över torkade blad från teplantan (Camellia sinensis). Teplantan växer naturligt i naturen i stora delar av Asien.

Den odlas i en mängd olika miljöer, från små trädgårdar till jättegods som täcker tusentals hektar. Det bästa teet odlas vanligtvis på högre höjder och ofta i branta sluttningar.

Te hjälper dig att gå ner i vikt
Te är den näst mest konsumerade drycken i världen, efter vatten.

Te är den näst mest konsumerade drycken i världen, efter vatten. Med sitt ursprung från sydvästra Kina blev te populärt under den kinesiska Tang-dynastin. Det spred sig sedan till andra östasiatiska länder. Portugisiska präster och köpmän introducerade den till Europa på 1500-talet. På 1600-talet erövrade te Storbritannien, där det blev en tradition. Vi är skyldiga britterna den storskaliga produktionen och marknadsföringen av te.

Vilka olika typer av te finns det?

Olika typer av te finns runt om i världen, men de viktigaste är svart te, grönt te, oolong te och vitt te.

Oolongte

Oolong är ett traditionellt kinesiskt halvoxiderat te. Den produceras genom en process som inkluderar att växten vissnar under intensivt solljus och oxideras innan den böjs och vrids. Oolong-teer tillverkas vanligtvis av unika teväxtsorter.

Oolong-teer kombinerar egenskaperna hos svart te och grönt te. Oolong innehåller både teofyllin och koffein som har en stimulerande effekt på kroppen. Dessutom innehåller den många mineraler och vitaminer, såsom järn, fosfor, kalcium, vitamin A, E, K, C och B.

grönt te

Grönt te erhålls genom att helt enkelt torka tea tree blad och knoppar. Till skillnad från oolong-teer och svarta teer, lider inte grönt te av vissnande eller oxidation. Det är en källa till antioxidanter och näringsämnen som har en kraftfull effekt på kroppen.

Grönt te minskar risken för lung-, bröst-, hud-, mag-, tjocktarms- och bukspottkörtelcancer. Det underlättar bantning och förebygger celluliter. Det stimulerar också cirkulationen och förbättrar mental prestation. Grönt te förbättrar hudens utseende och ökar den kroppsliga immuniteten.

svart te

Detta te är mer oxiderat än oolong, grönt och vitt te. Svart te har generellt en starkare smak än andra teer. Det är en särskilt effektiv antioxidantdryck, framför allt tack vare polyfenolerna den innehåller.

Antioxidanter hämmar produktionen av fria radikaler, bromsar åldrandet och minskar risken för cancer. Svart te innehåller också flavonoider som fördröjer åldrandet genom att neutralisera fria radikaler.

Dessutom stärker de blodkärlen. Katekiner sänker det onda kolesterolet och kan skydda mot åderförkalkning. Svart te har också desinficerande egenskaper. Den bekämpar effektivt trötthet, fräschar upp och gör dig på gott humör.

vitt te

Vitt te kommer från Kina, där det var de rikas privilegium. Dess unika karaktär bestäms av produktionsprocessen. Vitt te är den minst bearbetade formen av te, vilket innebär att det innehåller mer näringsämnen än svart eller grönt te. Dessutom har den en delikat och lite söt smak.

Grönt te är en rik källa till antioxidanter som skyddar huden mot de skadliga effekterna av fria radikaler. Av denna anledning hämmar det hudens åldrande. Tack vare flavonoiderna den innehåller förebygger den hjärt-kärlsjukdomar och lugnar allergiska reaktioner.

Infusionen används för att sänka blodtrycket och förebygga olika typer av cancer. Dessutom är vitt te en källa till C-vitamin, som stöder immunitet och även lindrar spänningar och stress.

Te
Olika typer av te finns tillgängliga på marknaden.

Vilket näringsvärde har te?

Te är en komplex kombination av ämnen som har en mångfacetterad och allmänt välgörande effekt på människokroppen. Det totala antalet kemiska föreningar som ingår i dess sammansättning är cirka 300. Vi finner där särskilt:

  • tanniner, ansvariga för den karakteristiska syrliga smaken av te;
  • eteriska oljor som ger arom till te och påverkar dess smak;
  • alkaloider, främst thein som påverkar nervsystemet;
  • proteiner och aminosyror som påverkar ämnesomsättningen;
  • biologiska pigment som är ansvariga för färgen på te;
  • vitaminer.

Dessutom innehåller te organiska syror, mineraler, fluor- och kaliumföreningar, kolhydrater och pektiner.

Gör te dig tjock?

Te gör dig inte tjock. Tvärtom kan det hjälpa dig att bli av med dina överflödiga kilon på olika sätt. En av dessa processer är att förbättra tarmhälsan. En studie publicerad i European Journal of Nutrition visade att te bidrar till viktminskning genom tarmmikrobiomet. Studien fann också att teet minskade tarmbakterier associerade med fetma.

En annan mekanism är minskningen av triglyceridnivåer. Flavonoiderna som finns i te sänker visceralt fett och triglyceridnivåer. Genom att göra det hämmar de inflammationsinducerad fetma.

Te är också en lågkaloridryck. Te innehåller bara cirka 2 kalorier per kopp. Den innehåller också noll procent kolesterol och mättat fett. För att få de bästa viktminskningsfördelarna med te, tas det bäst utan socker och utan mjölk.

Te är ett naturligt aptitdämpande medel och har en kraftfullt stabiliserande effekt på blodsockret. Ett par koppar om dagen kan avsevärt minska ditt sug efter sockerrik mat. På frågan ”gör te dig att gå upp i vikt?” svaret är därför ”nej”.