Vad jag tycker om kosttillskott av Sandra Bois

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Kosttillskott är koncentrerade källor till näringsämnen, det vill säga vitaminer och mineraler, ämnen med näringsmässiga eller fysiologiska syften, eller växter och växtpreparat som syftar till att kompensera för brister i kosten. äter regelbunden av en person. Denna officiella definition ges av direktiv 2002/46/EG om tillnärmning av medlemsstaternas lagstiftning om kosttillskott.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

De finns i form av doser som kapslar, pastiller, tabletter, piller, påsar med pulver eller till och med i flytande preparat (ampuller, flaskor försedda med droppar).

Och de är föremål för deklarationer till direktoratet för konkurrens, konsumtion och bedrägeribekämpning (DGCCRF) som granskar deras sammansättning och utför kontroller som andra kategorier av livsmedel.

Kosttillskott är inga medicinska behandlingar och kan därför inte lösa en verklig brist på till exempel D-vitamin eller järn (visas med ett blodprov) som måste behandlas med lämplig medicinsk behandling!

Jag tror att människor som inte har några hälsoproblem och äter en balanserad kost inte har något fysiologiskt behov av att ta kosttillskott. De kan dock vara av intresse i händelse av ett övergångsunderskott och under mycket specifika omständigheter.

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är:

 • vitaminer och mineraler: vitamin C, D, B 12, järn, magnesium, selen, kalcium…
 • växter och växtpreparat: örtmedicinprodukter, örtte, modertinkturer… fänkål, kronärtskocka för dränering, ängssöt för att bekämpa inflammation vid artros, grönt te och guarana för att bränna kalorier, eller till och med ingefära och svart rädisa för att slappna av, bli av med gifter. Vissa växter innehåller aktiva ingredienser, till och med gifter, som är giftiga även vid låga doser. När vi tänker på vallmoen som gör det möjligt att producera opium eller idegranen som taxol, ett kemoterapimedel mot cancer, kommer från, inbillar vi oss lätt att vi måste vara försiktiga med växter. Det är därför de arter och växtdelar som väljs ut för kosttillskott som säljs på apotek och paraapotek är noggrant kontrollerade och utvalda.
 • eteriska oljor
 • ämnen för näringsmässiga eller fysiologiska ändamål är substanser med uteslutande farmakologiska egenskaper. Dessa inkluderar till exempel koffein, lykopen, glukosamin eller kitosan.

Vidta försiktighetsåtgärder för att använda dem utan att ta någon risk för din hälsa

 • respektera doseringen som anges på behållaren samt användningsvillkoren.
 • ta inte flera kosttillskott samtidigt utan medicinsk rådgivning för att undvika överdoser av särskilt vissa vitaminer.
 • rapportera eventuella biverkningar till en vårdpersonal som inträffar efter konsumtion av ett kosttillskott.
 • gynnar matningskretsarkontrollerade (apotek och parafarmaci) endast av myndigheter!

Tillägg kan ha ett intresse av att svara på ett övergående underskott

 • trötthet, överansträngning: vitamin C för att hjälpa till att bekämpa säsongsbetonade mikrober, vitamin D (Vit D3: 5 droppar varje dag, som behandling under vintern, marint magnesium och/eller kombinerat med vitamin B 6 vid svår trötthet och/eller stress, tentamensförberedelser,
 • förstoppning : fibrer,
 • uppblåsthet: vegetabiliskt kol,
 • diarré eller efter antibiotikabehandling: ultrajäst och probiotika….
 • menstruation (vid svår trötthet): kombination av vitaminer och järn,
 • graviditet (järn, folsyra),
 • klimakteriet (eftersom kalciumintaget går från 800mg till 1200mg och är svårt att täcka genom kosten).
trötthet och ryggsmärtor

Även vid långvarigt underskott

 • efter a bariatrisk kirurgi : livslångt tillskott av multivitamin, kalcium, D-vitamin, järn och vitamin B12.
 • i fall att ledvärk, artros : kosttillskott i form av kapslar, modertinkturer, örtte, massageoljor, plåster; ger ett koncentrat av naturligt extrakt från en eller flera växter kända för sina antiinflammatoriska effekter såsom harpagophytum, svarta vinbär och honung, eteriska oljor av citroneukalyptus och vintergrönt, andra är smärtstillande medel som ängssöt (innehåller naturligt salicylsyra (aspirin) kan vara effektiva för att naturligt bekämpa smärta, bromsa utvecklingen av inflammation och begränsa stelhet Användningen av kosttillskott som innehåller 1500 mg kondroitin per dag hjälper också till att bromsa broskförslitningen genom att hjälpa kroppen att bygga brosk.

Vissa kosttillskott verkar mindre motiverade för mig!

De gör det möjligt att förbereda huden bättre för att bli brun (berikad med vitamin E och omega): vår kost kan perfekt tillgodose detta behov. Det räcker att konsumera från den första solen livsmedel rik på betakaroten (finns i morötter, tomater, röd paprika, aprikoser, mango, mörkgröna grönsaker, sötpotatis, persilja …) och rik på vitamin A (lever, kött, fisk, helmjölk (skummjölk är berikad med vitamin A), smör, ägg, ost).

MOTså att de kan gå ner i vikt: det är att föredra att inventera din mat och vid behov ta hjälp av en professionell (dietist etc.) för att justera ditt intag så att det möter dina behov och att du går ner i vikt tyst utan frustration och utan brist.

DE kosttillskott som finns på marknaden undervisar inte bra äta dagligen.

De kan hjälpa dig att öka din viktminskning men det är det viktigt att lära sig att äta en balanserad kost för att undvika effekten jojo vilket är väldigt dåligt för din hälsa och moral.

Däremot kan du hjälpa dig själv naturligt aptitdämpande medel som : ett stort glas vatten, ett äpple eller banan som inte är för mogen, vanlig yoghurt (rik på kalcium och protein), ägg: särskilt vita, mycket proteinrika med en stark mättande kraft, soppor och buljonger utan tillsats: rika på vatten , fiber och protein.

Använda sig av dränerande växter (i örtte, flaska eller kapsel) fänkål, ängssöt, piloselle som har egenskapen att främja eliminering av vatten och hjälpa kroppens rena organ. Men de får dig inte att gå ner i vikt på egen hand.

De som tillåter att ha ton och vitalitet : en diet med 5 portioner av 100 g frukt och grönsaker varje dag, kommer att ge dig de vitaminer och mineraler du behöver för att ha den nödvändiga vitaliteten och tonen. Vid överarbete kan du ta vitamin C och/eller marint magnesium men i bot på max 1 till 3 veckor.

Ginseng, guarana, är växter som är fulla av vitaminer och stärkande ämnen. De kan tillåta dig att punktligt återställa din energi när din ton är nere.

De för att vara mer avslappnade, sova bättre: börja alltid med att leta efter orsaken till din stress, sömnsvårigheter och se om du inte kan ändra din organisation och/eller din kost i första hand (http://vitadiet.net/sleep.html).

Du kan då hjälpa dig själv med lugnande örtteer som innehåller passionsblomma, valeriana, hagtorn, lind, verbena, apelsinblomma. Ej att förväxla med vissa läkemedel som använder dem i terapeutiska doser associerade till exempel med melatonin, ett ämne som naturligt utsöndras av kroppen. Du kan hjälpa dig att somna genom att utsätta dig för solen i 10 minuter om dagen under en kort promenad till exempel.

De som säger sig vara anti-aging lovar vackert hår, naglar och vacker hud : dessa är kosttillskott baserade på gurkörtsolja, vetegroddar och C-vitamin.

De har ingen användning eftersom vår kost, om den är varierad, naturligtvis ger oss:

 • DE vitamin B och E (i frukt och grönsaker, i synnerhet kiwi, mango, avokado, fänkål, ärtor, salsify, spenat, oljor och margariner, samt mandel och hasselnötter (1 näve 30 g mandlar motsvarar 60 % av det rekommenderade dagliga intaget för en vuxen)),
 • DE vitaminer C (antioxidant) det bidrar också till syntesen i dermis av kollagen, ett protein som är nödvändigt för hudens elasticitet. Den är koncentrerad i citrusfrukter, kiwi, svarta vinbär, jordgubbar (rik på polyfenol som främjar hudens näring genom att stärka motståndet hos de små blodkapillärerna som bevattnar dermis.), kål, spenat, fänkål och peppar..) ,
 • DE zink (finns i fisk och skaldjur, zink i rött kött och slaktbiprodukter; fullkorn och baljväxter).
göra inomhussporter

De som riktar sig till idrottare : BCAA grenad aminosyra), proteinpulver gjorda av äggvita eller soja, etc. bör inte användas utan medicinsk övervakning.

Var försiktig, konsumera för mycket protein utan medicinsk övervakning (tillräcklig hydrering, kost anpassad efter personens behov och dennes aktivitet, övervakning av tecken på njurbesvär etc.) kan få allvarliga hälsokonsekvenser. En anpassning av det dagliga matintaget måste vara tillräcklig för att möta idrottarens fysiologiska behov. Om ett behov av ett tillägg är nödvändigt måste det dock övervakas av en vårdpersonal.

BCAA, som främjar muskelåterhämtning och begränsar trötthet efter anaerob träning (t.ex. styrketräning), finns naturligt i kosten.

DE valinrika livsmedel innehåller vanligtvis andra essentiella aminosyror är därför utmärkt mat för idrottare som söker muskelhypertrofi.

Några livsmedel som innehåller mycket valin, leucin och isoleucin inkluderar följande:

 • Leucin: fullkorn, sojamjöl, bönor, nötter, brunt ris och kött, ost (gouda), ostmassa, halvskummad mjölk, äggvita…
 • Isoleucin: mandel, frön, linser, nötter, soja, råg, ägg, fisk, kikärter, kött, kyckling.
 • Valin: jordnötter, svamp, frön, mejeriprodukter, soja och kött, bönor, ärtor, majs, cashewnötter, mandel, jordnötter, hasselnötter, valnötter, kakao, råg, korn, aubergine, rödbetor, vitlök, rödlök.

Be om stöd av en dietist för att inventera din balanserade kost och rätta till eventuella brister eller speciella behov!

För vidare :