Gör smör dig tjock?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

En mejeriprodukt gjord av komjölk, smör är ett av de mest komplexa fetterna. Den innehåller upp till 400 olika fettsyror, varav många är fördelaktiga för vår kropp. Den är rik på flera vitaminer, inklusive vitaminerna A, D, E, B12 och K2. Smör är 80% fett, vilket gör det till en mycket kaloririk mat. WHO rekommenderar också dess konsumtion i små mängder för dem som inte lider av höga kolesterolvärden. Men en fråga dyker upp: gör smör dig att gå upp i vikt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är smör?

Smör är en mejeriprodukt som görs genom att kärna mjölk. I huvudsak separerar denna process fasta fetter från mjölk genom att kraftigt skaka mjölken. Även om smör också kan tillverkas av mjölk från andra däggdjur som får, getter och buffel, är majoriteten av smöret vi konsumerar gjort av komjölk.

smör från komjölk.

Det finns många olika typer av smör, inklusive saltat smör, osaltat smör, smör framställt av mjölk från gräsmatade kor och klarat smör. På grund av sin höga fettkoncentration har smör en rik smak och krämig konsistens.

Den är särskilt lämplig för mat som tillagas vid höga temperaturer, såsom wokning. Det kan hjälpa till att förhindra att mat fastnar på pannan, samtidigt som det ger smak. Smör används också i stor utsträckning i bakning för att lägga till konsistens och volym till bakverk och desserter. Dessutom kan den bredas på bröd, rostade grönsaker, pastarätter och många fler.

Vad är mjölkens näringsvärde?

Vitaminer

Denna mat är rik på vitaminer. Smör innehåller alla fettlösliga vitaminer, nämligen vitaminerna A, D, E och K. Vitamin A är involverad i tillväxten och förbättrar återfuktningen av hud, slemhinnor, hår, naglar, tänder och ben. Detta vitamin förbättrar också synen och är en naturlig antioxidant.

D-vitamin reglerar kalcium- och fosformetabolismen. Vitamin E är en naturlig antioxidant. Det förbättrar immunförsvaret och har antiinflammatoriska egenskaper. Vitamin K2 förebygger karies och stärker skelett.

Mineraler

Denna mat är också mycket rik på mineraler. Smör innehåller främst selen och jod, men även bland annat mangan, krom, zink och koppar. Selen skyddar mot hjärtsjukdomar och cancer. Jod är nödvändigt för att sköldkörteln ska fungera korrekt.

Fettsyror

Smör innehåller ett stort antal fettsyror. Dessa fettsyror, bland vilka vi hittar omega 3 och 6, samt arakidonsyra, är väsentliga för vår kropp. Deras funktioner inkluderar att stärka immunförsvaret, öka ämnesomsättningen, förbättra hjärnans funktion och ge näring till huden.

Det finns samband mellan ökat arakidonsyraintag och insulinkänslighet. Denna fettsyra är också kopplad till friska njurar, lever och immunitet. Arakidonsyra är en omega-6 fleromättad fettsyra. Det är ett av de bra fetter som vi behöver för att vår kropp ska fungera.

Kolesterol

Smör är högt i kolesterol och har visat sig inte vara så dåligt för din hälsa som folk tror. Sjukdomar kopplade till högt kolesterol orsakas av överdriven konsumtion av enkla kolhydrater. I små mängder är kolesterol i kosten inte farligt och bidrar istället till hjärnans utveckling hos barn.

Kalorier

100 gram smör innehåller:

  • 717 kalorier;
  • 16% vatten;
  • 0,9 g protein;
  • 0,1 g kolhydrater;
  • 81,1 g lipider (mättade: 51,37 g, enkelomättade: 21,02 g, fleromättade: 3,04 g, omega 3: 0,32 g, omega 6: 2,17 g, transfett: 3,28 g).

Smör ger många kalorier i en mycket liten mängd, vilket gör det idealiskt för barn, idrottare och personer med liten aptit. Det är den perfekta maten i kallt väder. Dessutom är det väldigt gott.

Gör smör dig tjock
Den intensiva smaken av smör hjälper oss att berika många recept, särskilt vid bakning. För mycket smör, som många andra livsmedel, kan få dig att gå upp i vikt!

Hälsofördelarna med smör

Även om konsumtionen av smör kan kopplas till att gå upp i vikt är det ett livsmedel som har många fördelar för kroppen. Den första är att den är rik på enkelomättade fetter, något grundläggande för kroppen eftersom det är de som vi måste få i oss.

Å andra sidan är smör också ett livsmedel rikt på vitaminer och näringsämnen som, intagna i små mängder, kan hjälpa till att balansera kroppen. Om den missbrukas, som vilken annan mat som helst, kommer detta att vara den tid då kroppen kommer att märka de negativa förändringarna.

Tvärtemot vad många tror är smör inte fetare än olja. Olja och smör har ett kaloriintag som inte är alltför olika. Konsumeras i inte alltför stora mängder, gör de inte att du går upp i vikt. Smör är gott om det konsumeras med kunskap och utan överskott.

Gör smör dig tjock?

Frågan ”gör smör dig tjock?” » har pågått i decennier. Motsägelsefulla studier förökar sig och det är ganska svårt att komma ur spelet.Medan fetter som smör har demoniserats sedan 80-talet, rekommenderar dieter som paleo-dieten nu att inkludera dem i mängd i vår dagliga kost. .

Det är onekligen att smör innehåller stora mängder material och är rikt på fett, men gör smör dig fet? Viktuppgång är föremål för många faktorer som inte bara relaterar till mängden kalorier vi får i oss. Att ständigt vara stressad kan göra dig tjock. Detsamma gäller en obalanserad kost.

När dess konsumtion kombineras med en måttlig, hälsosam och balanserad kost samt ett konsekvent fysiskt träningsprogram, är smör en utmärkt allierad. Inte bara kommer det inte att göra dig tjock, men det kommer att hjälpa dig att må bättre om dig själv!