Upptäck fördelarna med sparris, fänkål och jordgubbar

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Sparris

Vi drömde om det, här är de äntligen! Sparris tillkännager vår och nya möjligheter i köket!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Rik i grupp B-vitaminer hjälper de till att täcka dagliga behov och är en riktig hälsotillgång. Dom är rika på mjuka fibrer: de är därför lättsmälta och hjälpa till att bekämpa förstoppning. De har också en diuretisk verkan som främjar eliminering av avfall. DE sparris är låg i kalorier, förutsatt att den medföljande såsen var lätt!

Hur väljer man rätt sparris?

Färsk sparris har en knopp med snäva fjäll, en något glänsande stjälk och en spröd stjälk. Grön sparris är färgad på ¾ av sin längd.

Hur lagrar och lagar man dem?

För att bevara din sparris bra råder jag dig att slå in dem i en ren trasa och ställa dem i kylen i max 2 dagar, pekar uppåt! För att förbereda dem behöver du bara skära basen på din sparris med ca 2 cm och skala dem med en skalare från spetsen till hälen. Koka dem i din tryckkokare i 5 till 10 minuter, eller i en kastrull i bain-marie i 15 till 20 minuter (kom ihåg att binda ihop dem!).

För följa med dem, jag föreslår en lätt sås: i en liten skål, töm lite naturell yoghurt. Tillsätt en klick olja oliv, salt, peppar och paprika. Och voila: ett snabbt och lätt recept!

Visste du ?

Färgen på sparris beror på dess mer eller mindre långvariga exponering för solen! Den är först vit, sedan rosa, sedan lila. Grön sparris kommer från en mycket speciell teknik: när grodden kommer upp ur marken möter den ett mycket milt klimat som tillhandahålls av en liten genomskinlig plasttunnel. Den förlängs då väldigt snabbt och blir grön!

Mina sparrisreceptidéer för dig:

  1. Sparris Quiche
  2. Sparris med ost
  3. Sparris omelett
sparris

Fänkål

DE fänkål, denna missförstådda mat saknas ofta i kök… Men varför ? Denna starkt smakande favorit är full av näringsämnen och kan tillagas på olika sätt… Tänk om kom du in på det?!

DE Fänkål är en av de livsmedel som är rikast på vitamin A, vitamin C, vitamin B9 (folsyra) och kalium. Det ger också järn och många fibrer vilket gör det till en riktig mat hälsa, skyddande mot hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancer. Fänkålsfiber är mycket lättsmält och gör av det en mättande mat, låg i kalorier.

Hur väljer du din fänkål väl?

Lövplymen måste vara väldigt grön! Räkna ungefär en glödlampa för 1 till 2 personer.

Hur lagrar och lagar man dem?

Fänkål kommer att hålla i flera dagar i grönsakslådan i kylskåpet. Lökarna kokar på 10 till 15 minuter i en tryckkokare. Du kan bräsera dem i en ugnsform i 45 minuter. För att mjuka upp dess smak kan du använda en hasselnöt av Smör eller ankfett vid tillagning. Stjälkarna kan även användas för att göra till exempel en hemmagjord likör eller för att smaksätta dina buljonger.

Visste du ?

Främst odlas i Italien och Spanien, fänkål odlas också i södra Frankrike. Det förblir en grönsak ganska lokalt, tillgängligt nästan året runt.

Mina receptidéer med fänkål åt dig:

  1. Sejfilé med fänkål
  2. Lammlår med fänkål
  3. Fänkålstårta (söt)
fänkål

Jordgubbe

där jordgubbar kännetecknas av sin höga C-vitaminhalt: a portion jordgubbar räcker för att täcka våra dagliga behov. Förbi på andra ställen är jordgubben en frukt med lågt kaloriinnehåll.

Hur väljer man sina jordgubbar?

Jordgubbar ska vara blanka och jämnt färgade. Kragen och pedunkeln är mycket gröna. Tveka inte att låta dig vägledas av deras parfym.

Hur lagrar och lagar man dem?

Jordgubben är en mycket ömtålig frukt. De kan förvaras i max 2 till 3 dagar i brickor i grönsaksfacket i kylskåpet. Glöm inte att ta ut dem ur kylen lite innan du provar dem för att njuta av alla deras aromer! En enkel sköljning under kranvatten räcker. Undvik att blötlägga dem och skala dem först efter att du sköljt dem för att förhindra att de tappar sina smaker och vitaminer genom att suga upp vatten. Om du vill tillaga jordgubbarna (sylt, coulis), se till att hålla en låg temperatur för att skydda fruktens smaker.

Visste du ?

Jordgubben vi känner idag föddes i Bretagne, från växter som kom tillbaka från Chile och planer från Virginia som redan fanns på den tiden!

Mina jordgubbsreceptidéer för dig:

  1. Soppa jordgubbar och Saumur
  2. Tarteletter jordgubbar och rabarber
  3. Jordgubbar serveras med chokladchips eller basilika