Vad ska man äta för att gå ner i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Att gå ner i vikt genom att svälta sig själv är inte rimligt. Tvärtom är det lovvärt att äta bra för att gå ner i vikt. Så vad ska man äta för att gå ner i vikt? Om du letar efter mat som kan hjälpa dig att gå ner i vikt utan att ge upp nöjet med god mat, har du kommit till rätt plats! Det finns ett antal livsmedel som hjälper oss att gå ner i vikt och som bör betraktas som våra värdefulla allierade. Det här är kalorifattiga livsmedel som kan fylla oss och ge ett balanserat intag av vitaminer, sockerarter, proteiner och fetter.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

#1 Advokater

Om du inte vet vad du ska äta för att gå ner i vikt, prova avokado! Avokado är full av nyttiga fetter och är perfekt som ingrediens i sallader. De är särskilt rika på enkelomättad oljesyra, samma typ av fett som finns i olivolja.

Dessutom innehåller avokado också mycket vatten. Deras energitäthet är därför inte lika hög och de är rika på andra viktiga näringsämnen som fibrer och kalium.

Ät avokado för att gå ner i vikt
enligt en studie känner människor som äter avokado sig mättare och har mindre lust att äta under de kommande fem timmarna.

#2 Grönsaker från korsblommiga familjen

Kål, broccoli, brysselkål och blomkål är grönsaker som tillhör familjen korsblommiga. Precis som andra grönsaker är korsblommiga grönsaker rika på fibrer och ger snabbt en mättnadskänsla.

Dessutom innehåller dessa typer av grönsaker också avsevärda mängder protein. Vad betyder det? Med sin kombination av fibrer, protein och låg energitäthet är korsblommiga grönsaker den perfekta maten om du försöker gå ner i vikt.

#3 Hela ägg: maten du behöver äta för att gå ner i vikt

De som inte vet hur man äter för att gå ner i vikt bör prova ägg. Ägg är en av de bästa livsmedel du kan äta om du vill gå ner i vikt.

En studie av trettio överviktiga kvinnor avslöjade att att äta ägg under den första måltiden på morgonen ökade känslan av tillfredsställelse och orsakade en minskning av matkonsumtionen under de kommande 36 timmarna.

Ägg innehåller mycket protein, hälsosamma fetter och ger en känsla av mättnad med en liten mängd kalorier. De innehåller en otrolig täthet av näringsämnen. De flesta av dem finns i gult. Ägg är utmärkta för en lågkaloridiet.

#4 Baljväxter

Baljväxter, som svarta bönor, kidneybönor och linser, kan vara riktigt bra för viktminskning. Dessa livsmedel är ofta rika på protein och fibrer, två näringsämnen som orsakar mättnad och därför minskar aptiten. Däremot: det finns många som inte tål baljväxter, så det är viktigt att tillaga dem rätt.

#5 Lax: vad kan vara mer naturligt för att gå ner i vikt?

Lax är rik på nyttiga fetter och högkvalitativt protein. Den innehåller alla viktiga typer av näringsämnen. Det är ett livsmedel som mättar aptiten och håller dig mätt i många timmar med få kalorier, så det kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Lax är också hög i omega 3-fettsyror som hjälper till att minska inflammation, en stor bidragande orsak till fetma och metabola sjukdomar. Och det finns ännu mer: fisk och skaldjur ger betydande mängder jod, ett viktigt näringsämne för att sköldkörteln ska fungera korrekt.

#6 Frukt

De flesta experter är överens om att frukt är en mycket hälsosam mat. Även om de innehåller socker har de låg energitäthet och tar tid att tugga.

Dessutom förhindrar fibrerna i frukt att socker släpps ut i blodet för snabbt. Frukt kan med andra ord vara ett läckert och effektivt tillskott till en viktminskningsdiet.

#7 Yoghurt

Yoghurt innehåller probiotiska bakterier som förbättrar funktionen av din tarm. Resultatet är: skydd mot inflammation och resistens mot leptin, den främsta hormonella drivkraften för fetma.

Studier visar att helfeta mejeriprodukter är förknippade med en lägre risk för fetma och diabetes typ 2. Dessutom innehåller mager yoghurt ofta mycket socker.

#8 Hur att äta nötter kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Nötter är mellanmål som innehåller avsevärda mängder fett, fibrer och protein av god kvalitet.

Demografiska studier har också funnit att nötätare har mer stabil hälsa. Dessa människor är också mindre benägna att drabbas av övervikt och fetma. Nötter innehåller också mycket kalorier, så se upp för hetsätning.

Nötter för att inte bli fet
Trots sin höga fetthalt ger nötter ingen viktökning.

#9 Magert kött: en maträtt att äta för att snabbt gå ner i vikt

Trots att inga studier bekräftar det, har kött alltid orättvist klassificerats som negativa effekter på hälsan. Olika studier har visat att färskt kött inte ökar risken för diabetes eller hjärtsjukdomar. Tack vare sina höga proteinhalter är kött ett livsmedel som hjälper till med viktminskning.

Ökat proteinintag kan eliminera suget efter att äta sent på kvällen och leda till viktminskning. Protein är det näringsämne som mest mättar din aptit, och en diet rik på protein kan hjälpa dig att bränna upp till 100 extra kalorier per dag.

#10 Gröna bladgrönsaker

Bladgröna grönsaker har olika egenskaper som gör dem till en perfekt mat för viktminskning. De är låga i kalorier och kolhydrater och packade med fibrer. Bladgröna grönsaker är otroligt näringsrika och är rika på alla typer av vitaminer, mineraler och antioxidanter, inklusive kalcium.

Enligt olika studier hjälper kalcium till att bränna fett. Att äta gröna bladgrönsaker är ett bra sätt att öka storleken på dina måltider utan att öka kalorierna.

#11 Keso

Keso är ett livsmedel som ganska tillfredsställer din aptit, vilket gör att du känner dig mätt med få kalorier. Den är hög i protein och innehåller väldigt lite kolhydrater och fetter. Eftersom det är en mejeriprodukt är den också rik på kalcium som hjälper till i fettförbränningsprocessen.

#12 Spannmål

Även om spannmål har fått en dålig rap de senaste åren, är vissa säkert hälsosamma. Brunt ris, havremjöl eller quinoa är glutenfria fullkorn. De innehåller mycket fibrer och en ansenlig mängd protein.

Havregryn är laddad med betaglukaner, lösliga fibrer som ökar mättnaden och förbättrar den metaboliska hälsan. Kom ihåg: raffinerade spannmål är ohälsosamma.

#14 Tonfisk

Tonfisk är en fisk vars kött är lågt på fettsyror, men rikt på protein. Tonfisk är populärt bland kroppsbyggare och fitnessentusiaster eftersom det är en delikatess för att hålla proteinnivåerna höga. Samtidigt förblir kalori- och fettnivåerna låga.

tonfiskstek
Tonfisk är en mat med lågt kaloriinnehåll och högt proteininnehåll.

#16 Äppelcidervinäger

Äppelcidervinäger är en naturprodukt högt värderad för sina egenskaper. Olika studier på människa visar att äppelcidervinäger är användbart för människor som vill gå ner i vikt.

Att konsumera vinäger med kolhydratrik mat kan öka känslan av tillfredsställelse och därför leda till lägre kalorikonsumtion under resten av dagen, 200 till 275 färre kalorier.

Vinäger har också visat sig minska sockrets toppar och dalar efter måltider. Detta kan ha flera långsiktiga hälsofördelar.

#17 Bakad potatis

Potatis är en perfekt mat för både viktminskning och hälsa. De innehåller en mängd olika näringsämnen och är särskilt höga i kalium. Detta näringsämne spelar en viktig roll för att kontrollera blodtrycket men saknas hos de flesta.

Enligt mättnadsindex, som mäter den mättnad som maten producerar, har kokt potatis det högsta mättnadsindexet. Genom att äta kokt potatis fylls magen snabbare och du äter mindre.

När du kokar potatis, låt den svalna en stund: den kommer att bilda stora mängder stärkelse. Denna fibrösa substans har många hälsofördelar, inklusive viktminskning.

Zotrim hjälper dig att gå ner i vikt

Box av Zotrim

Suget kan förstöra dina viktminskningsförsök genom att leda dig att äta ohälsosam mat som hamburgare och liknande. Lyckligtvis finns det en lösning på detta problem: Zotrim, a effektivt aptitdämpande medel.

Detta 100% naturliga kosttillskott kommer att drastiskt minska din aptit. Och det kommer då att sätta stopp för dåliga vanor som mellanmål.