Frukt och grönsaker som börjar med v

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Vilken frukt och vilken grönsak i v? Väsentliga delar av en hälsosam och balanserad kost, frukt och grönsaker är viktiga på många sätt. De förser oss med vitaminer och mineraler. De ger mer vatten till kroppen och hjälper till att växa och utvecklas för de små. Mat rik på fibrer och antioxidanter, de skyddar oss mot vissa sjukdomar. Idag är jag intresserad av frukt och grönsaker vars namn börjar med bokstaven ”v”.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Växt vars namn börjar med ”v”: verbena

Verbena är den enda växten vars namn börjar med ”v”. Citronverbena är infödd i Central- och Sydamerika och odlas i Latinamerika, Frankrike, Kina och Algeriet. Denna ”v”-formade grönsak introducerades till Europa av spanjorerna.

Verbena
Citronverbena har ett långt, spetsigt grönt blad som äts färskt eller torkat. Den används hel eller hackad. Den torkade formen behåller sin smak väl. Färsk verbena har en stark citron-lime smak, med en penetrerande, fruktig arom.

Denna grönsaks ”v” används ofta i Europa för att smaksätta fruktdrycker, fruktdressingar, fisksoppor, marinader, puddingar, sylt och desserter. Den behåller sin smak under matlagning. Verbena passar bra med frukt-, vanilj- och skaldjursrätter. Du kan använda citronverbena i stället för citronskal i recept.

Så gott som vilken fruktsallad som helst kan förhöjas med sina finhackade blad. Citronverbena gör ett av de bästa teerna, särskilt när det blandas med mynta. Den kan också användas för att ljusa upp smaken av fisk, fågel, vegetariska marinader, fyllning, salladsdressing och gelé.

Citronverbena används traditionellt som ett diuretikum och giktmedel. Det hjälper till att behandla inflammation i levern eller mjälten, och kan till och med hjälpa mot depression. Det bryggs också till te som en huskur för att lindra förkylningar och feber.

Frukter vars namn börjar med ”v”

Listan över frukter vars namn börjar med ”v” har 2 element, nämligen vavangue och vanilj.

Vavangue, en v-formad frukt

Vavangen är frukten av Vangueria madagascariensis, ett träd med ursprung i Madagaskar. Vavangues är klotformade, släta, glänsande, gulbruna frukter. När de är mogna är de ätbara och mycket eftertraktade i hela artens utbredningsområde.

Även om frukterna mestadels skördas från naturen, lämnar vissa bönder dessa träd som framtida fruktkällor. Frukterna marknadsförs i Kuba, Etiopien, Kenya, Madagaskar, Tanzania och Uganda.

Fruktköttet av denna ”v”-formade frukt har en mild, behaglig chokladsmak när den äts rå. Dess smak är något sammandragande och sur som äpplens. Massan kan också tillsättas till mjölgröt och andra livsmedel för att ge smak. Det kan också göras till juicer, geléer, sylt och puddingar.

Frukt är en viktig matresurs, särskilt i tider av torka och tider av matbrist. Massan är en bra källa till mineraler och spårämnen som kalium, zink, kalcium, magnesium, krom, fosfor, koppar, mangan och järn.

Flera aminosyror och fettsyror har identifierats från massan av vavangue. Dessa inkluderar essentiella aminosyror som lysin, treonin, histidin, leucin, fenylalanin, valin, isoleucin och metionin.

Vanilj

Med sin läckra och omisskännliga arom är vanilj en av favoritingredienserna i en mängd kulinariska produkter runt om i världen.

frukt och grönsaker i v
Frukt av vaniljorkidé, vanilj är en ingrediens som ger en utsökt smak till dina förberedelser.

Frukten är en balja som varierar i storlek från 5 till 22 cm lång. Vaniljstången plockas för hand för att säkerställa att de är helt mogna. Det är en process som kräver mycket tid och omsorg.

Vaniljextrakt består huvudsakligen av enkla och komplexa sockerarter, eteriska oljor, vitaminer och mineraler. Den huvudsakliga kemiska komponenten i baljorna är vanillin. Skidan innehåller också många spår av andra beståndsdelar som eugenol, kapronsyra, fenoleter, laktoner, alifatiska och aromatiska kolhydrater och vitispiraner.

Finns även i små mängder av B-komplex vitaminer som niacin, pantotensyra, tiamin, riboflavin och vitamin B-6. Dessa vitaminer hjälper till med syntesen av enzymer, nervsystemets funktion och regleringen av kroppens ämnesomsättning.

Att äta vanilj är bra för din kropp eftersom denna ”v” frukt är mycket näringsrik, rik på antioxidanter och unika organiska föreningar. Vanilj kan hjälpa dig att avsevärt minska kolesterolnivåerna i din kropp. Detta är mycket viktigt för personer med hög risk för hjärtinfarkt och stroke.