17 oanade dygder av wakame, en tång utan dess like

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Tång har länge varit en basföda i Japan, en av de äldsta levande grödorna i världen. En brun eller mörkgrön färgad tång, som vanligtvis används i det japanska köket, wakame har en salt, saltaktig smak med en liten sötma. Vanligtvis används denna tång för recept som misosoppa eller tångsallad. Liksom många tång ger wakame en utsökt smak till en mängd olika rätter, men nyligen har den vunnit popularitet på grund av dess många hälsofördelar. Wakame är rikt på ett antal vitaminer och mineraler. Det ger en stor näringsboost samtidigt som det stödjer det kardiovaskulära systemet, bibehåller hormonbalansen, stärker benen, förbättrar cirkulationen och främjar hudens hälsa.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Sammansättning

Wakame kommer från det kalla vattnet utanför Japans, Kinas och Koreas kuster. Den är rik på vitaminer och mineraler, såsom folat, vitamin B2 och mangan. Den har använts i århundraden för sina terapeutiska och helande fördelar, med kraften att stödja kardiovaskulär hälsa, öka energinivåerna och förse kroppen med omega-3-fettsyror.

100 gram rå wakame innehåller cirka 45 kalorier, 1 gram fett, 9 gram kolhydrater, 1 gram socker och 3 gram protein. Den innehåller 196 mikrogram folat, 0,2 milligram vitamin B2, 1,6 milligram vitamin B3, 360 internationella enheter vitamin A, 5,3 mikrogram vitamin K och 0,7 milligram vitamin B5. Wakame innehåller också 3 milligram vitamin C, 1 milligram vitamin E och 0,1 milligram vitamin B1 per 100 gram.

Växten är mycket rik på mineralsalter. Hundra gram av denna alg innehåller 1,4 milligram mangan, 872 milligram natrium, 107 milligram magnesium, 150 milligram kalcium och 0,3 milligram koppar. Det finns också 2,2 milligram järn, 80 milligram fosfor och 0,4 milligram zink.

Här är Wakamés 17 oanade dygder.

Wakame sallad
Wakamésallad, en tång med föga kända dygder

Dygderna med wakame

#1 En gynnsam effekt på matsmältningen

Wakame är en hälsosam källa till fiber, nödvändig för att upprätthålla matsmältningsfunktionen. Fiber gör att kroppen kan göra avföring regelbundet och förebygger sjukdomar som diarré. Wakame hjälper till att hålla mag-tarmkanalen fri från sjukdomar. Regelbunden tarmrörelse säkerställer att kroppen kan absorbera näringsämnen effektivt och lättare bryta ner komplexa fetter och kolhydrater i maten. Wakame är låg i natrium och har urindrivande egenskaper, och riktar sig mot överskott av vattenretention i kroppen. Denna vattenretention är den främsta orsaken till uppblåsthet.

#2 Balanserande hormoner

Wakame ger mangan, järn och kalcium, tre mineraler som hjälper till att balansera hormoner naturligt. Mangan och kalcium hjälper till att förbättra PMS-symptomen. Faktum är att en studie publicerad iAmerican Journal of Obstetrics and Gynecology fann att kvinnor som har lägre nivåer av mangan i blodet upplevde mer smärta och humörrelaterade symtom under PMS och menstruation. Eftersom mangan hjälper till att reglera hormoner och uppvisar antioxidantaktivitet, kan wakame också fungera som en naturlig infertilitetsbehandling.

#3 Förbättrad fettförbränning

En japansk studie utförd vid Hokkaido University tyder på att fucoxantin som finns i wakame främjar fettförbränning i fettceller. Enligt studien bekämpar fucoxanthin fett på två sätt: Det främjar verkan av proteiner som orsakar fettoxidation och finns i den typ av fett som omger organ. Fucoxanthin främjar också produktionen av DHA i levern, vilket hjälper till att sänka det onda eller LDL-kolesterolet. Fucoxanthin minskade också vikten av bukvit fettvävnad hos gnagare, vilket gör det till ett av de bästa livsmedel för bränna fett.

# 4 Förbättrade kognitiva förmågor

Wakame är mycket näringstät. Vitaminer, mineraler och bra fettsyror främjar inte bara sunda kroppsfunktioner, utan är också mycket effektiva för att upprätthålla hjärnans hälsa. Studier tyder på att personer med regelbundet intag av wakame har högre vakenhet och hjärnaktivitet än de som inte konsumerar det. Människor som äter wakame kan upprätthålla ett hälsosamt minne och hjärnfunktion i hög ålder utan att påverkas av minnesförlust.

Elefantminne
Denna alg kan ge dig en elefants minne

#5 Benförstärkning

Hundra gram wakame ger 15 % av det dagliga kalciumbehovet, vilket är viktigt för att förebygga benskörhet eller osteoporos. Mat som är rik på kalcium hjälper till att öka bentillväxten och påskynda benreparationen. Kalciumbrist uppstår lätt, eftersom detta mineral utsöndras genom tarmarna, njurarna och huden.

Osteoporos är ett vanligt inslag i åldrande. Det är en förlust av benvävnad som börjar hos kvinnor vid klimakteriet och hos män runt 55 års ålder. Detta kan leda till ökad frakturfrekvens, varför det är så viktigt att få tillräckligt med kalcium i kosten.

#6 En nyttig växt för graviditet

Folsyra, eller vitamin B9, är ett viktigt vitamin som finns i wakame. Det behövs för att kopiera och syntetisera DNA, producera nya celler och stödja nerv- och immunfunktion. Folsyra är känt för att vara en av de mest kritiska vitaminerna för en hälsosam och livfull graviditet.

För gravida kvinnor är folsyrabrist särskilt riskabelt, eftersom det kan leda till neuralrörsdefekter som ryggmärgsbråck, anencefali, missbildningar i extremiteterna och hjärtkomplikationer. Eftersom folsyra är nödvändigt för att kopiera DNA och bygga nya celler, är det viktigt att gravida kvinnor äter tillräckligt med mat rik på detta vitamin, såsom wakame, för att minska risken för njurproblem.

#7 Minskning av högt blodtryck

Flera studier har undersökt om wakame har förmågan att naturligt förebygga högt blodtryck. En sådan studie, publicerad avAnnals of Nutrition and Metabolism, visade att wakame-behandling signifikant minskade det systoliska blodtrycket hos spontant hypertensiva råttor. En annan studie utförd i Japan bekräftade att wakame i kosten kan ha positiva effekter på högt blodtryck.

En intressant studie i ämnet genomfördes 2011 och tittade på om sjögräs kunde påverka blodtrycket hos barn. Friska japanska förskolebarn i åldern 3 till 6 fick blodtryck och puls mätta före och efter en tredagarsperiod då de tog sjögräs. Blodtrycksmätning, fullständiga dietjournaler och förälderrapporterad längd och vikt erhölls för 223 pojkar och 194 flickor.

Forskare fann att flickor med högre tångkonsumtion hade signifikant lägre systoliska blodtrycksavläsningar. Resultaten tyder på att konsumtion av tång var negativt relaterat till diastoliskt blodtryck hos pojkar och systoliskt blodtryck hos flickor, vilket visar att tång kan ha positiva effekter på blodtrycket hos barn.

#8 Minskad kolesterolnivå

Fucoxantinet som finns i wakame tjänar ett annat syfte: det stimulerar levern att producera DHA, vilket hjälper till att minska mängden skadligt kolesterol i kroppen. Därför är det ett utmärkt kolesterolsänkande livsmedel.

En studie publicerad i Journal of Nutrition avslöjade att torkat wakamepulver förändrade aktiviteten hos enzymer involverade i fettsyrametabolismen i levern hos råttor. Råttor som matades med dieter som innehöll wakamepulver hade lägre triacylglycerolnivåer, vilket tyder på att wakame är användbart som foder för att förhindra hyperlipidemi. Hyperlipidemi betyder att det finns för många lipider eller fetter i blodet. Detta leder till högt kolesterol och triglycerider, vilket kan leda till utveckling av fettavlagringar i artärerna och farliga blockeringar.

#9 En välgörande växt för hjärtat

Wakame är känt för att hjälpa till med kolesterol och hjärtproblem. Det hämmar produktionen och ansamlingen av fetter. Det stimulerar även levern att producera mer DHA, vilket faktiskt är ett bra sätt att sänka mängden kolesterol i kroppen. Dåligt kolesterol är ansvarigt för hjärtsjukdomar och blockerade artärer. Så, intag av denna tång kan hjälpa till att förhindra olika typer av hjärtsjukdomar, som attacker och stroke. På grund av sin höga järnhalt är wakame idealisk för att öka cirkulationen. Den ökade cirkulationen av högt järn hjälper till att öka energin, förbättra din huds hälsa och även påskynda kroppens läkningsprocess.

#10 En bra källa till järn

Järnet i wakame ökar produktionen av röda blodkroppar och underlättar de enzymatiska metaboliska processer som kroppen genomför för att smälta proteiner och absorbera näringsämnen från maten. Järnbrist är den vanligaste näringsbristen i världen och är förknippad med utvecklingsförsening, nedsatt beteende, minskad intellektuell prestation och minskad motståndskraft mot infektioner. Överdrivet järntillskott kan dock orsaka järnöverskott och bör undvikas, så det säkraste och renaste sättet att få i sig tillräckligt med järn per dag är att hålla sig till järnrika livsmedel som wakame.

Kokta musslor
Liksom en annan skaldjursprodukt, musslan (15 mg järn per 100 g), är wakame rik på järn.

#11 Ett livsmedel rikt på omega-3-fettsyror

Wakame är en bra källa till omega-3, som är en essentiell fettsyra som inte kan tillverkas av människokroppen, men som är nödvändig för normal ämnesomsättning. Omega-3 kan användas för att sänka kolesterol, bekämpa depression, minska ångest, vända diabetes, minska inflammation, lindra artrit och främja hudhälsa. Studier har visat deras förmåga att stödja viktminskning, främja graviditet, öka atletisk återhämtning och främja förtjockning av hår och naglar. På grund av den överdrivna konsumtionen av omega-6-fettsyror i västvärlden är det viktigt att införliva omega-3-fettsyror som kroppen behöver i din kost.

#12 Anti-aging egenskap

Åldrande är en naturlig process och kan inte stoppas helt. Det går dock att bromsa det betydligt. Wakame är en utmärkt källa till antioxidanter, särskilt vitamin C, som är en ingrediens som kroppen använder för att skapa kollagen, som håller huden frisk och elastisk och minskar effekterna av fria radikaler.

#13 Anemibehandling

Det finns en missuppfattning att växter är relativt svaga källor till järn och koppar. Wakame är en marin grönsak som ger 0,028 mg koppar och 0,28 mg järn per portion på bara 10 gram. Detta gör örten exceptionellt bra för personer som lider av järnbrist och där konventionell medicin har kommit långt med att behandla denna brist. Att ta järninjektioner kan vara smärtsamt och är inte lämpligt för alla. Wakame, tvärtom, har en utsökt smak. Det kan läggas till sallader, soppor och tillbehör för att öka dess koppar- och järnintag. Detta hjälper till att motverka sjukdomar som anemi och är säkert för att upprätthålla optimala energinivåer.

#14 Wakamé: en alg med antiinflammatoriska effekter

Wakame har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och kan även minska halsbränna. De flesta hälsoproblem är resultatet av inflammation i kroppen och wakame hjälper till att lugna inflammationer i huden, i lederna och används även för att behandla feber. Detta hjälper till att förebygga osteoporos, artrit och ledvärk.

Mindre halsbränna
Att minska halsbränna är en av fördelarna med wakame

#15 Wakamé, en alg som stimulerar immunförsvaret

De första studierna på wakame och immunfunktion utfördes in vitro, alltså i laboratoriet, snarare än i människor. Enligt Dr Michael Greger, författare till bästsäljaren Hur man inte dör, visade dessa studier att wakame kan fyrdubbla replikationspotentialen för T-lymfocyter, som är en viktig del av immunförsvaret.

Sådana positiva resultat ledde till efterföljande testning av wakames effekter på riktiga människor. I en studie gav forskare 15 personer med olika herpesinfektioner, allt från oral herpes till vattkoppor, cirka två gram per dag av ren pulveriserad wakame (eller ungefär en kvarts kopp tångsallad). Resultaten var imponerande: för varje ämne förbättrades symtomen eller till och med försvann.

#16 Diabetes vändning

En viktig komponent i wakame, fucoxanthin, utövar en antidiabetisk effekt. En studie från 2009 i Japan undersökte anti-fetma och antidiabetiska effekter av wakame-lipider rika på fucoxanthin på överviktiga möss. När wakame tillsattes till den fettrika dieten minskade den avsevärt kroppsvikten.

Före wakamebehandling visade möss tecken på hyperglykemi, hyperinsulinemi och hyperleptinemi, men tillsatsen av wakame till kosten normaliserade dessa tillstånd. Forskare drog slutsatsen att wakame har förmågan att förebygga diabetes, relaterade störningar och fetma genom att vända insulinresistens som orsakas av en fettrik kost.

#17 Minskad risk för bröstcancer

Det finns en liten mängd forskning som tyder på att det finns ett samband mellan tång och en minskad risk för bröstcancer. I traditionell kinesisk och japansk medicin används tång för att behandla tumörer. Människor som regelbundet äter tång, särskilt i Japan, har betydligt lägre frekvens av bröstcancer. År 2013 utvärderade forskare vid University of California effekten av att introducera wakame i kosten för amerikanska postmenopausala kvinnor. Femton friska postmenopausala kvinnor rekryterades för den tre månader långa kliniska prövningen. Fem av kvinnorna hade ingen historia av bröstcancer (de fungerade som en kontrollgrupp) och 10 överlevde bröstcancer.

Konsumtion av tång sänkte koncentrationerna av urokinas-typ plasminogenaktivatorreceptorer (uPAR), ett protein som finns på flera fysiologiska platser och vars koncentration generellt är högre hos postmenopausala kvinnor. Koncentrationen av uPAR är känd för att påverka cellytsignalering, vidhäftningsanrop och tillväxtfaktorkommunikation, såväl som reaktionsförmåga i bröstvävnad. Forskare tror att wakames förmåga att sänka dessa receptorer kan hjälpa till att förklara den lägre förekomsten av bröstcancer och dödlighet bland postmenopausala kvinnor i Japan.

En annan intressant studie publicerad 2004 tyder på att fucoxantin som finns i wakame kan fungera som en förening kemopreventiva och kemoterapeutika i tjocktarmscancerceller. Det råder ingen tvekan om att vetenskapen stöder dessa otroliga fördelar med wakame och fler studier pågår för att utvärdera dess effektivitet som cancerbehandling eller förebyggande åtgärd.

Minskar risken för bröstcancer
Tång minskar risken för bröstcancer

Potentiella biverkningar av wakame

Även om wakame är en näringsrik mat som erbjuder en hel handfull hälsofördelar, innehåller den en hel del natrium (872 milligram per 1 uns wakame). Personer med högt blodtryck bör därför övervaka sitt wakame-intag för att säkerställa att de inte konsumerar för mycket natrium på en dag, eftersom natrium verkar mot kalium för att öka blodtrycket.

Hur man använder och lagar wakame?

Vi hittar wakame torkad eller färsk. Den kan förvaras i kylskåp eller med havssalt.Den finns även i slutna förpackningar där den är uttorkad och skör, liknande nori (tången som används för att rulla sushi). Om du har uttorkad wakame börjar du med att skära den i små bitar, eftersom den kommer att expandera efter att ha återfuktats. För att återhydrera köpt wakame måste du blötlägga det i vatten i cirka 30 minuter eller tills det är mjukt. Det kan sedan läggas till soppor, pommes frites och sallader. Vattnet som används för att återhydrera wakame är också näringsrikt, så det kan användas som bas för soppa. Wakame är en mångsidig tång som kan läggas till så många recept.

Inköpt wakame kan läggas till en woka med sobanudlar, fisk, svamp, daikon och andra grönsaker. Du kan också återfukta wakame och lägga till sesamfrön, chilipulver, ingefära och socker för att skapa ett enkelt och utsökt japanskt recept. Det går även att blanda wakame, med gurka, sesamolja, risvinäger och sesamfrön för att göra en wakamesallad. Du kan också kombinera bovetenudlar, wakame, räkor och avokado för en mättande och näringsrik måltid. Du kan återfukta wakamen och lägga till vattenmisopasta, små kuber av tofu, dashi, strimlad kål och morötter. Du kan också rulla wakamesallad och daikonpipor i noriark för att göra wakamesushi.

Wakame i soppa
Wakame i soppa, ett av många sätt att äta det

Wakamé är ett rent naturunder! Från wakamepasta till tångte är denna marina skatt en källa till näringsämnen i alla former, rik på protein och kalcium, med många antiinflammatoriska och helande egenskaper. Wakame används inom orientalisk medicin för att avgifta blodet, lindra matsmältningsbesvär och förbättra reproduktiv hälsa. Det har visat sig minska storleken på tumörer och struma. Wakamé har också hyllats för sina anti-aging egenskaper och dess förmåga att ge energi och återfukta hud och hår.