Acai bär: min guide och åsikt

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Acai bär utvinns från en palm som har det vetenskapliga namnet, Euterpe oleracea, infödd i Sydamerika och mer exakt i Brasilien. De är små frukter som är mycket uppskattade i den dagliga kosten för Amazonas infödda. De senare använder dem också som verkliga botemedel för att behandla olika matsmältnings- och dermatologiska patologier och många andra åkommor. De kallar dem ”iça-çai” vilket betyder ”den gråtande frukten”.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Denna valfria mat odlas och konsumeras av Indianer i den östra Amazonas regnskog marknadsförs över hela världen i många former och för olika användningsområden. Bär acai, ibland framställt som ett livsmedel som kännetecknas av viktminskning egenskaper, finns i pulver, puré fryst, fryst deg, drycker, tillägg matpulver eller kapsel. Fylld med en mängd fördelar och näringsämnen, de används i flera kulinariska förberedelser.

Bär acai: för vem? För vilka användningsområden?

Acaibär har en rund form som liknar en druva. De kännetecknas av sitt ömtåliga kött och exceptionella fibrer och viktiga näringsämnen. De är därför en idealisk mat för dem som letar efter frukter som sannolikt ger viktiga näringsämnen till sin kropp. Därför är de väl lämpade för dem som vill förse sin kropp naturligt med ett ökat antal vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Acaibär
Med en form som liknar druvor är acaibäret eller ”iça-çai” mycket rikt på fibrer och näringsämnen.

Därvid de olika bidragen näringsmässiga fördelar med acaibär kan vara en källa energi för idrottare, ett hjälpmedel för dem som vill gå ner i vikt. Således är bären en cocktail av näringsämnen. För Därmed kan de användas som en utmärkt allierad för hälsan. På grund av de olika vitaminerna de innehåller kan acaibär användas som ett komplement i den dagliga kosten.

Egenskaper De fördelaktiga fördelarna med acaibär kan användas för en mängd olika ändamål. I den inom livsmedelsindustrin är acaibär vana vid utvecklingen av energidrycker. De konsumeras som desserter eller ibland läggs till såser eller glassar när de finns i pulverform. I form av puré används de för beredning av glass, desserter och geléer. Dom är finns också i flera kosmetiska produkter (krämer, lotioner, geler).

Acaibären består av antioxidanter och näringsämnen och används för att göra mediciner och finns tillgängliga i tilläggsform. De säljs också på apotek eller apotek.

Egenskaper för acaibär

En palm från Amazonas, särskilt den Palm Euterpe oleracea, som tillhör den botaniska familjen Arecaceae, producerar en frukt som kallas acaibäret. Detta klotformade, mycket fruktköttiga bär, som är lila eller violett, har en diameter på cirka 1 cm och en medelvikt på 1 till 3 g. Inuti fruktköttet finns en hård kärna som innehåller acai-fröet. Varje frukt innehåller ett enda frö med en diameter på cirka 8 till 10 millimeter.

Acaibäret är därför en frukt som består av ett skal, en fruktkött och ett frö. Den är mycket rik på fibrer, med en hög koncentration av antioxidanter (antocyaniner, fenoler, flavonoider, pro-antocyanidiner, xantoner, etc.).

Indexet ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), som mäter ett livsmedels antioxidantkraft, avslöjar att acaibär är en bra källa till antioxidanter, med ett ORAC-index på 102700 per 100 g. Denna frukt består också av kolhydrater, proteiner och en mängd aminosyror. Acaibäret innehåller också:

  • naturliga vitaminer: A, C, D, E, B1, B2, B3;
  • fettsyror: omega 3, omega-6 och omega-9;
  • spårämnen: kalium, natrium, magnesium, zink, fosfor, järn, kalcium och koppar.
Acai till efterrätt
Acaibäret har ett mycket högt ORAC-index.

Fördelarna med Acai Berries

Utmärkt antioxidantkraft

Acaibäret innehåller ämnen som tillhör polyfenolfamiljen, kännetecknade av antioxidantegenskaper. Således gör det det möjligt att effektivt bekämpa kroppens oxidation och de fria radikalerna som är ansvariga för förstörelsen av våra celler och accelerationen av åldrandet på kroppens nivå.

Antioxidanter kännetecknas av egenskaper som gör att kroppen kan öka immunförsvaret. De hjälper till att minska kolesterolnivån i blodet.

Anti-aging egenskaper

antioxidanterna i denna frukt hjälper till att bekämpa hudens åldrande genom att bromsa eller vända åldringsprocesserna som orsakas av oxidationsskadan. Vitamin C bidrar till regenereringsprocessen i kroppen.

Huden är fast, ung och frisk tack vare fettsyror. Acaibäret förbättrar hudens hälsa och hjälper till att kontrollera ålderstecken, med färre rynkor och hudfel.

Fördelaktigt för hjärthälsa

Det höga innehållet av acaibär i antioxidanter hjälper till att effektivt bekämpa kardiovaskulära patologier. Detta bär främjar elimineringen av det onda kolesterolet med kardioskyddande fördelar som härrör från verkan av en växtförening, sterol.

Det bidrar till att förbättra blodcirkulationen och utvidgningen av blodkärlen, vilket minskar riskerna kopplade till uppkomsten av hjärt-kärlsjukdomar, hjärtinfarkter, arytmier och högt blodtryck.

Acaibäret har alltså fördelar för hjärthälsa genom att reglera hjärtfrekvensen, normalisera hjärt-kärlsystemets funktion och stabilisera blodtrycket.

Anti-kolesterol egenskaper

Acaibäret sänker kolesterolnivåerna och hjälper till att eliminera det onda kolesterolet. Antioxidanter, särskilt antocyaniner, hjälper till att balansera dåliga och goda kolesterolnivåer.

Specifikt innehåller acaibär essentiella enkelomättade fettsyror som främjar sänkningen av blodsockernivån. dåligt kolesterol och bidra till att upprätthålla nivån av bra kolesterol i blodet.

Utmärkt för matsmältningssystemet

Acaibäret är en källa till kostfiber. Detta fiberinnehåll hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem, samtidigt som det främjar en väl fungerande tarm och rengör tjocktarmen. Som ett resultat gör det mattransporten mer flytande och är användbar i fall av matsmältningsproblem, särskilt mot förstoppning. Det förbättrar också matsmältningsprocessen och bidrar till att eliminera gifter från levern.

Acaibäret stärker immunförsvaret

Detta bär innehåller vitamin C samt antioxidanter som är mycket fördelaktiga för immunförsvaret. Således skyddar och stärker den immunförsvaret genom att verka mot fria radikaler som sannolikt försvagar kroppens naturliga försvar. Det stärker immuniteten och kroppens celler. Dessutom hjälper acaibär att bekämpa infektioner och hjälper till att bekämpa bakterier och virus.

Betydande förbättring av energinivån

Konsumtion av denna frukt ger mycket vitalitet och ökar energinivåerna. Det exceptionella antioxidantinnehållet lindrar kroppen som inte längre mobiliserar sina krafter för att bekämpa fria radikaler. För att göra detta har kroppen tillräckligt med resurser för andra funktioner och för att avvärja trötthet, vilket resulterar i en ökning av mängden tillgänglig energi.

Genom att öka energinivåerna förbättrar acaibär uthållighet och muskelstyrka. De tillåter idrottare att förbättra sina prestationer och effektivt bekämpa trötthet och utmattning.

Mycket bra för kognitiva funktioner

Acaibär har en gynnsam effekt på kognitiva funktioner. De ökar minnet och förbättrar hjärnans funktion. De innehåller antioxidanter som förbättrar uppmärksamhet, minne och skyddar hjärnceller. Dessa antioxidanter kan minska oxidativ stress och inflammation. Dessa frukter främjar hjärnans hälsa.

Acai Berry Granola
Bland andra fördelar stärker acaibär immunförsvaret och förbättrar energinivåerna.

Nackdelar

Acaibär kan vara allergiframkallande för vissa människor

Vissa människor kan vara allergiska mot acaibär. De bör därför undvika att konsumera denna frukt eller rådfråga en sjukvårdspersonal innan de inkluderar den i sin kost om de är allergiska mot pollen eller andra bär (björnbär, vindruvor, etc.). Således kan allergiska reaktioner uppstå hos vissa människor när de konsumerar acaibär.

Risk matintolerans

Människor som har en matintolerans mot acaibär kommer sannolikt att uppleva symtom när de konsumerar en stor mängd acaibär. Denna intolerans kan också visa sig när de ofta konsumerar acaibär.

En särskilt lättfördärvlig frukt

Acaibär konsumeras snabbt efter plockning, eftersom de är svåra att lagra. En dag efter plockningen försämras de när de lämnas utomhus och i rumstemperatur. De förlorar därmed de dygder som kännetecknade dem. För att undvika denna förändring genomgår de konserveringsprocesser och marknadsförs i form av frusen massa eller pulver.

Acaibär av dålig kvalitet kan vara skadligt för kroppen

tillsats av tillsatser eller ohälsosamma ingredienser under konserveringsprocessen kan förändra egenskaperna hos denna frukt. Alla acaibär som säljs i olika former är fortfarande inte friska och kommer sannolikt att orsaka hälsoproblem. Det rekommenderas dock att endast ta rena acaibär för att undvika eventuella medicinska problem.

Rekommenderas inte för personer som lider av undervikt

Acaibäret är en aptitdämpande kan minska aptiten, minska det dagliga matintaget och hjälpa till med viktminskning. Följaktligen är den inte lämplig för personer som vill öka sin kroppsmassa. Därför, för dem som försöker gå upp i vikt, är acaibär kontraindicerade.

Risk för överföring av Chagas sjukdom hos människor

Denna sjukdom orsakas av en parasit, Trypanosoma cruzi. Det manifesteras av flera symtom, bland annat hjärtklappning, dyspné, bröstsmärtor. Denna parasitsjukdom kan leda till döden. Det är en infektion som kan drabbas av parasitens bett eller under en blodtransfusion eller genom överföring av mat, genom att inta acaibär. Det finns faktiskt fall av överföring av parasiten genom att inta acaibär eller genom att konsumera acaijuice.

Acaibär kan vara källan till överföring av Chagas sjukdom hos människor: denna sjukdom orsakas av en parasit, Trypanosoma cruzi. Det manifesteras av flera symtom, bland annat hjärtklappning, dyspné, bröstsmärtor. Denna parasitsjukdom kan leda till döden. Det är en infektion som kan drabbas av parasitens bett eller under en blodtransfusion eller genom överföring av mat, genom att inta acaibär. Det finns faktiskt fall av överföring av parasiten genom intag av bär eller genom konsumtion av acaijuice.

Kokta acaibär
Försiktighet måste iakttas för att koka bären väl för att förhindra att de är en vektor för överföring av Chagas sjukdom.

Frysta acaibär och de som förvandlas till pulver

frysta bär

Acai bär försämras 24 timmar efter skörd. Det är därför dessa färska frukter inte är tillgängliga i butik, precis efter plockning. Det är inte heller möjligt att hitta färska acaibär på den internationella marknaden, med tanke på att de går ut väldigt snabbt. Så för att bevara dem fryses de sedan eller omvandlas till pulver.

Acaibäret är därför en frukt som genomgår olika konserveringsprocesser för att göra den tillgänglig i flera former (juice, fryst puré, pulver). Vissa av dessa processer förändrar bärens vitaminer, mineraler och smak i större eller mindre utsträckning. Men fördelarna och egenskaperna bevaras bättre genom en av dessa processer, i detta fall frysning (vid -30 grader).

Frysning gör att näringsvärdena hos acaibären kan bevaras 24 timmar efter skörd. Denna mycket dyra process gör det möjligt att få fryst acai-massa. Det används inte av alla tillverkare. Andra använder frystorkning eller torkning för att få pulvret.

Frystorkat acaipulver

Frystorkning är en process som sker innan acaibäret omvandlas till pulver. Det består först av att frysa frukterna och sedan ta bort vattnet de innehåller med hjälp av ett vakuumtrycksystem. Det gör att näringsämnena i acaibären kan bevaras optimalt, vilket bevarar fruktens fördelar. Jämfört med frysning är frystorkning billigare.

Det senare hjälper till att bevara färgen, konsistensen, alla antioxidanter, mineraler och vitaminer i bären som omvandlas till pulver. Därmed bevaras acaibärets egenskaper. Denna process, som gör att du kan få en helt naturlig produkt, är dyrare jämfört med torkmetoden. Det är därför frystorkat pulver är dyrare jämfört med uttorkat pulver.

Uttorkat acaipulver

Acaipulver kan erhållas genom uttorkning genom torkning. Denna process består av att värma frukterna vid hög temperatur för att torka dem innan de bearbetas till pulver. Men denna höga uppvärmningstemperatur förändrar smaken, färgen samt vitaminerna och antioxidanterna som finns i frukterna.

Genom att tillgripa denna behandlingsprocess ändras alltså bärens näringsegenskaper. Priset på uttorkat pulver är lågt jämfört med frystorkat pulver. Men denna process gör att bären förlorar sina karakteristiska fördelar.

Hur använder man frysta eller pulveriserade acaibär?

Frysta bär kan användas till smoothies eller acai bowl (brasiliansk rätt), liksom acaipulver. Men det är möjligt att blanda pulvret med vatten för att få en juice. Löst i vatten är pulvret behagligt och lätt att konsumera.

Detta pulver kan lätt införlivas i drycker. Det kan vara användbart för att strö müslis (blandning av havregryn eller andra spannmål och frukt, konsumerad med mjölk). Det är lämpligt att använda ekologiska pulver, eftersom de är bättre.

Acai skål
Frysta acaibär kan användas för att göra juice, smoothies och många andra rätter.

Eller köpa acaibär till bästa pris?

Innan du gör köpet

De bästa acaibären kommer från ekologisk odling med palmer som inte har behandlats med bekämpningsmedel. Ekologiskt jordbruk låter dig få frukter av utmärkt kvalitet och 100% naturliga.

Det är därför du innan köp måste se till att det är en ren och helt ekologisk produkt eller extrakt. Det är svårt att hitta palmfrukter från Amazonas regnskog på marknaden; Dessa är huvudsakligen acaibär i form av drycker eller pulver som är kommersiellt tillgängliga.

Det är viktigt att välja produkter baserade på acaibär, certifierade utan konstgödsel eller bekämpningsmedel. De låter dig dra full nytta av de gynnsamma effekterna av frukt. Icke-ekologiska produkter, av dålig kvalitet eller innehåller tillsatser, konserveringsmedel ger inte alla näringsämnen och erbjuder inte alla fördelar som är förknippade med konsumtion av acaibär. Du måste därför se till att produkten inte utgör en hälsorisk innan du gör något köp.

De olika försäljningsställena

På marknaden finns det en mängd produkter utvunna ur acaibär. Men vissa säljare, särskilt på internet, är opålitliga. Vissa märken är också olyckliga eftersom de säljer produkter som inte är rena eller är mindre näringsmässigt fördelaktiga. Du måste vara försiktig och vara försiktig med bedrägliga produkter som finns på marknaden, och även på webben.

De bästa pulveriserade acaibären med hög koncentration av näringsämnen finns i ekologiska butiker eller livsmedelsbutiker. Det är därför lämpligt att läsa etiketterna för att säkerställa att det är en ren produkt. Acaibärsprodukter finns även på apotek och i nätbutiker.

Det finns också onlineapotek som säljer acaibärsprodukter. På webben bör du vara försiktig med produkter som säljs till attraktiva priser med vilseledande reklam. Du bör gynna pålitliga webbplatser eller plattformar för välrenommerade varumärken för försäljning av ekologiska produkter eller produkter av utmärkt kvalitet.

Acaibäret Får det dig att gå ner i vikt?

Frukten innehåller en betydande mängd kostfiber som begränsar känslan av hunger. Denna aptitdämpande effekt kan hjälpa till att minska mängden mat som intas varje dag. Denna dagliga minskning av matkonsumtionen hjälper till att minska antalet kalorier som sväljs.

Utöver den mättnad fiber ger, finns det inget direkt samband mellan konsumtion av acaibär och viktminskning. Det finns ingen studie som bekräftar att dessa frukter får dig att gå ner i vikt eller innehåller näringsämnen som specifikt kan minska övervikt.

Endast som ett aptitdämpande medel kan det hjälpa eller underlätta dieter för människor som vill gå ner i vikt. Således tillåter konsumtionen av dessa bär dig inte att bli av med överflödiga kilogram, men kan associeras med en bantningsdiet i syfte att reglera tarmpassage. Dessa bär är inte en mirakellösning för att banta figuren eller ett botemedel mot övervikt.

För att gå ner i vikt är det viktigt att följa en hälsosam kost, utan mättat fett, och att idrotta regelbundet. Det är genom att göra detta som det är möjligt att dra nytta av fördelarna med acaibär som därför kan vara ett hjälpmedel i ett program som syftar till att gå ner i kilo.

Betydande viktminskning
Acaibäret har en aptitdämpande effekt som kan bidra till viktminskning.

Min åsikt

Acaibäret är en frukt som innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. Denna naturliga frukt består därför av nyttiga näringsämnen för kroppen och för hälsan, även om alla medicinska egenskaper som tillskrivs acaibär inte stöds av vetenskapliga bevis. På samma sätt är effektiviteten hos acaibären när det gäller viktminskning inte bevisad, även om den är låg i kalorier med ett exceptionellt innehåll av kostfiber och därför skulle kunna bidra till att främja viktminskning.

Således har detta bär inte bantande egenskaper dokumenterade av tillförlitliga studier och utgör inte ett mirakelmat som koncentrerar alla terapeutiska dygder. Det kan därför inte ersätta en hälsosam livsstil, en hälsosam, varierad, balanserad kost och en regelbunden utövande av fysiska aktiviteter som är nödvändiga för hälsan och för att uppnå viktminskningsmålen.

Som sagt, man bör vara försiktig med alla påståenden eller annonser om acaibäret. Endast det färska bäret, särskilt den färska frukten, har ett visst näringsvärde med fördelaktiga koncentrationer av näringsämnen. Tyvärr marknadsförs inte denna färska frukt, eftersom den är mycket lättfördärvlig, över hela världen. Det är främst bär som genomgått konserveringsprocesser med ibland tillsatser av (ohälsosamma) ämnen som säljs.

Bevarandet av alla näringsämnen är inte säkert, alla produkter som säljs kan därför inte ge kroppen med säkerhet fördelarna med en färsk frukt. Företräde bör ges till produkter gjorda med frukt från Brasilien och som är resultatet av frystorkning, en konserveringsmetod som bevarar näringsämnen.