Bli en skådespelare i din kost

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Är du trött på att vara åskådare av din diet? Väntar du på en diet som berättar vad du ska äta, i vilken mängd och när?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Känner du dig fångad av ditt ätbeteende? Att inte veta hur man litar på sig själv igen utan rädsla för att gå sönder, att förstöra allt!

Genom den här artikeln kommer jag att ge dig råd, små saker att sätta på plats dagligen så att du äntligen kan komma tillbaka på scenen och bli huvudaktören i ditt förhållande till din tallrik.

Frihet, självförtroende, vänlighet mot dig själv och små steg som kommer att göra hela skillnaden.

Gardin upp. Det är din !

Jag är en skådespelare i min kost – akt 1

När du bestämmer dig för att bli en skådespelare i ditt förhållande till mat, innebär detta att du gör många inre resor för att ständigt ifrågasätta dig själv för att bättre förstå dig själv och slutligen agera därefter.

person som håller hamburgerbulle med grönsaker och kött

Du kan fråga dig själv vad du känner i de olika områdena av din kropp när du väljer den rätt du ska äta till exempel.

När du lagar mat och sedan äter en ”diet”-rätt som säger dig:

 • Ditt sinne?
 • Din kropp ?
 • Ditt hjärta ?

Ställ samma frågor till dig själv när du försöker beröva dig själv den mat du längtar efter. Vad säger det dig:

 • Ditt sinne?
 • Din kropp ?
 • Ditt hjärta ?

Observera om en av dina sfärer läggs åt sidan, glömd? Har du märkt att de inte alla håller med? Detta kommer därför att skapa en obalans hos dig.

Jag inbjuder dig att anpassa dessa tre sfärer (sinne, kropp och hjärta) så att när du äter är de i perfekt harmoni.

Du kommer därför att vara helt framme på din tallrik och du kommer att få större glädje av att äta.

Detta första arbete syftar till att rikta dig mot vänlighet och medkänsla mot dig själv. Sluta kämpa mot dig själv och lär dig istället att lyssna på dig själv, förstå dig själv, respektera dig själv.

Jag är en skådespelare i min kost – akt 2

Tänk om du bestämde dig för att lita på dina ätförnimmelser.

Vad är detta ? Det här är de känslor som indikeras av din mage och din hjärna som informerar dig när kroppen behöver äta och när du ska sluta. De två är sammankopplade och fungerar som ett par, men för detta måste du vara uppmärksam, annars kommer du inte att inse signalerna som skickas.

skivade morötter och grön paprika på en brun träskärbräda
 • Att sakta ner är den första av nycklarna. Sluta med det du gör, lägg ifrån dig telefonen, ta dig tid att inte göra någonting i några sekunder.
 • Observera din hunger kommer alltså att vara möjligt. Vilka känslor känner du i magen? drar det? Den är full ? Är det ihåligt? Är det trevligt eller obehagligt?
  Att vara hungrig är inte nödvändigtvis en behaglig känsla men det är nödvändigt eftersom det indikerar att kroppen behöver äta. Detta är den enda verkliga indikatorn på ett behov av energi som skickas från magen. Varje gång du äter när du inte är hungrig, ger du din kropp onödiga kalorier (och du kan gå upp i vikt). Kan lika gärna lyssna på dig, eller hur?
 • Smaka av och ät långsamt kommer att vara de andra viktiga nycklarna. Eftersom de kommer att tillåta dig att bättre anpassa dina kvantiteter, att äta mindre, att respektera din kropps behov (och igen, utan en skärm är det förstås lättare!).

Alla de element som nämns ovan kommer att hjälpa dig känna igen mättnad, den som kommer att berätta för dig när du kan sluta äta och därmed respektera din kropps behov, utan överskott, utan att vara överdrivet.

Var försiktig, känslan av en full, överfull mage är inte mättnad. Du har redan klarat det. Mättnad är när du inte längre är hungrig (därav fördelen med att vänta tills du är hungrig på att äta) och du inte längre vill äta.

Med din uppsättning nycklar i handen kan du gå backstage i några sekunder, medan du väntar på sista akten i denna pjäs med titeln ”Jag blir skådespelaren i min diet”.

Jag är en skådespelare i min kost – akt 3

Jag inbjuder dig att använda självhypnos som ett verktyg som tillåter dig en inre resa.

Att bara ta sig tid att blunda hjälper oss att åter fokusera på oss själva.

Hur göra ?

Experiment 1: Jag inbjuder dig, innan du börjar en måltid, att blunda och sedan ta 3 djupa in-/utandningar samtidigt som du koncentrerar dig på luftens väg i din kropp.
Fråga dig sedan om känslan din mage ger dig genom att föreställa dig den (du kan visualisera den). Är han hungrig? Vill han äta? Vilket rum har han kvar för att ta emot den kommande måltiden?
Observera signalerna din kropp sänder dig och öppna sedan dina ögon när du är redo.
Du kan börja äta efteråt.

närbild av en kvinna som bär en svart topp

Experiment 2: Blunda, ta 3 djupa in-/utandningar. Föreställ dig att gå ner för en trappa med 10 trappsteg (du räknar från 10 till 1), sedan, när du väl anländer till ditt inre, inbjuder jag dig att visualisera din mage fäst vid en kabel som drar på marken. Närma dig den här kabeln och koppla tillbaka den till eluttaget på din kropp. När detta är gjort, föreställ dig att din mage lyser upp, den är kopplad till din kropp, strömmen flyter igen.

Du kan gå tillbaka till dina trappor och klättra upp för dem igen (räknat från 1 till 10) och öppna ögonen när du är redo.

Dessa få minuter av självhypnos kommer att tillåta dig att återknyta kontakten med nuet, med dig, med dina känslor och dina behov. Viktigt för att återta kontrollen över din kost.

Du kan fortsätta frossa i applåderna du ger dig själv för det är du som har förändrats, du som har gett allt för att stå längst fram på scenen.

Under rampljuset kommer du att blända de omkring dig, inte längre stanna i skuggorna. Upp till dig !