Får magnesium dig att gå upp i vikt?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Magnesium (Mg) är ett mineral av grundläggande betydelse för vår kropp eftersom det är ansvarigt för metabolismen av kolhydrater, proteiner och fetter. Det är också grundläggande för hälsan hos nervsystemet och hjärnan. En annan mycket viktig funktion är dess avslappnande förmåga med avseende på muskelsystemet. Vilket gör den till en utmärkt allierad för att bekämpa kramper och muskeltrötthet. Men en fråga uppstår: gör magnesium dig att gå upp i vikt? För att ta itu med denna oro är det viktigt att veta mer om detta mineral.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är magnesium?

Det är ett viktigt mineral i många metaboliska processer. Det är nödvändigt för att immunsystemet ska fungera korrekt, musklernas funktion och överföringen av nervimpulser. Det är också viktigt för benhälsa och för att det kardiovaskulära systemet ska fungera korrekt. Magnesium deltar också i proteinsyntes och energiproduktion.

Källor till magnesium
Flera livsmedel ger magnesium till kroppen. Exempel inkluderar havre, mandel, fikon, valnötter, hasselnötter och jordnötter.

Om du har ångestproblem eller känner dig lynnig kan det bero på låga magnesiumnivåer. Genom att konsumera magnesium hjälper du din kropp att slappna av. Musklerna kommer att sluta dra ihop sig ofrivilligt och hjärtklappningen upphör. Du kommer inte längre att ha panikattacker. Konsumtion av magnesium kan också vara fördelaktigt för att förebygga irritabilitet, muskelvärk och rastlöshet. Det är dock viktigt att inte överskrida den dagliga dosen.

En av egenskaperna hos magnesium är att det är ett utmärkt tillskott för hjärtat. Det förbättrar också blodkärlens funktion. Att ta magnesiumtabletter kan förbättra ditt blodtryck och leda till bättre absorption av kalcium och kalium. Människor som har svårt att sova kan också dra nytta av fördelarna med magnesium. Detta mineral hjälper också till att minska stress, eftersom det fungerar som ett lugnande och avslappnande medel.

I vilka livsmedel finns magnesium?

Magnesium finns i livsmedel som:

  • kli och fullkorn
  • baljväxter som bönor och soja
  • mandlar, cashewnötter, jordnötter, hasselnötter, pistagenötter, valnötter och kikärter
  • rått havssalt
  • torkad frukt i allmänhet
  • bladgrönsaker, tomater, potatis, aubergine, zucchini, blomkål och broccoli
  • frukter som jordgubbar, apelsiner, körsbär, ananas, vindruvor, melon och bananer
  • mörk choklad

Eftersom det finns många livsmedel som innehåller magnesium kan man tycka att det är svårt att uppnå magnesiumbrist. Faktum är att endast 30 till 40 % av det magnesium vi får i oss genom maten faktiskt absorberas av vår kropp. Mycket magnesium går förlorat på grund av spannmålsraffinering, konservering av mat och tillagning.

Det rekommenderade dagliga intaget av magnesium är cirka 5 till 6 mg per kilo kroppsvikt. Denna siffra är 10 mg för gravida kvinnor och 15 mg för barn. Behovet av magnesium påverkas av mängden kalcium, protein, fosfor och D-vitamin som finns i kosten. Det ökar i proportion till kolesterolnivåerna.

Å andra sidan är magnesiumbrist kopplat till olika hjärt-, neuromuskulära, nervösa störningar och många kroniska sjukdomar, som diabetes, Alzheimers sjukdom och hjärtsjukdomar.

Får magnesium dig att gå upp i vikt?

På frågan om ”gör magnesium dig tjock?” svaret är uppenbart. Nej, magnesium gör dig inte tjock. Tvärtom är det en utmärkt allierad för viktminskning. Det finns inget magiskt piller eller produkt för att gå ner i vikt snabbt. Men du kan göra något för att påskynda din viktminskning: öka ditt magnesiumintag.

Men hur kan magnesium hjälpa dig? Att öka ditt magnesiumintag kan hjälpa till att bekämpa faktorer som bidrar till fetma. Det kan förbättra din kropps förmåga att ta upp och använda viktiga näringsämnen och mineraler. Det hjälper dig också att hålla glukos- och insulinnivåerna stabila.

Enligt en nyligen publicerad studie publicerad i Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, när magnesium ökar, ökar också nivån av fritt testosteron i kroppen. Detta hormon är känt för att öka muskelmassa och minska fett hos både män och kvinnor.

Eftersom magnesium kan förbättra proteinsyntesen kan det också främja muskeluppbyggnad. Och ju mer muskelmassa du har, desto fler kalorier förbränner du. Detta mineral kan förbättra kvaliteten på din sömn och minska stress, vilket hjälper till att gå ner i vikt. Det säkerställer också tillräcklig energiproduktion. Kom ihåg att om din energinivå är hög kan du vara mer aktiv, träna längre och bränna mer fett.

Viktökning
Brist på magnesium kan göra dig tjock.

Gör magnesiumbrist dig tjock?

Det som kan få dig att gå upp i vikt är magnesiumbrist. Magnesium spelar en viktig roll i vår kropps förmåga att smälta, absorbera och till och med använda maten vi äter för energi. Detta inkluderar fetter, proteiner, kolhydrater, vitaminer, mineraler och mycket mer.

Om vi ​​inte får i oss de rätta mängderna magnesium börjar våra kroppar sakna dessa viktiga näringsämnen. Detta kan leda till hälsoproblem som ångest, hypoglykemi och fetma. Dessutom är magnesium nödvändigt för energiproduktion, eftersom det hjälper glukosen eller sockret vi äter att omvandlas till energi i tid. Om detta inte fungerar som det ska kan glukos förvandlas till fett. Och fettansamling leder till viktökning.

Det bästa sättet att fylla denna magnesiumbrist är genom naturliga källor som mat. I det här fallet måste du införliva mat som är rik på magnesium i din kost. Detta kan vara en bra start för att uppnå dina viktminskningsmål och även förbättra din allmänna hälsa. Du kan också ta ett tillskott, men rådfråga alltid din läkare innan du gör det.