Gör honung dig tjock?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Många människor njuter av honungen som bin gör av blomnektar. Dess söta smak kommer från den stora mängd kolhydrater den innehåller (80%). Vissa människor undrar över effekterna av detta ämne på viktökning. Får honung dig att gå upp i vikt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Ta reda på om honung verkligen har en inverkan på vikten genom att analysera dess näringsvärden samt villkoren och konsumtionsmetoden.

Honung

En gåva av naturen

Det är en sann naturgåva eftersom det är en nästan gratis källa till mat. Dessutom har det intressanta medicinska egenskaper och ger kroppen sin del av fördelarna.

Får honung dig att gå upp i vikt?
Honung består av fruktos och glukos

Producerad av bin

Honung görs av bin som först livnär sig på blomnektar.

Dessa är särskilt produktiva i ett varmt och torrt eller fuktigt klimat. Under dessa förhållanden är det lättare att lagra en del av sin honung i kupan. Bin använder det som födokälla när naturlig mat blir ont om.

Sammansättning

Honung består huvudsakligen av fruktos och glukos som lätt smälts och assimileras av kroppen. Naturligtvis innehåller den andra typer av sockerarter, men i små mängder. Det är också här det skiljer sig från vanligt socker, som bara innehåller sackaros.

När det gäller dess konsistens varierar den beroende på dess enkla sockerhalt. När den innehåller en stor majoritet av glukos kristalliseras den. Medan den har en stor mängd fruktos behåller den sin ursprungliga form: flytande.

Vilka är värmevärdena för honung?

Näringsvärde

Värmevärdet för honung är cirka 20% lägre än för socker. Dessutom motsvarar 100 g av detta ämne ungefär 1340 kJ och 320 kcal. I samma proportion finner vi dessutom 79,3 g fruktos och sackaros, 0,1 g lipider, 0,7 g fiber och 0,006 g natrium.

Detaljerad sammansättning

Förutom fruktos och glukos innehåller den annat sorter av enkelt socker men i låg halt: maltos och sackaros.

Dessutom innehåller den andra element och näringsämnen som:

 • Vatten ;
 • Proteiner (asparaginsyra, alanin, asparagin, histidin, leucin, prolin, tyrosin, etc.);
 • Mineral salt ;
 • Organiska syror;
 • Vitaminer (B1, B2, B3, A, D, K…);
 • Lipider (triglycerider och fettsyror);
 • Mangan;
 • Kalium;
 • Koppar ;
 • Zink;
 • Komplexa organiska föreningar;
 • enzymer;
 • Naturliga antibiotika;
 • Biologiska ämnen (acetylklonin, flavonoider);
 • Pollen.

Gör honung dig tjock?

Det är en högkalorimat

Smaken av honung och socker är markant annorlunda. Det för raffinerat socker är mindre uttalat. Detta fynd leder till en teori om att honung är mer kaloririk än socker.

Faktum är att en matsked honung ger cirka 22 kalorier jämfört med 20 för en matsked socker. Således skulle det vara möjligt att regelbunden konsumtion och i stora mängder honung främjar viktökning.

Det är ett nästan komplett ämne

Kolhydrater (fruktos, glukos, sackaros) som kombineras med vitaminer, koppar och zink ger det en beteckningen ”fullständig” mat.

Idrottare rekommenderas att konsumera det för att optimera sin prestation och behålla sin kroppsbyggnad utan att gå ner i vikt.

Å andra sidan är socker kvalificerat som livsmedel ”ren” eftersom den bara innehåller glukos.

Det är en hälsosam mat

Även om konsumtion av honung i stora mängder sannolikt gör dig tjock på grund av dess sockerinnehåll, är det ger många fördelar.

Det konsumeras helst i form av ett kosttillskott som ska tillsättas sparsamt till kosten. Det innehåller faktiskt vitaminer och mineraler som främjar god hälsa.

Tack vare dess många egenskaper stärker honung immunförsvaret och hjälper till att bekämpa olika sjukdomar.

Under vilka förhållanden kan honung få dig att gå upp i vikt?

Förstå det glykemiska indexet

Att känna till det glykemiska indexet för ett livsmedel är viktigt för att bättre hantera det förbrukade värmevärdet.

Får honung dig att gå upp i vikt?
Honung har ett högt glykemiskt index

När det glykemiska indexet är lågt är maten mer gynnsam för personer som utövar en sportaktivitet.

Å andra sidan, när den är hög, stiger nivån av socker i blodet snabbt för att sedan snabbt sjunka igen och en stor mängd omvandlas till fett. Därför rekommenderas inte livsmedel i denna kategori för långvariga ansträngningar.

Akta dig för flytande honung

Att konsumera flytande honung kan vara gödande eftersom den innehåller mycket mer fruktos än sackaros. Fruktos har dock ett högt glykemiskt index och omvandlas snabbt till kroppsfett.

Det bör understrykas att effekterna på viktökning är snabbare med livsmedel som innehåller mycket raffinerat socker än med fruktos.

Hur ska du konsumera det för att gå upp i vikt?

Tänk på färgen på honungen

Mörkfärgad honung är vanligtvis hög i fruktos. Så om du vill gå upp i vikt, främja dess konsumtion.

Omvänt, om du inte särskilt vill gå upp i vikt, men du vill dra nytta av dess fördelaktiga effekter, välj ljus honung.

Hur konsumerar man det?

Som är fallet med alla andra produkter, är rimlig konsumtion av honung fortfarande rekommenderad. Överdriv bara inte för att undvika att gå upp i vikt av honung. Dessutom skulle du verkligen behöva konsumera stora mängder, mycket regelbundet, för att gå upp i vikt med denna produkt.

Nutritionists rekommenderar att du tar det på morgonen på fastande mage för att dra nytta av alla dess fördelar. Sedan kommer frukosten inte att ätas förrän cirka trettio minuter senare.

Byt ut socker med honung

Använd honung istället för raffinerat socker för att förbättra dina drinkar eller yoghurt. Även om den första är mer kaloririk, har den också fördelen att den innehåller många näringsämnen som är fördelaktiga för kroppen.

Observera att det är möjligt att kombinera det med alla typer av livsmedel, särskilt eftersom det främjar bättre matsmältning.

Slutsats

Får honung dig att gå upp i vikt? Absolut, svaret är nej. Om du inkluderar detta sockerhaltiga ämne i din kost kommer det inte att orsaka viktökning på egen hand. Olika faktorer kombineras för att främja övervikt. Risken att honung är en del av det är ganska minimal. Vad som än händer måste din konsumtion förbli rimlig.