Gör soja dig tjock?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Soja är en baljväxt rik på essentiella fettsyror. Det är lågt i mättat fett, och det är en utmärkt källa till protein. Denna växt från baljväxtfamiljen används traditionellt i Asien för att göra olja eller livsmedel som mjölk, tofu eller sojakött. Dess konsumtion har också blivit populär i västerländska länder under de senaste 20 åren. Och experter har definierat det som en av de mest kompletta livsmedel som finns. En fråga kvarstår dock: Gör soja dig tjock?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Får soja dig att gå upp i vikt?

Nej, soja får dig inte att gå upp i vikt. Tvärtom, vissa nutritionister anser soja som ”det 21:a århundradets bantning”. Dess höga proteininnehåll ger den en kraftfull mättande kraft. Den andra viktiga faktorn som gör soja hjälper oss att gå ner i vikt är dess isoflavoninnehåll.

Soja
Soja främjar inte viktökning.

Isoflavoner är en typ av fytoöstrogen, det vill säga icke-steroida växtföreningar som liknar östrogen. De aktiverar ämnesomsättningen så att vår kropp spenderar mer energi. Isoflavoner aktiverar receptorer som är direkt involverade i kolhydrat- och fettomsättningen. När adipocyter aktiveras av närvaron av isoflavoner bränner fettsyrorna i dem.

Ett problem med konsumtionen av sojaprodukter är att de kan leda till oavsiktlig viktökning genom att påverka sköldkörtelfunktionen. Sköldkörteln styr din ämnesomsättning, och allt som gör din sköldkörtel mindre aktiv kan sakta ner din ämnesomsättning, vilket leder till viktökning.

En recension från 2006 publicerad i tidskriften Thyroid tittade på flera studier som mätte effekterna av soja på sköldkörtelfunktionen. Denna studie fann att soja inte har någon signifikant effekt på sköldkörtelfunktionen. Detta tyder på att soja inte skiljer sig från andra livsmedel när det gäller viktökning.

Att konsumera soja ibland ger dock inga bantningsfördelar. Det är när det konsumeras regelbundet som dess fördelar blir uppenbara. Soja är en baljväxt, precis som linser, ärtor eller kikärter. Detta gör det till en mycket mångsidig mat som kan tillagas på många sätt.

Gör soja dig fet?

Sojasås är en av de mest populära kryddorna. Den kommer från det orientaliska köket och ger en mycket karakteristisk smak till dina rätter och passar perfekt till nästan all mat. Det är en sås som ger 65 kcal per 100 gram, det vill säga den ger oss bara 2% av den rekommenderade mängden kalorier per dag för en vuxen.

Soja är låg i kalorier, särskilt jämfört med andra kryddor som ofta ingår i vår kost. För 100 gram ketchup får vi i oss 112 kcal, för 100 gram rosa sås 125 kcal och för en enda matsked majonnäs får vi i oss 110 kcal. Sojasås gör dig inte bara tjock, den kan även hjälpa dig att gå ner i vikt.

Hur är det med sojakött?

Sojakött liknar vanligt kött. Den innehåller protein och konsumeras av veganer och vegetarianer runt om i världen. Sojakött är gjort av sojamjöl och/eller sojaolja.

Sojakött kan användas för att göra hamburgare, tacos, burritos och andra rätter som vanligtvis använder kött. Det finns dock inga bevis för att sojakött är gödande. Sojakött innehåller samma mängd protein som vanligt kött, men det innehåller inget fett.

Därför är soja ett bra alternativ för människor som vill gå ner i vikt, särskilt för de som följer en diet med mycket låg fetthalt eller försöker minska mängden fett de konsumerar.

Får sojamjölk dig att gå upp i vikt?

Sojamjölk erhålls från sojabönor, mals i vatten och värms upp med ånga under en period på mellan 15 och 20 minuter. Det är en av de hälsosammaste och mest näringsrika dryckerna som finns till försäljning.

Sojamjölk är också en utmärkt allierad för viktminskning, eftersom sojamjölk bara innehåller cirka 40 kalorier per 100 milliliter. Den innehåller också endast 2% fett, varav endast 0,2 gram är mättat. Den är rik på fibrer som hjälper oss att känna oss mätta och mindre hungriga. Detta gör sojamjölk väldigt bra för viktminskning. Du kan därför dricka sojamjölk helt lugnt, eftersom det inte kommer att få dig att gå upp i vikt.

mat
Nej, sojamjölk gör inte att de som dricker den går upp i vikt.

Hur är det med tofu?

Får tofu dig att gå upp i vikt? Tofu är gjord av soja, vatten och ett koaguleringsmedel. Detta koaguleringsmedel är vanligtvis kalciumsulfat, magnesiumklorid eller kalciumklorid. Det är dessa koagulanter som ger olika konsistens och fasthet till varje typ av tofu. Denna växtmat innehåller endast 4% fett och 70 kalorier per 100 gram.

Tack vare dessa näringsvärden är tofu idealisk i alla viktminskningsdieter eller för att bibehålla en adekvat vikt. Vi måste dock undvika att äta den stekt, eftersom detta skulle multiplicera dess kaloriintag. Grillad tofu är en portion växtbaserat protein som vi kan lägga till valfri tallrik med sallad, grönsaker eller fullkorn. På så sätt får vi en balanserad och hälsosam meny.

I slutet av min analys kan vi dra slutsatsen att varken soja eller dess derivat får dig att gå upp i vikt. Används som en del av en rik och balanserad kost, kan soja och dess derivat hjälpa oss att bli av med vår övervikt. Det bör dock noteras att överdrifter bör undvikas. Soja är bra för din hälsa och får dig inte att gå upp i vikt. Men dess missbruk kan få motsatt effekt mot vad som förväntas.

Upptäck svaret också i videon: