Ansvarsfull kosthållning: Hur organiserar jag mig hemma?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

I min tidigare artikel i ämnet presenterade jag för dig mycket koncept för ansvarsfull dietetik som jag Jag övervägde det. Jag gav dig de första nycklarna till börja minska ditt avfall relaterat till ditt sätt att konsumera.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

För att göra detta har jag bjudit in dig att inventera det avfall du producerar för att identifiera de förändringar som ska göras i ditt dagliga liv. Sedan kunde du förbereda dig för förändringen genom att utrusta dig med lufttäta glaslådor, shoppingkassar, återanvändbara påsar, en yoghurtmaskin varför inte, och sortera i dina köksskåp! Äntligen var det dags att agera, välja att handla lokalt, köpa kvalitetsprodukter och våga använda dina återanvändbara behållare och dina tygpåsar (vilket inte alltid är lätt!).

I dag, Jag vill hjälpa dig att gå ännu längre i ditt Steg.

I Det är faktiskt inte tillåtet att minska avfallet kopplat till förpackningar nödvändigtvis minska allt avfall i köket. Avfall grönt och matsvinn är lika viktigt! Här är mina sätt att gå vidare.

Spår #1: Prioritera kvalitet framför kvantitet

där sysslan att shoppa, det vet vi alla… Men om från och med nu, gör din shopping blev en möjlighet att börja fördjupa dig i bra rätter och innovation (för att inte tala om fantastisk mat dock!)? Låt fantasin flöda när du ser frukterna och grönsakerna i säsong, låt dig föras bort genom sina dofter och sina färger, och våga testa maten som du vet inte ! För att inte slösa räcker det med att välj kvalitet och säsongsbetonade produkter: inga fler tomater väldigt rund, väldigt len ​​och smaklös mitt i vintern! Om du är inte säker på att du gillar en ny produkt, köp inte en bara en liten mängd att ta reda på. Genom att välja kortslutningar, små handlare och genom att gå till marknader kan du också få råd att ta reda på hur man lagar mat du inte vet.

Låt oss prata om frukt och grönsaker. Frågan om bevarandet av dessa är ett verkligt problem beroende på din livsmiljö. Om du har turen att ha ett svalt rum som en källare kan du enkelt köpa alla dina produkter för veckan, men bor du i lägenhet är det lite mer komplicerat! Även om det tar lite tid och kräver lite organisation, är det bättre att göra om lite shopping mitt i veckan istället för att slänga produkter som inte gick att förvara!

Spår #2: Överbelasta inte dina skåp

där rädsla för tomhet och brist är ett verkligt gissel som kommer från tidigare generationer som har upplevt verkliga svårigheter att skaffa förnödenheter, särskilt under kriget. Idag har vi allt i närheten (mer eller mindre) och förutom om din bil inte vill starta riskerar du inte finner dig själv oförmögen att handla för sista minuten för att kunna äta!

Förbi på andra håll, de stora kampanjerna synliga i stormarknader uppmuntra dem att köpa mer och mer, i skydd av stora besparingar… Först och främst, om du tittar noga på dessa kampanjer är ekonomin sällan så intressant som den det verkar… Och i allmänhet har du inte tid att göra det ät allt och din produkt går ut, vilket är synd!

SÅ behöver du verkligen köpa 3 kg pasta, 2 kg ris, 1 kg mannagryn, 5 kg mjöl, 500 g grönt te och 500 g kaffe för er vecka tillsammans? Om du inte har en familj många, det finns ingen riktig anledning!

Köp bara det du behöver för att hålla till nästa lopp, detta gör att du kan variera din kost mer och ta hänsyn till dina nuvarande önskemål.

Pumpa

Spår #3: Städa ditt kylskåp och skåp

Do shopping kan ibland vara tidskrävande och när du kommer hem, reflexen är ibland att stapla in allt i kylen och skåpen, utan nödvändigtvis någon speciell logik: vi sätter mat där det finns plats!

Detta är ett misstag om du vill minska ditt matsvinn! Börja med att identifiera de kallaste områdena i de minst kalla områdena i ditt kylskåp för att placera dina produkter på rätt plats: frukt och grönsaker i den varmaste delen, mejeriprodukter i mitten och kött och äggbaserade preparat (t.ex. gräddbakelser) i den kallaste zonen. För dina skåp, välj genomskinliga behållare, detta gör att du med en blick kan se allt du har i lager, för att kunna variera dina rätter mer och se var dina lager finns. Organisera dina skåp efter typ av mat och deras användning:

 • Salta matvaror: pasta, ris, linser, delade ärtor, några konserver som hjälper till…
 • Söta matvaror: socker, mjöl, bakpulver, kakaopulver, torkad frukt, mandel…
 • Frukost: te, infusion, kaffe, müsli, Honung
 • Etc.

Spår n°4: Förutse dina måltider och menyer

Om du har problem med att hitta dina idéer framför stånden eller om du inte vet hur du ska visualisera vilka kvantiteter som ska köpas när du är där, råder jag dig att förutse din shopping genom att tänka på veckans menyer och sedan göra upp din lista över lopp.

 • Hur många måltider ska du laga hemma?
 • Hur många personer kommer att sitta vid bordet?
 • Har du en familj/vänner måltid planerad?
 • Måste du laga lunch på jobbet?
 • Har du speciella scheman för en dag i veckan?
 • Ska du idrotta?
 • Har du några speciella önskemål?

Så många frågor som gör att du bättre kan förutse dina menyer och planera de kvantiteter som behövs för din vecka.

Soppa meny idéer

Tips nr 5: Lär dig laga ditt gröna avfall

Om du köper dina ekologiska frukter och grönsaker kan du väldigt ofta konsumera skalen.

Enkla exempel:

 • Potatis och morötter: om skalet är tunt och inte särskilt skadat kan du enkelt äta det efter att ha rengjort det väl. I en soppa ser du bara eld! Du kan också använda många grönsaksblad i matlagningen (rädisor, rödbetor, morötter etc.).
 • Purjolök: Jag märker att många bara äter den vita delen. Grönt är lika gott, det finns ingen anledning att slänga det!
 • Squash: Skalet på de flesta squash är ätbart. Dessutom är det väldigt svårt att skala dem så mellan oss, det passar oss bra! Pumpakärnor kan också ätas: låt dem marinera i olja, salt och paprika till exempel och tillaga dem i 10 minuter i ugnen, det blir perfekt att ersätta jordnötter som aperitif!

Många böcker finns tillgängliga för att få idéer till recept med peeling: prova det och du kommer definitivt att anta den här matlagningsmetoden!

Spår n°6: Utrusta dig med en maskkomposter/komposter

Som Jag har redan berättat om det i min tidigare artikel, det kan du utrusta dig också med en komposter för att undvika att slänga din grönt avfall i hushållssoporna: allt finns typer av komposter, även för lägenheter (luktfria, såsom maskkomposterare)! Du kan också kasta din äggskal, dina lådor (i små bitar och ej tryckta), dina pappershanddukar och vävnader (otryckta) även om det Det finns tvättbara tygversioner…

Tveka inte att inte dokumentera och utrusta dig själv!