Hur tappar man dubbelhakan?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Att ha en dubbelhaka är aldrig föryngrande och kan vara lika besvärligt som rynkor i ansiktet. Denna fettavlagring som ligger under hakan kan påverka både män och kvinnor och tenderar att dyka upp från 30 års ålder. Om du märker att en dubbelhaka börjar dyka upp i ditt ansikte, här är de viktigaste lösningarna som jag erbjuder dig genom denna guide.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är en dubbelhaka?

En dubbelhaka är en ansamling av fettmassa som ligger under underkäken. Det tenderar att öka i volym med tiden tills det gör ansiktet helt suddigt i frånvaro av behandling.

Detta fenomen kan vara ytligt om det orsakas av övervikt, eller gå djupt om dess ursprung är genetiskt eller annat. Det ger ansiktet ett intryck av åldrande och trötthet. Det uppstår vanligtvis från trettio års ålder och blir värre med åren. Axlarna kan också hjälpa till i denna övergripande förfining, varför det också kan vara betydelsefullt för gå ner i vikt i axlarna.

Gå ner i vikt från hakan
Gå ner i vikt från hakan för att få ett mer harmoniskt ansikte

Vad är orsakerna till en dubbelhaka?

Orsakerna till uppkomsten av en dubbelhaka är många. Här är dess huvudsakliga ursprung.

Övervikt

Detta är den vanligaste orsaken till uppkomsten av en dubbelhaka. Brist på fysisk aktivitet åtföljd av relativt betydande viktökning leder systematiskt till detta fenomen. Lyckligtvis behandlas fettansamlingar under käken och runt halsen på grund av övervikt ganska enkelt och naturligt.

Ärftlighet

Dubbelhakan går i arv från generation till generation. Vissa är alltså naturligt benägna att fett lagras på denna nivå. Så det är inte nödvändigt att vara överviktig för att se en dubbelhaka dyka upp. I det fall där genetik är orsaken till detta fenomen är det svårt att behandla problemet och kirurgi förblir den huvudsakliga lösningen för att avhjälpa det.

Ålder

När kroppen åldras tenderar huden att bli mindre smidig och tappar elasticitet. Den slappnar av i nacken och under käken och lämnar utrymme för fett att samlas där. Med åldern kan även en relativt smal person utveckla en dubbelhaka i ansiktet.

En hormonell obalans

En person som lider av hormonell obalans, särskilt dysfunktion i sköldkörteln, är ofta benägen att få dubbelhaka. Faktum är att detta hälsoproblem ofta leder till viktökning som orsakar uppkomsten av påsar under hakan. Inflammation i spottkörtlarna är också orsaken till fenomenet dubbelhaka. Men när inflammationen väl är botad försvinner även fickan.

Livsstil

Din dagliga livsstil kan leda till ett accelererat åldrande av din hud, vilket manifesteras av att området under hakan hänger. Faktum är att tobak, alkohol, stress, din kost, brist på hydrering, dålig sömnkvalitet, solen och många andra faktorer i ditt dagliga liv påverkar utseendet på dubbelhakan.

Anatomi

Slutligen kan anatomin i ditt ansikte vara orsaken till utseendet på en dubbelhaka. Vissa människor har hakan längre bakåt. Detta beror på otillräcklig benutveckling av underkäken. Således är vävnaderna som ligger under hakan mer avslappnade på grund av bristen på avancemang hos den senare. Ansamlingen av fettmassa gynnas då.

Kirurgi och medicinsk vård för att behandla dubbelhaka

För att bli av med din dubbelhaka är operation en ganska radikal lösning, men effektiv för att snabbt få resultat. Om orsaken till detta fenomen är anatomisk, hormonell eller ärftlig, är det fortfarande den enda rekommenderade vägen att tillgripa en kirurgisk operation och medicinsk teknik.

Kirurgi
Operation för att korrigera en dubbelhaka

Fettsugning

Fettsugning består av att dammsuga ut överflödigt fett som utgör dubbelhakan. Denna process utförs på ett sjukhus under lokal eller generell anestesi. Tack vare fettsugning är det möjligt att extrahera upp till 400 ml fett och det görs i en enda operation. Patienten måste sedan bära en kompressionshuva i 7 dagar för att optimera resultatet. Om fettet tas bort omedelbart återfår huden sin smidighet mellan 1 och 3 månader.

Genioplastik

Genioplastik, även kallad mentoplastik, är en operation för att korrigera otillräcklig benutveckling i hakan. För att göra detta lägger kirurgen till en silikonprotes eller ett benstavstransplantat, vilket kommer att ha effekten att föra fram hakan lite mer och minska dubbelhakeffekten. Fettsugning följer ofta denna operation för att helt ta bort fettansamlingen.

Ansiktslyftet

Detta är en kirurgisk operation som innebär att överflödig hudvävnad avlägsnas på grund av progressiv slapphet orsakad av ålder. Ansiktslyftet kan göras i nivå med nacken eller hakan beroende på hur avslappningen fortskrider. Tack vare ansiktslyftet återfår huden sin elasticitet, vilket minskar effekten av en dubbelhaka. Fettsugning följer i allmänhet denna procedur för ett bättre resultat.

Kryolipolys

Cryolipolysis är en medicinsk process som syftar till att isolera en del fett från dubbelhakan genom att nypa en pärla och frysa den med en specifik maskin. Detta kommer att leda till att fettceller förstörs. Denna teknik rekommenderas för personer vars hud fortfarande har god elasticitet utan att behöva opereras för att återhämta sig ordentligt. Resultaten syns efter ungefär en och en halv månad och det räcker med endast ett pass.

Ultraljud

Ultraljud används i de fall huden tappar elasticitet och orsakar effekten av en dubbelhaka. Även kallad HIFU (High Intensity Focused Ultrasound), denna teknik riktar in sig på kollagenet i huden, stramar det igen och tonar musklerna. Sessionerna kan vara smärtsamma, ansiktshuden är ett känsligt område. Det är av denna anledning som lokalbedövning tillämpas. Efter 65 års ålder är hudens slapphet sådan att denna metod blir ineffektiv.

Radiofrekvens

Radiofrekvens liknar ultraljudstekniken. Det rekommenderas när huden tappar elasticitet och stimulerar kollagen för att återfå bättre spänningar. För större effektivitet kan radiofrekvens kombineras med andra metoder såsom kryolipolys. Flera sessioner är nödvändiga innan du ser övertygande resultat.

Viktminskning för att gå ner i vikt från en dubbelhaka

Dubbelhakan kopplad till övervikt och dålig livsstil är den som är lättast att behandla. För det mesta behöver du bara implementera ett adekvat viktminskningsprogram för att gå ner i vikt från en dubbelhaka.

Gå ner i vikt för att tappa en dubbelhaka
Gå ner i vikt för att tappa en dubbelhaka

Så om du vill minska din dubbelhaka så enkelt som möjligt måste du komma ur din stillasittande livsstil genom att träna regelbundna fysiska aktiviteter och balansera om din kost.

Begränsa konsumtionen av raffinerat socker, livsmedel som innehåller mättat fett och industriprodukter. Minska också radikalt din alkoholkonsumtion, liksom saltet i dina rätter. Ät mer mat rik på antioxidanter och omega-3.

Angående sport, börja jogga på morgonen, cykla och gå oftare. All aktivitet som syftar till att eliminera överflödigt fett från din kropp hjälper till att minska din dubbelhaka.

Ansiktsövningar för att förfina dubbelhakan

Det finns också ett annat effektivt alternativ för att tappa dubbelhakan. Detta innebär att du gör övningar för musklerna i din nacke och ditt ansikte. Ditt huvudområde består, liksom resten av din kropp, av många muskler. Genom att tona dem med ansiktsgymnastik hjälper du till att göra huden fastare och gradvis eliminera fettet som samlats under hakan.

Dessa typer av övningar som jag erbjuder dig är mycket enkla och snabba att utföra. Dessutom är de inte tröttsamma, utan kräver flit och uthållighet. Du bör träna ansiktsgymnastik när du har ledig tid. Här är 6 enkla övningar.

Hakförlängningar

Stå eller sitt med rak rygg och avslappnade axlar. Stäng munnen och höj sedan huvudet så högt som möjligt och se till att luta det bakåt. Skjut din underkäke framåt tills du känner spänning i nacken. För att maximera spänningen, för din underläpp ovanför överläppen. Håll denna position i några sekunder, släpp sedan och upprepa flera gånger.

Tennisbollen

För denna övning måste du ta med en tennisboll. Placera den under hakan och tryck kraftigt på den med hakan. Håll trycket i cirka 2 sekunder och släpp sedan utan att tappa bollen. Upprepa rörelsen tjugo gånger i följd.

Kyssen

Stäng munnen och höj huvudet så högt som möjligt, se till att luta det bakåt. Knyt ihop läpparna som om du skulle kyssa taket. Du ska känna spänningar i nacken, precis under hakan. Håll denna position i några sekunder innan du återställer huvudet till sitt normala läge. Upprepa övningen flera gånger.

Tungan drar

Se framåt och öppna munnen. Dra sedan ut tungan så långt som möjligt och försök att röra vid botten av hakan med spetsen. Du ska känna spänning i nacken. Håll positionen i cirka 10 sekunder, för sedan tillbaka tungan i munnen innan du börjar igen. Gör rörelsen flera gånger.

Nacken sträcker sig

Stå eller sitt med rak rygg. Lyft huvudet så högt som möjligt samtidigt som du lutar det bakåt. I denna position ska du känna spänningar i nacken. Öppna sedan munnen och stäng den för att spänna nackmusklerna ytterligare. Upprepa rörelsen tio gånger.

Hakförlängning åt sidan

Sitt eller stå med rak rygg. Vrid huvudet åt vänster och sträck ut underkäken framåt så långt som möjligt. Du ska känna spänning i nacken. Håll denna position i cirka tio sekunder innan du släpper spänningen i käken. Upprepa rörelsen på andra sidan.

Självmassage för att förfina din dubbelhaka

Slutligen finns det ett lika enkelt och effektivt alternativ till att tappa dubbelhakan. Detta är självmassage. Som du kanske har gissat innebär den här tekniken att du masserar ditt ansikte och musklerna i din nacke och haka själv för att gradvis eliminera fettet som samlats under hakan.

Självmassage för att tappa hakan
Självmassage för att tappa hakan

Handmassage

Denna första metod för självmassage använder bara dina händer. För att göra detta måste du ta tag i huden som ligger under hakan med tummen och pekfingret. Skjut sedan in den under käken i en palpering-roll-effekt.

För att göra detta måste du starta rörelsen från mitten av halsen och sträcka dig upp till precis under öronen. Denna rörelse kommer gradvis att sprida fettet samtidigt som det stimulerar cirkulationen av stillastående vätskor i området under hakan och nacken.

Massage med Gua Sha

Slutligen använder den andra självmassagetekniken ett tillbehör som heter Gua Sha. Detta är ett verktyg som vanligtvis skärs av sten (rosenkvarts eller jade) och som gör att lymfdränage kan utföras i ansiktsområdet. Det hjälper till att frigöra gifter och tona huden.

För närvarande är Gua Sha ett viktigt skönhetstillbehör på sociala nätverk och är särskilt effektivt för att eliminera en dubbelhaka och omforma ansiktets ovala. Innan du använder den rekommenderar jag dig starkt att återfukta din hud med den olja du väljer. Använd den ihåliga delen av din Gua Sha för att massera från hakan till botten av öronen. Du omformar det ovala i ditt ansikte tack vare denna rörelse. För att få bort fett under hakan, använd den platta, tjocka delen av tillbehöret och massera in under käklinjen utåt. Tryck inte för hårt och gå långsamt.