Infusion, din hälsa och skönhet allierade

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Vi hör oftare om te snarare än örtteer/infusioner och ändå det senare, vars idé är lite ”gammaldags” och kopplat till tron ​​att vi bara kan konsumera det på kvällen framför en god film (plädd obligatorisk), erbjuder ett brett urval av smaker, hälso- och skönhetsfördelar samtidigt som du har ett brett urval av aromer… Det finns något för alla!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Fördelarna med infusioner och örtteer är obestridliga, de har en effekt på din hud (strålande hy), dina naglar, ditt hår och förbättrar även din hälsa: renar, avgiftar, förbättrar transit, sömn eller stress.

Vilka är skillnaderna mellan teer och infusioner?

Först och främst, vet att vi talar om örtte/infusioner och teer för att hänvisa till aromatiska drycker erhållna från växter. Än så länge är det samma!

Skillnaden mellan dessa drycker ligger i det faktum att örtteer och infusioner erhålls från växtextrakt (kamomill, apelsinträd, lakrits, verbena, limeblom, etc.). Det skulle därför finnas lika många möjliga örtteer som det finns växter. Medan te görs av bladen från ett enda träd: teträdet (Camellia sinensis). För information, den senare kommer ursprungligen från Kina.

Till skillnad från te innehåller infusionen inte tein (ett stimulerande medel lika kraftfullt som kaffe) och kan därför drickas när som helst på dygnet. Te bör tas bort från måltider (3 timmar före och efter dina måltider) eftersom det förhindrar korrekt absorption av järn från våra livsmedel.

Lite historia?

I årtusenden har människor (som djur) hämtat från naturen för att tillgodose sina matbehov eller för att behandla vissa sjukdomar. Det skulle vara civilisationerna i Medelhavet och Främre Östern, 4000 år före vår tideräkning, som skulle ha lagt grunden till vad vi idag kallar fytoterapi: alternativ medicin som endast behandlar med växter. Det verkar som att detta är utgångspunkten för att förbereda örtteer.

I gamla tider listade örtläkare, druider och läkare tusentals växter med terapeutiska egenskaper i hela väst. Genom örtteer eller omslag använde romarna och grekerna dessa växters dygder för att läka sig själva.

Under medeltiden var örtteer de viktigaste farmaceutiska resurserna. Sedan, uppskattat av kineserna, byttes örtteer mot te.

På 1600- och 1700-talen konsumerades örtteer i tron ​​att de kunde öka fertiliteten, livslängden eller till och med uppnå odödlighet… Leve kungen!

Nuförtiden använder vi infusioner och kraften hos växter för att hjälpa oss att sova bättre, smälta lättare, minska vår stress, avgifta vår kropp, etc. För en bättre livsstil, ett ”hälsosamt liv”.

tisane

Växter med flera dygder – valet är ditt!

Eliminera stress och ångest

Kamomill: för en liter vatten behöver du bara en liten handfull av dess gula och vita blommor för att dra nytta av de förtjänster som denna växt har att erbjuda oss. Lugnande och avkopplande, det kan vara en allierad under stressiga tider.

Citronbalsam : erkänd för sina fördelar i fall av stress.

Tulsi: Även känd som helig basilika, är tulsi en medicinalväxt som är infödd i Indien. Det är en växt som i den ayurvediska traditionen hjälper till att motstå stress och psykologisk utmattning. Dess blad används som en avkopplande infusion.

Vallmo: med sina känsliga ljusröda blommor som blommar på våren, kusiner till vallmo, torkade vallmoblommor som används i infusion reglerar känslor och lugnar tillstånd av stress.

Ginseng: används i kinesisk tradition för att förbättra stresstillstånd tack vare dess lugnande verkan på kroppen och dess adaptogena egenskaper.

Hagtorn: rik på aktiva ingredienser med lugnande och lugnande fördelar. Som infusion används den vid stress. Det är också ett naturligt lugnande medel känt för att minska hjärtklappning.

Bättre matsmältning för mig!

Kardemumma : drottning krydda av indisk ayurvedisk medicin. Egenskaper på små övergående matsmältningsbesvär som sur mage.

Lakrits: känd för sina återställande och skyddande egenskaper på slemhinnan i magen och matstrupen. Det lugnar irritationer och stöder bildningen av slem, vilket skyddar magväggen från surhet i magen.

Pepparmynta: stimulera trög matsmältning och öka utsöndringen av galla, som är avgörande för att smälta fetter. Nödvändig växt för tunga måltider. Det har använts sedan antiken för dess matsmältningsegenskaper.

Fänkål : känd i århundraden för att stimulera matsmältningen och för dess anti-uppblåsthet.

Den melisse : främjar matsmältnings välbefinnande. Det har fördelar för magkramper eller tarm- och matsmältningsspasmer på grund av stress. I örtte främjar citronmelissblommor (antenndelen) utsöndringen av galla och lugnar uppblåsthet. De främjar evakueringen av gaser som saktar ner transporten.

L’kronärtskocka : traditionellt känt för att stimulera produktionen av galla och underlätta dess evakuering. Se upp för den bittra smaken!

Rosmarin: hepatoskyddande (berör levern) och matsmältningsfördelar.

Vill du sova som en bebis?

Rooibos : bush mycket populär i Sydafrika, innehåller inte thein. När infunderas, har rooibos en försiktigt kryddig smak. I kombination med lätt lugnande växter som humle och hagtornsblommor samt avstressande bitterorange blommor får du en perfekt infusion för en god återställande sömn!

Lind, kamomill eller citronmeliss: kända i århundraden för sina avkopplande dygder och sina positiva effekter på sömnen. Konsumera dem som en infusion, på kvällen vid sänggåendet, ensam eller i kombination. Vid tillfällig sömnlöshet kan du också välja valeriana örtte med avstressande egenskaper.

Malva, passionsblomma, bitter apelsinblomma: avkopplande växter från Asien.

Du kommer att ha förstått, det finns så många växter som har fördelar att erbjuda oss! Omöjligt att lista dem alla… Min fråga är: varför beröva dig själv dem? Låt oss dra nytta av vad jorden erbjuder oss.