Nonijuice, den kompletta guiden

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Noni (Morinda citrifolia), även känd som indisk mullbär, är en buske med ursprung i Sydostasien och Stillahavsöarna. Dess frukt har använts sedan antiken för sina medicinska egenskaper. Det stärker immunförsvaret och hjälper till med avgiftning. En juice är gjord av frukten från denna tropiska vintergröna växt, som tillskrivs ett brett utbud av hälsofördelar. Ekologisk nonijuice är verkligen rik på antioxidanter, vitaminer C, B3, A och järn. Det påverkar flera kroppssystem positivt. I den här guiden, som syftar till att vara så uttömmande som möjligt, berättar jag i detalj om detta tahitiska botemedel.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Presentation och kort historia

Nonijuice kommer från frukten av en tropisk vintergrön växt som kallas noni. Det är en buske med ursprung i Sydasien och Stillahavsöarna. Det nämns till och med i gamla ayurvediska texter.

Historien och den geografiska spridningen av denna juice går tillbaka tusentals år. Fram till senare delen av 1900-talet användes växten för färgning av kläder. Sedan dess har det blivit en av grundpelarna i traditionell polynesisk medicin.

Detta lilla träd, 3 till 10 m högt, har rundade grenar, mörkt glänsande löv och rödbruna frön. Dess små ätbara vita blomställningar förvandlas till grönvita frukter i form av en potatis eller ägg snidade med flera skåror.

Från dess vetenskapliga namn, Morinda citrifolia, denna buske tillhör familjen Rubiaceae. En mycket tålig växt, det är en av de första arterna som växer på nyligen avsatta lavaflöden i Hawaii-regionerna.

Noni juice
Oberedd nonijuice

Hur förbereder man det?

Du kan förbereda detta organiska botemedel själv, men det kommer att ta lite ansträngning. Frukterna ska plockas innan de är mogna, sedan tvättas väl och ställas i solen i 2 till 3 timmar. Vid denna tidpunkt kommer skalet att vara genomskinligt och frukten kommer att börja lukta mycket illa. Lägg sedan frukterna i en genomskinlig burk och ställ dem i solen i 6-8 veckor. Frukten kommer att jäsa och efter denna tid kan du pressa och filtrera fruktköttet för att extrahera juicen.

Var hittar man nonijuice och till vilka priser kan man köpa den?

Detta ekologiska botemedel var inte lika allmänt tillgängligt som andra typer av fruktjuice, men eftersom dess hälsofördelar upptäcktes är det möjligt att köpa det i många butikskedjor som Walmart. Att köpa online är också ett populärt alternativ, eftersom det inte är lätt att odla detta träd utanför tropiska eller subtropiska regioner. Du kan också köpa denna brygd billigt från utövare av traditionell medicin, särskilt i tropiska områden.

Vad är näringsprofilen för denna juice?

En matsked nonijuice innehåller ungefär:

 • 3,5 kalorier
 • 0,9 gram kolhydrater
 • 1,5 mg C-vitamin
 • 300 mikrogram zink
 • 170 mikrogram niacin
 • 0,12 mikrogram
 • 2 milligram kalcium
 • 800 mikrogram magnesium
 • 35 mikrogram järn
 • 10 milligram kalium

Denna dryck, som finns på Tahiti, ger även fettsyror, aminosyror (serin, arginin och metionin) och kraftfulla antioxidanter som antocyaniner, betakaroten, katekiner, koenzym Q10, flavonoider, liponsyra, lutein, lykopen och selen. .

Denna fruktjuice erbjuder ett imponerande utbud av vitaminer, mineraler och andra användbara fytonäringsämnen. Dess vitamininnehåll inkluderar vitaminerna B1, B2, B3, B5, B6, B12, C och E. Mineralinnehållet inkluderar kalcium, kalium, magnesium, järn och fosfor.

Noni
Noni, frukten av det eponymous trädet

Vilka är hälsofördelarna med denna juice?

Denna dryck som du måste hitta ensam samlar en mängd hälsofördelar. Deras antal inkluderar:

 • kampen mot tumörer
 • giktbehandling
 • minskning av muskelspasmer
 • skydda hjärthälsa
 • utmattningslindring
 • leverskydd
 • kampen mot psykisk ohälsa
 • smärtlindring av artrit
 • kampen mot minnesstörningar
 • kampen mot diabetes
 • hudvård
 • lindring av magproblem
 • stärka immuniteten

Kämpa mot tumörer

National Center for Complementary and Integrative Health rapporterar att juicen från denna Tahiti-växt har anti-canceregenskaper. De antrakinoner som den innehåller hindrar glukos från att komma in i tumörceller, vilket bromsar bildningen av metastaser. Detta är i sin tur till hjälp för att bromsa tillväxten av cancerceller. Även om forskning tyder på att dessa föreningar kan bidra till att minska smärta och trötthet i samband med cancer, verkar de inte minska tumörstorleken.

Giktbehandling

De terapeutiska effekterna av denna brygd sträcker sig till behandling av gikt. Juicens effektivitet vid behandling av dessa sjukdomar beror på dess hämmande effekt på xantinoxidas, ett enzym involverat i gikt och dess associerade problem. Vetenskaplig forskning som utfördes 2009 bekräftade också den helande effekten av juicen från denna dryck, som har använts i tusentals år.

Minskning av muskelspasmer

Att konsumera juice av detta botemedel kan bidra till att skapa en avslappnande effekt på musklerna. Studier har visat att de kramplösande egenskaperna hos denna dryck kan tillskrivas blockeringen av kalciumkanaler som är ansvariga för sammandragningen av muskelfibrer. Det hjälper alltså till att undertrycka muskelspasmer och lindra tillhörande smärta och obehag.

Skydda hjärthälsa

Denna tahitiska dryck kan visa sig användbar för att upprätthålla kardiovaskulär hälsa. Det utövar vidgande effekter på blodkärlen genom att stärka de glatta muskelcellerna inuti cellväggen, vilket resulterar i bättre blodflöde genom artärerna. Denna vasodilaterande effekt hjälper till att reglera blodtrycket och hjälper till att upprätthålla ett friskt hjärta.

Forskning vid University of Illinois College of Medicine i Rockford, USA, visade att konsumtion av denna juice hjälpte till att minska nivåerna av dåligt kolesterol, totalt kolesterol och homocystein. Dessutom har forskare funnit att det förbättrar goda kolesterolnivåer i kroppen.

Utmattningslindring

Denna dryck är ett läkemedel som traditionellt används av polynesier för att bekämpa allmän svaghet och förbättra livskvaliteten samt energinivån. Olika studier har visat dess ergogena egenskaper, som hjälper till att förbättra kroppens tolerans, elasticitet och allmänna fysiska prestationsförmåga.

Nonijuice är effektivt mot trötthet
Nonijuice är effektivt mot trötthet

Leverskydd

Denna dryck är också känd för sin effektivitet för att skydda mot leversjukdomar. Som bekräftats av en studie från 2008 utövar den hepatoskyddande effekter, vilket hjälper till att skydda organet mot exponering för exogena kemikalier. Denna dryck ger också skydd mot stora sjukdomar som leverskador.

Kämpa mot psykisk ohälsa

Denna dryck har traditionellt använts för att behandla en rad sjukdomar, inklusive störningar relaterade till det centrala nervsystemet. Studier som undersöker de antipsykotiska effekterna av denna juice har visat betydande förbättringar hos försökspersoner, särskilt med avseende på deras beteendeproblem, och har visat dess enorma potential vid behandling av psykiatriska störningar.

Dessutom har det också föreslagits att det kan ha en terapeutisk effekt på hjärnskador. Det kan hjälpa till att förebygga cerebral ischemisk stress utan att påverka effektiviteten av bra enzymer och antioxidanter.

Artrit smärtlindring

De helande krafterna hos denna tahitiska juice ger lindring vid inflammatoriska tillstånd som artrit. Vetenskaplig utvärdering gav kvalitativa bevis angående de analgetiska egenskaperna hos detta botemedel. Det hjälper till att lindra smärta och ömhet, vilket minskar förstörelsen av den inblandade leden. Studien tyder också på att den läkande effekten av juicen från detta naturliga botemedel är jämförbar med den hos vissa smärtstillande medel.

Kämpa mot minnesstörningar

Nonijuice kan utöva en skyddande effekt för att avhjälpa minnesproblem. Vetenskapliga studier utförda på personer med nedsatt minne har föreslagit att konsumtionen av denna juice från Polynesien främjar cerebral blodcirkulation och hjälper till att förbättra minnesfunktionerna.

Kämpa mot diabetes

Diabetiker kan också dra nytta av den läkande kraften hos extrakt av Morinda citrifolia. Detta har bevisats av forskning som har visat effektiviteten av saften från denna växt som en återställande ört för minskad risk för typ 2-diabetes. Vetenskapliga bevis har visat att konsumtionen av denna dryck hjälper till att minska nivån av glykosylerat hemoglobin, serumtriglycerider och dåligt kolesterol. Dessutom förbättrar det insulinkänsligheten och stimulerar glukosupptaget.

Hudvård

Denna juice kan betraktas som ett naturligt hjälpmedel för skönhet och hudvård. Studier tyder på att den är rik på antrakinoner, skyddande kemiska beståndsdelar som utövar en stimulerande effekt på kollagen och förhindrar uppkomsten av rynkor på huden.

De antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaperna hos noni fungerar på cellnivå och är användbara vid behandling av olika hudsjukdomar, inklusive akne, brännskador, allergiska hudreaktioner och nässelfeber.

Närvaron av essentiella fettsyror och den höga koncentrationen av proxeronin bidrar till att cellmembranen fungerar effektivt.

Förebyggande av rynkor
Antrakinoner förhindrar uppkomsten av rynkor

Lindring av magproblem

Denna behandling kan visa sig användbar på grund av dess inverkan på magtömningsprocessen. Resultaten av en studie utförd på detta botemedel visade att de fytonäringsämnen som finns i det fördröjer magtömningen, vilket saktar ner matsmältningen och frisättningen av sockerarter i blodet. Studien tyder också på att det stimulerar frisättningen av matsmältningsenzymer.

Acceleration av sårläkning

Morinda citrifolia juice är effektiv för att påskynda sårläkning. En studie som utvärderade juicepolymerisationsegenskaperna hos denna behandling visade positiva resultat avseende ökad vävnadsvikt och kollagenfunktion. Som nämnts ovan hjälper denna dryck till att minska blodsockernivåerna, vilket också kan korreleras med en accelererad läkningsprocess.

Immunitetsförstärkning

Ett stärkt immunförsvar är en annan fördel med denna exceptionella dryck. Sedan urminnes tider har det erkänts för sin effektivitet i kampen mot infektioner och andra tillstånd som kan hänföras till närvaron av polysackarider.

Dessa komponenter stimulerar aktiviteten hos vita blodkroppar som spelar en viktig roll för att skydda kroppen. Skopoletinet som finns i denna dryck har antibakteriella, antimutagena, antiinflammatoriska, svampdödande och antihistaminegenskaper som avsevärt bidrar till att upprätthålla immunförsvarsmekanismen.

Vilka är biverkningarna av nonijuice?

Forskning som utvärderar säkerheten och effektiviteten av detta botemedel har gett positiva resultat. Särskilda fall och individuella problem kräver dock försiktighet.

Uppmärksamhet bör fästas vid den höga kaliumhalten i denna behandling. Den innehåller en bra koncentration av kalium som kan störa olika mediciner som används för att behandla högt blodtryck. Dessa två faktorer kan tillsammans leda till mycket höga nivåer av kalium i kroppen, vilket ger upphov till symtom som illamående och hjärtarytmi.

Av ovanstående anledning bör nonijuice inte tas av personer som redan kämpar med njurproblem eftersom det kan tendera att förvärra det befintliga tillståndet. Nonijuice är också hög i socker. Därför bör personer med diabetes iaktta försiktighet.

Växten innehåller antrakinoner, som kan vara cancerframkallande och giftiga för levern. Ett litet antal fall av leverskador, inklusive hepatit och leversvikt, har tillskrivits konsumtion av juice som extraherats från dess frukter.

Om du tar blodförtunnande medel som kumadin eller har en blödningsrubbning, måste du undvika detta tillskott. Det kan också interagera med andra läkemedel och behandlingar, såsom fenytoin, kemoterapi och strålbehandling.

Säkerheten för nonijuice har inte testats på gravida kvinnor, ammande mödrar, barn och de med medicinska tillstånd. Även om flera studier har förespråkat säkerheten för denna dryck, rekommenderas det starkt att konsultera en läkare innan du överväger att ta den.

Denna lista över biverkningar är inte komplett och andra allvarliga biverkningar kan uppstå. Kontakta en läkare för information och råd.

Källor:

https://timesoindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/diet/what-is-noni-juice-and-its-health-benefits/articleshow/64881447.cms
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-758/noni
https://www.ctahr.hawaii.edu/noni/botany.asp
14 Impressive Benefits of Noni Juice