Riskliolja, den kompletta guiden

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Riskliolja erbjuder många fördelar jämfört med de vanliga vegetabiliska oljorna som miljontals människor vanligtvis lagar mat med. Ris är en av de mest tillgängliga livsmedel, och denna olja utvinns från dess grodd, såväl som från skalet av säden. Hälsofördelarna med denna olja inkluderar dess förmåga att minska kolesterol, stärka immunförsvaret, förebygga cancer och förbättra hudens hälsa. I denna guide, som syftar till att vara så komplett som möjligt, intresserar jag mig mycket för denna ekologiska olja.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är riskliolja?

Denna olja utvinns från groddar och innerskal av ris. Den har en mild smak och är mycket populär i det asiatiska köket, på grund av dess lämplighet för högvärme tillagningsmetoder som stekning och wokning. De säger att detta är hemligheten bakom bra tempura.

Dess rökpunkt är mycket hög och den har en sammansättning som liknar jordnötsolja. Det används främst i Asien, särskilt i Japan och Kina. På senare år har den erövrat andra länder, på grund av dess relativt låga pris och de många hälsofördelarna.

Den är allmänt uppskattad för sitt vitamin E-innehåll, sin idealiska balans av fettsyror, sin antioxidantkapacitet och sin kolesterolsänkande kraft. Riskliolja består huvudsakligen av enkelomättade fettsyror.

En matsked av denna olja innehåller 7 gram enkelomättade fettsyror, tre gram mättade fettsyror och fem gram fleromättade fettsyror. Som jämförelse innehåller en matsked extra virgin olivolja 11 gram enkelomättade fettsyror, två gram mättade fettsyror och ett gram fleromättade fettsyror.

Ris
Riskliolja utvinns från risets groddar och innerskal

Hur tar vi ut det?

Enligt en publicerad rapport involverar processen att utvinna riskliolja olika tekniker, men extraktion av hexanlösningsmedel är den vanligaste. Oljan utvinns från riskli, som är en biprodukt av blanchering, processen att förvandla brunt ris till vitt ris.

Användningen av hexan har vissa nackdelar på grund av dess brännbarhet, toxicitet och de höga temperaturer som krävs för processen. Detta resulterar i närvaron av vissa oönskade komponenter i den resulterande oljan.

Viss forskning har föreslagit att användning av d-limonen istället för hexan potentiellt skulle kunna eliminera säkerhets-, miljö- och hälsoproblem.

Vilka egenskaper har denna ekologiska olja?

Riskornets yttre skikt kallas kli och olja utvinns från detta bruna skal. Den är söt och har en neutral smak. Dess smak kommer inte i konflikt med beredd mat och du kan till och med använda den i kakor och kakor. Den kan användas till röror, grillar, marinader och passar mycket bra till salladsdressingar. Den är lätt och ganska mångsidig.

Den innehåller också bra fetter. Risklidolja har en mycket balanserad fettsyrasammansättning, nära den hos de oljor som rekommenderas mest av nutritionister. Riskliolja är rik på enkelomättade och fleromättade fettsyror och innehåller inga transfettsyror.

Denna vegetabiliska olja har en hög rökpunkt (254°C), vilket gör den perfekt att sautera eller steka. Den kan behålla sin näringskvalitet även vid höga temperaturer. Dessutom har det visat sig att mat som tillagas vid höga temperaturer absorberar mindre olja.

Riskliolja har låg viskositet, vilket innebär att den inte fastnar på maten. Den är rik på vitamin E, en kraftfull antioxidant med anti-mutagena och anti-cancer egenskaper. Vitamin E hjälper också till att öka immuniteten.

Vilka är hälsofördelarna med denna olja?

Riskliolja har olika hälsofördelar. Dessa förmåner inkluderar:

  • förebygga problem relaterade till klimakteriet
  • kontrollera kolesterolnivåerna
  • förebyggande av cancer
  • fördröja åldrandet
  • viktminskning
  • stimulering av hårväxt
  • lösa hudproblem
Risfältlandskap
Risfältlandskap

Förebyggande av klimakteriet relaterade problem

Forskning har visat på fördelarna med denna ekologiska olja på kvinnor i klimakteriet. Mer än 90% av kvinnorna som tog ett tillskott med denna olja rapporterade en minskning av värmevallningar och andra symtom som alla kvinnor upplever under klimakteriet. Samma fördelar har bekräftats av kvinnor som använder det för att laga sin mat.

Kontroll av kolesterolnivåer

Världshälsoorganisationen och American Heart Association har båda konstaterat att riskliolja har den bästa möjliga sammansättningen av enkelomättade, fleromättade och mättade fettsyror jämfört med alla andra vegetabiliska oljor.

Denna balans sänker kolesterolnivåerna, eftersom fettsyror förhindrar att det onda kolesterolet binder. Detta kan bidra till att minska förekomsten av sjukdomar som åderförkalkning, hjärtinfarkt och stroke.

Förebyggande av cancer

Denna olja är en rik källa till antioxidanter, såsom vitamin E och oryzanol. Det finns gott om vitamin E i denna olja, inklusive både tokoferol och tokotrienol, som de flesta vegetabiliska oljor inte gör anspråk på. Vitamin E fungerar som en antioxidant, vilket innebär att det neutraliserar fria radikaler i kroppen.

Fria radikaler är farliga biprodukter av cellulär metabolism som kan få friska celler att mutera till cancerceller. Därför är det viktigt att upprätthålla ett jämnt flöde av antioxidanter i kroppen för att minska risken att utveckla olika typer av cancer.

Försening av åldrande

Vitamin E gör mer än att bara förebygga cancer. Det är direkt kopplat till hudens hälsa och välbefinnande. Fria radikaler kan angripa hudceller och öka tecknen på för tidigt åldrande. Riskliolja kan öka dina vitamin E-nivåer, vilket kan påskynda sårläkning, öka cellförnyelsen, jämna ut huden, minska rynkor och skydda mot solbränna. Vitamin E hjälper också till att förbättra hudcellernas skyddande kvalitet och förhindrar att främmande gifter och patogener kommer in i huden.

Vitamin E hjälper till att bekämpa åldrande

Viktminskning

Eftersom det har förmågan att sänka kolesterolnivåerna, kan det hjälpa till med viktminskning. Även om denna vegetabiliska olja är tekniskt hög i kalorier, säkerställer dess viskositet att maten endast absorberar cirka 20 % av oljan. När mindre olja absorberas behåller maten fortfarande sin smak, men dess totala kaloriintag är lägre än andra vegetabiliska oljor. Det är därför förmodligen det bästa valet om du är orolig för din vikt. Likaså innehåller den höga nivåer av naturliga antioxidanter som ökar din ämnesomsättning och kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

Stimulering av hårväxt

Den innehåller inositol, en kolhydratförening som förhindrar mjäll och minskar kluvna toppar. Det främjar också hårets hälsa. Oljan innehåller omega-3 och omega-6 fettsyror som hjälper till att förhindra för tidig grånande hår. Studier visar att linolsyra och oryzanol också stimulerar hårväxt och stärker ditt hår.

Att lösa hudproblem

Aktuell oljeanvändning av denna olja har sina fördelar. Den jämnar ut hyn och minskar bruna fläckar. Det hjälper också till att behandla påsar runt ögonen.

Dess fuktgivande egenskaper hjälper till att behandla torr hud och eksem. Detta botemedel kan behandla andra torra hudtillstånd som dermatit, rosacea och till och med utslag. Denna olja minskar pigmentering, jämnar ut toner och minskar uppkomsten av fina linjer och rynkor.

Oljan innehåller olje- och linolsyror i ett balanserat förhållande, vilket kan hjälpa till att behandla akne. Faktum är att aknebenägen hud i allmänhet har brist på linolsyra. Oljan innehåller även palmitinsyra, en annan viktig fettsyra för frisk hud.

Hudproblem
Riskliolja kan hjälpa mot vissa hudproblem

Vilka är biverkningarna av denna olja?

Riskliolja är hög i fiber, vilket kan förbättra matsmältningen om du inte redan har problem med mag-tarmkanalen. Fiber kan ytterligare blockera mag-tarmkanalen, om du har sår eller något annat tillstånd som förtränger matsmältningskanalen. Var dessutom försiktig med mängden riskliolja du konsumerar, eftersom den innehåller mycket kalorier. Använd den bara när du behöver den och med måtta!

Det är säkert för de flesta människor när det tas genom munnen. En ökning av mängden i kosten kan orsaka akut avföring, tarmgaser och magbesvär.

Det är potentiellt säkert för de flesta människor när det läggs till badet, men det kan orsaka klåda och rodnad i huden hos vissa.

Källor:

https://food.ndtv.com/food-drinks/why-rice-bran-oil-is-one-of-the-healthiest-improves-heart-health-745433
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-852/rice-bran
https://www.drwangskincare.com/blogs/news/skin-and-health-benefits-of-rice-bran-oil
https://www.verywellfit.com/rice-bran-oil-nutrition-facts-and-health-benefits-4164291
https://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-rice-bran-oil-for-skin-hair-and-health/#gref