Svartkumminolja, oljan med tusen förtjänster?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Av vegetabiliskt ursprung tas svartfröolja från växten med samma namn. Nigeln, även kallad svart spiskummin eller Nigella Sativa i det vetenskapliga samfundet, är en örtartad växt, infödd i Medelhavsregionerna och västra Asien. Det har ett brett spektrum av tillämpningar inom traditionell medicin, i islamisk civilisation, i det antika Egypten, i medicin västerländsk och terapeutisk modern.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Från den botaniska familjen Ranunculaceae är nigella en aromatisk växt vars frukter innehåller små ätbara svarta frön som används som krydda. Dessa rektangulära frön har också medicinska egenskaper. Oljan som extraheras från dessa frön har exceptionella botande och terapeutiska egenskaper. Denna vegetabiliska olja är välgörande vid behandling av många tillstånd, men också för att mjukgöra och stärka huden och för hårvård. Smeknamnet mirakelolja, den är utrustad med en mängd förtjänster och kännetecknas av ett brett utbud av positiva effekter på hälsan.

Vad är vegetabilisk olja av svart kumminfrö?

Nigellaolja är känd under olika namn: svartfröolja, svartkumminolja, faraoolja, etc. Den har många aktiva ingredienser och en mängd olika terapeutiska egenskaper. Det används för att bekämpa många sjukdomar och är mycket användbart när det gäller välbefinnande och skönhet. Specialister föredrar det ekologiskt för att kunna dra full nytta av det.

Svart fröolja erhålls efter malning av svart frö genom kallpressning. Extraherad på traditionellt sätt och utan tillsatser är den ren och av utmärkt kvalitet. Fördelarna med denna olja bevaras genom kallpressningsprocessen. De organoleptiska egenskaperna hos denna vegetabiliska olja från certifierad ekologisk odling och kallpressning är mycket tydliga. Denna rena olja är fet vid beröring; den har ett flytande utseende och en tjock, krämig konsistens. Den är gulbrun till färgen och kännetecknas av en kryddig, mycket aromatisk och stickande lukt.

Svart fröolja kan användas externt och internt. Råd eller råd från en naturläkare eller aromaterapeut kan vara nödvändiga för att undvika överdosering eller missbruk. Det är också möjligt att njuta av svartkumminoljans välgörande effekter genom att använda den i köket till salladsdressing eller som ingrediens, på grund av dess kryddiga smak.

Faraos sarkofag
Svart kumminolja är ibland känd som faraos olja

Varför välja ekologisk svartfröolja?

Äktheten och renheten hos alla svartkumminoljor som finns på marknaden är inte alltid bevisade. Vissa kan innehålla tillsatser eller konserveringsmedel. Andra är blandade med andra vegetabiliska oljor av dålig kvalitet.

Nigellaoljan av utmärkt kvalitet är den som är ren. För att vara säker på att använda en ren vegetabilisk olja är det alltid nödvändigt att välja den certifierad ekologisk. Den optimala kvaliteten är en olja från ekologiska nigellafrön. Det är viktigt att kontrollera att det inte innehåller konserveringsmedel eller tillsatser.

Ekologisk svartfröolja är en utmärkt kvalitet och särskilt effektiv produkt. De naturliga aktiva ingredienserna och terapeutiska fördelarna som därmed bevaras av den naturliga extraktionsprocessen.

Vad är sammansättningen av svartfröolja?

Svartfröolja innehåller många exceptionellt välgörande aktiva ingredienser för hälsan. Sammansättningen av denna vegetabiliska olja kännetecknas av närvaron av flera naturliga komponenter som ger den många farmakologiska egenskaper. Effektiviteten hos denna olja är således resultatet av dess exceptionella sammansättning och synergin mellan de olika aktiva ingredienserna.

Generellt sett innehåller ren svartfröolja av organiskt ursprung huvudsakligen:

 • kinoner: tymokinon och tymohydrokinon;
 • en fenolförening: tymol;
 • fettsyror enkelomättad: oljesyra, (Omega 9) ;
 • essentiella fettsyror fleromättad: linolsyra (en essentiell fettsyra från omega-6-familjen);
 • mättade fettsyror: palmitinsyra, stearinsyra;
 • vitamin E som är en naturlig antioxidant;
 • radikala karotenoider som kännetecknas av antioxidantegenskaper som bekämpar skador på fria radikaler;
 • nigelline: en välgörande komponent för astmatiker, den utgör en stimulans för matsmältnings- och tarmsystemet
 • nigellone: ​​det här är en luftrörsvidgande och antihistaminsubstans.

Svartfröolja är också en bra källa till Mineral salt och spårämnen: kalcium, magnesium, järn, fosfor, natrium, kalium, koppar, selen, zink. Den innehåller också flera typer av vitaminer, inklusive vitamin B1 (tiamin), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3, vitamin B6, vitamin B9 och vitamin C eller askorbinsyra.

nigella
Nigella blomma

Vilka är egenskaperna och fördelarna med svartfröolja?

Exceptionellt rik, svart fröolja kan ge otaliga fördelar. Det kännetecknas av en mängd dygder som ofta används för behandling av olika patologier. Det erbjuder medicinska egenskaper som visar sig vara användbara för hälsan. De positiva effekterna av denna vegetabiliska olja är därför enorma. Således har vegetabilisk olja följande fördelar:

 • En obestridlig antioxidantolja

Särskilt rik på vitamin E, med en hög koncentration av omega 6, hjälper svart fröolja effektivt att bekämpa fria radikaler som förstör celler. Antioxidantegenskaperna är effektiva mot hudproblem såväl som kardiovaskulära patologier.

 • Hur är det med den antibakteriella aktiviteten hos svarta fröer?

Svartfröolja kännetecknas av stark antibakteriell aktivitet som hjälper till att bekämpa bakterier genom att hämma deras tillväxt. Som ett resultat är det effektivt vid behandling av sjukdomar orsakade av bakterier (otit, respiratoriska patologier, etc.) och utgör ett mycket effektivt naturligt botemedel.

 • Hur är svartfröolja antiinflammatorisk?

Denna olja utvecklar antiinflammatoriska aktiviteter genom de olika beståndsdelarna inklusive tymokinon.

Således hjälper det till att lindra muskelinflammation, inflammerade leder och hudinflammationer orsakade av olika sjukdomar som eksem eller psoriasis. Det gör det då möjligt att minska den inflammation som uppstår vid olika patologier som kännetecknas av inflammatoriska uppblossningar.

 • Matsmältningsstimulerande?

Matsmältningsfördelarna med svartfröolja är mycket användbara, eftersom det förbättrar matsmältningen och hjälper till att minska matsmältningsbesvär. Denna vegetabiliska olja hjälper till att bekämpa matsmältningsbesvär, inklusive uppblåsthet och flatulens. Den spelar rollen som ett matsmältningsstimulerande medel tack vare nigelline som stimulerar matsmältnings- och tarmsystemet. Det stimulerar bukspottkörteln, gallblåsan och tarmens peristaltiska rörelse och sägs ha välgörande egenskaper för matsmältningssystemet.

 • Immunstimulerande eller inte?

Svartfröolja ökar kroppens naturliga försvar. Det stärker, stimulerar och hjälper till att reglera immunförsvaret. Det hjälper till att normalisera immunförsvaret. Det ökar också produktionen av antikroppar såväl som antalet celler som producerar antikroppar. Det skyddar normala celler från skadliga effekter orsakade av virus, förstör tumörceller.

Denna vegetabiliska olja stärker immunsvaret genom att främja verkan av T-lymfocyter och NK-lymfocyter (Natural Killer). Det ökar antalet T-lymfocyter som skyddar kroppen mot infektioner och virus. Dessa lymfocyters roll i immunsvaret hjälper till att försvara kroppen mot yttre attacker. Svartfröolja visar sig också användbar för att förebygga och bota cancer.

 • Cardio-skyddande

Svartfröolja är en allierad för hjärthälsa med gynnsamma effekter på det kardiovaskulära systemet. Det skyddar hjärtat. Det bidrar till att förebygga blodtryck och utvecklingen av inflammatoriska element i det kardiovaskulära systemet. Det verkar positivt på det kardiovaskulära systemet och hjälper till att lindra hjärtproblem. Det hjälper också till att begränsa cellskador från fria radikaler. Flera komponenter, särskilt omega 6- och 9-fettsyror, spelar en betydande roll för att hjärtat ska fungera korrekt och för att sänka blodtrycket.

 • Avgiftande

Svartfröolja är en utmärkt avgiftningsmedel. Det hjälper till att ta bort gifter från kroppen, särskilt de som kommer från maten samt de som produceras av kroppen (metaboliska biprodukter). Det avgiftar levern och främjar en god leverfunktion. En av beståndsdelarna i svartfröolja, i detta fall, tymokinon förbättrar leverns avgiftande funktion. Dessutom bär fleromättade fettsyror gifter till huden för eliminering.

 • Antimykotika

Svart kumminolja kännetecknas av svampdödande egenskaper som effektivt eliminerar skadliga mikroorganismer som svampar. Tymokinon är en svampdödande förening. Det är effektivt mot dermatofyter (mikroskopiska filamentösa svampar), jästsvampar och olika arter av Candida.

 • Bronkodilatator

Svartfröolja kännetecknas av en kraftfull luftrörsvidgande verkan som gör att luftvägarna i lungorna vidgas. Det främjar en ökning av bronkernas diameter samtidigt som det minskar andningsbesvär som kan uppstå i närvaro av vissa sjukdomar. Således hjälper det till att förbättra andnings-/lungfunktionen. Dessutom lindrar det astmaanfall, kronisk bronkit och kikhosta. Genom att göra det förbättrar det andningshälsan.

 • Leverskyddande olja

Svartfröolja skyddar leversystemet och främjar bättre leverfunktion. Genom att hjälpa till att bekämpa oxidativ stress hjälper denna vegetabiliska olja till att skydda levern. Dessutom skyddar det levervävnader mot effekterna av giftiga metaller. Tymokinon är en beståndsdel som kännetecknas av leverskyddande aktivitet.

 • Nefroskyddande aktivitet

Den nefroskyddande aktiviteten hos svartfröolja visar sig vara fördelaktig för njurarna. Denna vegetabiliska olja skyddar njurarna och hjälper till att effektivt bekämpa njurskador. Det hjälper till att förhindra bildandet av njursten. Det skyddar också njurarna mot skador till följd av hyperglykemi.

 • Antihypertensiva

Svartfröolja har en antihypertensiv effekt som hjälper till att sänka blodtrycket. Det är ett utmärkt botemedel mot högt blodtryck. Dess hypotensiva effekt hjälper till att balansera blodtrycket och förhindra högt blodtryck.

 • Hypoglykemiskt

Den hypoglykemiska effekten av svart kumminolja främjar en minskning av blodsockret (blodsockernivåer), särskilt hos diabetiker. Denna vegetabiliska olja bidrar till att minska oxidativ stress som spelar en roll i utvecklingen av diabetes. Det stimulerar aktiviteten hos pankreatiska β-celler som kontrollerar produktionen och frisättningen av insulin. Således hjälper det till att kontrollera blodsockret hos diabetiker som påverkas av hyperglykemi (en hög nivå av socker i blodet).

 • Hudregenererande

Kraftfull och exceptionell, svart fröolja kännetecknas av en regenererande verkan på hudceller. Den regenererar huden på djupet och aktiverar cellförnyelseprocessen. Det främjar regenereringen av hudens lipidbarriär. Vitamin A och fettsyrorna som finns i svartkumminfröolja är aktiva ingredienser som främjar regenereringen av hudceller.

Tack vare dess regenererande egenskaper återställer svartfröolja mer smidighet och mjukhet till huden. Det hjälper till att förhindra hudens åldrande och bekämpa dermatoser eller hudallergiproblem som akne, eksem.

 • En olja mot cancer?

Svartfröolja innehåller aktiva ingredienser som kännetecknas av anticancereffekter, inklusive tymokinon. Denna aktiva ingrediens skulle vara effektiv mot cancer i blodsystemet och i olika organ (lungor, njurar, lever, prostata). Denna vegetabiliska olja hämmar tillväxten av cancertumörer och verkar mot spridningen av cancerceller. Det kan vara användbart för att förebygga cancer och kan vara ett botemedel mot cancer.

Hur är svart fröolja användbar för hår?

Svartfröolja är bra för håret. För detta kan den användas som en del av hårvård. Den stärker och tonar hårfibrerna. Antioxidantföreningar bidrar till att stärka hårsäckarna och begränsar hårets åldrande. De hjälper till att neutralisera effekterna av fria radikaler på hårbotten.

Således reparerar denna vegetabiliska olja hårfibern på djupet och stärker hela hårsystemet. Den ger näring och återställer håret mer kraft. Denna vegetabiliska olja kan vara användbar för att återfukta håret. Denna återfuktande verkan mjukar upp håret och främjar glans.

De gynnsamma effekterna av oljan hjälper till att stimulera håråterväxt och göra håret mer rikligt. Svartfröolja hjälper till att stoppa håravfall. Den kan användas för att behandla håravfall, för att effektivt bekämpa håravfall och för att förhindra håravfall.

Svartfröolja är användbar för hårbottens hälsa. Det hjälper till att behandla torrt, sprött, skadat, irriterat, kluvna toppar, devitaliserat och matt hår som saknar glans. Den mjukar upp torrt hår för att göra det mjukare och lättare att kamma. De antiinflammatoriska, svampdödande och antimikrobiella egenskaperna hos denna vegetabiliska olja hjälper till att förhindra hårbotteninfektioner och utrota löss i håret och övervinna mjäll och kliande hårbotten. Råd från en specialist kan vara nödvändigt för korrekt användning i hårvård.

Långt feminint hår
Svartfröolja är fördelaktigt för hårbotten

Vilka är fördelarna med svartfröolja för huden?

Svartfröolja är full av många fördelaktiga egenskaper för huden. Den innehåller nigellone och tymokinon. Dessa aktiva ingredienser kännetecknas av läkande, antihistamin-, anti-infektions- och antioxidantegenskaper. Denna vegetabiliska olja innehåller vitaminer (A, B och C) och mineraler (kalcium, kalium, magnesium och zink) som hjälper till att bevara hudens hälsa. Alla dessa beståndsdelar i denna vegetabiliska olja är mycket fördelaktiga för huden.

 • Svartfröolja för ungdomlig hud och en strålande hy

Svartfröolja bidrar till att återställa hudens utseende och göra den mer levande. Den mjukar upp och ger näring åt huden samtidigt som den ger mer elasticitet och mjukhet. Genom att göra det hjälper det till att begränsa hudens åldrande och slapphet. Den ger en ny lyster till huden, med en vacker hy tack vare de antioxidantaktiva ingredienserna den innehåller. Denna verkan mot skadliga fria radikaler som påskyndar åldrandet av hudceller, bildandet av fina linjer och rynkor, hjälper till att hålla huden yngre.

Vitamin B ger ett mer ungdomligt utseende genom att öka hudens återfuktning. C-vitamin förbättrar hudtonen och strukturen. De regenerativa och antiinflammatoriska egenskaperna hos svartfröolja hjälper till att göra huden ljusare och ger den en naturlig lyster.

Svartfröolja återställer således hudens utseende och dynamik. Den är därför lämplig för naturlig anti-aging vård. Det fördröjer uppkomsten av fina linjer och rynkor. Det minskar uppkomsten av mörka fläckar. Det låter dig ha en frisk och strålande hud.

 • Hur är svartfröolja effektiv för torr och känslig hud?

De kosmetiska fördelarna med svartfröolja är mycket fördelaktiga för torr hud. Den innehåller fettsyror som hjälper till att upprätthålla hudens lipidbarriär och förhindrar att den torkar ut. Denna vegetabiliska olja återfuktar torr hud. Den mjukar upp huden och ger den ett smidigt och smidigt utseende. Den behandlar torr hud och förbättrar hudens komfort. Svartfröolja är lämplig för torr, känslig eller irriterad hud. Den ger dem intensiv näring och renar dem.

 • Svartfröolja och fet hud

Svartfröolja är också lämplig för fet hud. Den rengör huden på djupet och tar bort överflödigt talg. Således är porerna inte längre igensatta tack vare den fördelaktiga verkan av svartfröolja. Det hjälper till att kontrollera talgproduktionen och hjälper till att bekämpa akne.

 • Hur bekämpar svartfröolja hudproblem?

Svartfröolja har utmärkta antiinfektiösa, antiseptiska, antiinflammatoriska och svampdödande egenskaper som är särskilt användbara för personer som drabbas av olika hudproblem. Det kan användas för att behandla inflammatoriska hudåkommor (psoriasis, eksem).

Det hjälper också till att behandla rodnad, hudirritationer, hudåkommor orsakade av svampar eller hudmykoser. Det lugnar solbränna, brännskador, sprucken hud. Det är ett utmärkt botemedel för att behandla ärr. Det rekommenderas alltid att rådfråga en specialist innan du använder svartfröolja för att utrota hudproblem.

Kvinnans ansikte
Svartfröolja hjälper till att bekämpa vissa hudproblem

Är svartfröolja effektiv mot infektioner?

Tymokinon, tymohydrokinon och tymol är aktiva föreningar i svartfröolja. De stärker effektivt immunförsvaret och hjälper till att bekämpa svampar och jästsvampar som är ansvariga för ett stort antal infektioner. Denna vegetabiliska olja är effektiv mot svampinfektioner och mot svampar av släktet Candida som är potentiellt patogena och orsakar infektioner i munhålan, matstrupen och slidslemhinnan.

Svartfröolja kan därför hjälpa personer som drabbats av hudcandidiasis, trast, genital candidiasis, Candida och svampinfektioner i matsmältningssystemet och på huden. Således kännetecknas den av en stark antimykotisk aktivitet mot arten Candida albicans.

Svartfröolja verkar också effektivt mot olika patogena mikroorganismer såsom bakterier. Således kan det vara användbart i närvaro av infektioner orsakade av bakterier. Det verkar mot Staphylococcus aureus (Staphylococcus aureus), ene bakterier som ofta är orsaken till hudinfektioner, men också mot meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA) som är utbredd i vårdinrättningar.

Det hjälper alltså till att bekämpa meticillinresistenta Staphylococcus aureus-infektioner och kan hjälpa till att bromsa eller förhindra den okontrollerade spridningen av dessa infektioner. Det är också användbart mot andra infektioner orsakade av olika bakteriestammar (salmonella, Escherichia coli, listerios, Helicobacter pylori…).

Källaär:

Sharon Masnada: Fördelar och fördelar med svart fröolja, Natura Force, september 2018

Bienfaits et vertus de l’huile de nigelle

Stéphanie Monnatte-Lassus : Svartfröolja – Sammansättning, användning, fördelar, hälsopass

https://www.passeportsante.net/huiles-vegetales-g152/Fiche.aspx?doc=huile-nigelle

SÉBASTIEN DALLAS: Svartfröolja: Egyptisk olja med tusen förtjänster, reconquetes.eu, oktober 2015

Huile de nigelle : l’huile égyptienne aux milles vertus

Manelya: Svart fröolja, svart guld från Orienten, manelya.com, oktober 2016