Växtbaserad mjölk, vad tycker du?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

På grund av personlig smak eller hälsa vänder sig fler och fler av er till växtbaserad mjölk. Mandelmjölk, sojamjölk, hasselnötsmjölk…

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Men vad är dessa mjölkar värda? Är det verkligen ett bra alternativ till komjölk?

”Växtmjölk” eller ”Växtdrycker”?

Observera, för att undvika förvirring: namnen ”mjölk” och mejeriprodukter (ost, yoghurt, grädde och smör) är reserverade för produkter av animaliskt ursprung. Eftersom växtbaserad mjölk inte är av animaliskt ursprung måste vi nu tala om växtbaserade drycker, förutom två historiska undantag: kokosmjölk och mandelmjölk. Det var Europeiska unionen som beslutade att slå i bordet och klargöra allt detta. Så varför sådan precision?

För det är ofta förvirring. 1 av 2 fransmän tror att växtbaserad mjölk ger samma näringsämnen som mjölk. Vi kan lika gärna säga det direkt: DET ÄR FALSK! Växtbaserade drycker har ingenting att göra med mjölk av animaliskt ursprung.

Vilka fördelar har växtbaserade drycker?

En växtbaserad dryck är mycket vatten (mellan 80 och 90 % i kommersiellt tillgängliga recept) och frön (soja, mandel, dinkel till exempel) malda väldigt fint och blandade med vatten. Resultatet ger ett vitt och flytande utseende som påminner om mjölk…därav deras namn.

Men likheten slutar där. Sammansättningen är helt annorlunda.

För det första finns det ingen laktos eller mjölkprotein! En gudagåva för dem som inte tål mjölk eller mjölkproteiner. Ingen risk för allergier och uppblåsthet. Mer generellt kan vi säga att tack vare detta är växtmjölk mycket lättare att smälta än komjölk.

Dessa växtbaserade drycker är också mycket användbara om du behöver begränsa ditt kolesterolintag: till skillnad från komjölk finns det inga animaliska fetter.

Slutligen, mer generellt, är dessa drycker låga i kalorier: mellan 40 och 80 Kcal per 100 ml. Det är inte jättestort. Men i slutändan är det inte så långt ifrån lättmjölk som är 50 Kcal per 100ml.

Nackdelar med växtbaserade drycker?

Dessa växtbaserade drycker har nackdelar och det är därför de inte bör förväxlas med mjölk av animaliskt ursprung.

Dessa drycker innehåller naturligtvis varken mjölkens vitaminer (A, D, E, B12) eller proteiner och inte heller kalcium. Och när vi ser ”rik på vitaminer” eller ”rik på kalcium” skriven på kartongerna med växtbaserade drycker, beror det på att tillverkarna lägger till dem. För kalcium är det alltid syntetiskt kalcium, kalcium som är långt ifrån dåligt för hälsan men mindre ”effektivt” än det kalcium som finns i mjölk. Samma sak för vitaminer. När det kommer till proteiner är det däremot bara sojabaserade grönsaksdrycker som har liknande intag. För allt annat är bidragen mycket lägre. Som ett resultat, om du bara dricker detta på morgonen, riskerar du ett sug vid 10-tiden! Sammantaget är växtbaserad mjölk mycket mindre näringsrik än mjölk av animaliskt ursprung.

Kan de ges till små barn?

Inte alls ! Dessa växtbaserade mjölkar är inte tillräckligt närande för barn, särskilt spädbarn, som fortfarande växer. De kan därför inte ersätta bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Dessutom ger de franska myndigheterna på denna punkt regelbundet booster shots; Faktum är att det tyvärr har förekommit fall av bebisar som lidit av undernäring för att föräldrarna hade bytt ut bröstmjölk mot vegetabilisk mjölk!

mandelmjölk

Och för soja, som är en av de vanligaste grönsaksdryckerna, ska vi vara försiktiga?

De säger att det inte är särskilt bra, särskilt för kvinnor.

Det finns regelbundna kontroverser kring soja: den anklagas för att vara en potentiell hormonstörande, det vill säga att den stör våra hormoner. Vissa människor rekommenderar det inte till gravida kvinnor och barn under tre år eftersom det skulle innehålla för mycket östrogen, ett kvinnligt hormon, vilket i slutändan kan orsaka cancer… Kort sagt, detta är bara hypoteser, hela forskarsamhället är långt ifrån överens i ämnet.

Min ståndpunkt är enkel: jag tror att vi måste tona ner allt vi hör som alarmistiskt prat om soja. Integrerad i en balanserad och varierad kost har den klart fler fördelar än nackdelar. Som en försiktighetsåtgärd rekommenderar vi 2 till 3 sojabaserade produkter per dag för vuxna och 1 per dag för gravida eller ammande kvinnor, men inga negativa effekter har någonsin observerats. Så nej, jag rekommenderar inte sojabaserade grönsaksdrycker.

Och vissa växtbaserade drycker har specifika egenskaper?

Bidragen är olika beroende på vilken juice du väljer

  • Mandeljuice – växtjuicernas stjärna – ger vitaminer, järn och speciellt fibrer;
  • Valnötsjuice är idealisk för fall av förstoppning (den är mycket fiberrik!);
  • Risjuice under diarré;
  • Hasselnötsjuice är rik på magnesium och kalcium.

Och det finns många fler. Känn dig fri att utforska allt detta.

Avslutande råd: föredra alltid kartonger utan tillsatt socker…även om det innebär att du njuter av en hälsosam drink, kan du lika gärna undvika för mycket socker!

För att sammanfatta :

  • Förväxla inte växt-”mjölk” med mjölk av animaliskt ursprung;
  • Undvik att ge dessa växtbaserade drycker till små barn;
  • Varje växtbaserad dryck har sina förtjänster.