Vad är hyperfagi?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Hyperfagi, även kallad polyfagi, är en allvarlig ätstörning. Det kännetecknas av överdriven konsumtion av mat. Människor som lider av denna sjukdom äter utöver vad som är nödvändigt för att tillgodose kroppens energibehov. Denna överdrivna konsumtion av mat kan dock uppta en stor del av tiden och leda till att individen avbryter sina dagliga aktiviteter.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Personer med överätningsstörning äter snabbare än normalt och slutar bara när de känner sig fysiskt obekväma. Om sjukdomen inte behandlas kan den orsaka problem som fetma, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer, stroke och demens.

Vad är hetsätning?

Hetsätning är en ökad aptit, vilket leder till att man äter mer mat än vanligt. Detta fenomen kan vara tillfälligt eller permanent och kan ibland vara tvångsmässigt. En okontrollerad lust att konsumera stora mängder mat under måltider eller utanför måltidstider kan indikera en allvarlig ätstörning (överätande, bulimia nervosa och nattätningssyndrom).

Vad är hetsätning
Personer med hyperfagi konsumerar vanligtvis inte en viss mat, med preferensen varierar mellan godis, snacks, stekt mat, frukt, bland annat. Detta tillstånd förstör patientens hälsa.

Denna störning uppträder vanligtvis inte i tidig barndom. Ungefär som andra tvångsbeteenden förekommer överätande i de sena förskoleåren. Överätande kan orsakas av överätande, en ätstörning, som leder till att man konsumerar stora mängder mat på kortast möjliga tid.

Personer med hyperfagi konsumerar vanligtvis inte en viss mat, med preferensen varierar mellan godis, snacks, stekt mat, frukt, bland annat. Detta tillstånd förstör patientens hälsa.

Episoder av polyfagi kan uppstå under graviditeten, men denna form är allmänt accepterad och kulturellt förväntad, även om den inte är riktigt hälsosam för mamman eller barnet. Tillsammans med polydipsi (ökad törst) och polyuri (frekvent överdriven urinering) är hyperfagi ett av de tre huvudsakliga symptomen på diabetes.

Det mest anmärkningsvärda tecknet på överätande är fetma, ett tillstånd som ibland förknippas med många hälsoproblem, såsom diabetes och hjärtproblem. Diagnos innebär att leta efter triggern. Behandling syftar till att kontrollera eller eliminera orsaken till överätande. Näringsrehabilitering är avgörande för hanteringen av denna sjukdom. Användningen av vissa mediciner kan också vara användbar, liksom psykologisk övervakning.

Vilka är orsakerna till överätande?

Att äta för mycket är inte i sig en sjukdom. Det är ett symptom på andra sjukdomar. Flera dysfunktioner kan leda till hyperfagi.

Psykologiska och psykiatriska störningar

Psykiska sjukdomar är den främsta orsaken till överätande. Denna störning kan åtfölja vissa tillstånd i centrala nervsystemet, såsom:

  • gangliocytom,
  • astrocytom,
  • bulimi,
  • Kleine-Levins syndrom,
  • Frohlich syndrom,
  • Parkinsons sjukdom,
  • ångest,
  • depressionen,
  • och schizofreni.

Läkemedel

Användningen av vissa mediciner kan också orsaka detta tillstånd. Detta är särskilt fallet för kortikosteroider, antidepressiva och neuroleptika.

Hypertyreos

Hypertyreos, en av de främsta fysiska orsakerna till överätande, är ett tillstånd där sköldkörteln producerar för höga nivåer av hormoner. Dessa hormoner är primärt ansvariga för ämnesomsättningen, en kemisk process som omvandlar kalorier från mat till användbar energi för kroppens behov.

En person vars sköldkörtel producerar en stor mängd hormoner kan känna sig mycket mer hungrig än normalt eftersom kroppen tror att den behöver mer mat för energi. Andra symtom på detta tillstånd inkluderar överdriven svettning, viktminskning, nervositet, håravfall och sömnsvårigheter.

Orsaker till överätande
Hypertyreos, som bland annat visar sig genom överdriven och frekvent svettning, är en orsak till hyperfagi.

Hypoglykemi

En annan möjlig fysisk orsak till överätande är hypoglykemi, ett medicinskt tillstånd som orsakar en ovanligt låg mängd socker i blodomloppet. Kroppen får det mesta av sin energi från socker i blodet.

Att ha lägre blodsocker än normalt kan leda till en önskan om mer mat. Hypoglykemi kan orsakas av njursjukdom, alkoholism, bukspottkörteltumörer, diabetes eller hunger.

Sömnproblem

Sömnbrist är en annan riskfaktor för övervikt och fetma. Sömn påverkar nivåerna av två hormoner, leptin och ghrelin, som kontrollerar hunger- och mättnadskänslor. Leptin säger till din hjärna att du har ätit tillräckligt.

Utan tillräckligt med sömn minskar din hjärna mängden leptin och ökar nivåerna av ghrelin, som är ett aptitstimulerande medel. Flödet av dessa hormoner kan förklara mellanmål nattetid eller varför vissa kan äta för mycket sent på natten.

Påfrestning

När du är stressad producerar din kropp en stor mängd kortisol. Kortisol kan framkalla hunger. Att äta kan i vissa fall vara en känslomässig reaktion på stress. När du är stressad kan du börja äta för att försöka övervinna negativa känslor.

Du kan göra detta medvetet eller omedvetet. Stress kan också ge fysiska symtom, såsom brist på energi, oförklarlig värk och smärta, sömnlöshet, frekventa förkylningar, orolig mage.

Överätande

Om du äter för mycket mat som innehåller dåliga sockerarter och fetter kan du känna dig hungrig igen strax efter din sista måltid. Faktum är att livsmedel som vitt bröd och skräpmat saknar mättande näringsämnen som fibrer och protein.

undvika att äta för mycket genom kosten
För att undvika att äta för mycket, ät mer frukt och grönsaker, fullkorn, bönor, magert kött och fisk.

Premenstruellt syndrom

Hormonella förändringar i samband med en kvinnas menstruationscykel kan utlösa intensiva cravings precis innan hennes mens. Toppar i östrogen och progesteron och en minskning av serotonin kan leda till ett intensivt sug efter kolhydrater och fetter.

Andra symtom på PMS inkluderar irritabilitet och humörsvängningar, uppblåsthet, gaser, trötthet och diarré.

Diabetes

Även om polyfagi har många orsaker, finns det ett starkt samband mellan polyfagi och diabetes. Diabetes påverkar kroppens förmåga att använda glukos och reglera blodsockernivån.

Socker i blodet är nödvändigt för att kroppens celler ska kunna utföra sitt arbete. När blodsockernivåerna är låga kan du känna dig hungrig. Eftersom glukos inte används på rätt sätt hos personer med diabetes, kan diabetiker fortsätta att känna sig hungriga även efter att ha ätit.

För att bekämpa polyfagi hos personer med diabetes kan patienten söka hjälp hos sin läkare och dietist. För att undvika risken för överätande och därmed viktuppgång kan dietisten skriva ut kostplaner till dessa patienter som minskar kalorier och balanserar måltider för att säkerställa bra näring.

I huvudsak kommer en diabetespatient med polyfagi att äta många små måltider under dagen. Detta kommer att hjälpa till att lindra symtomen på polyfagi och förhindra återfall.

Insulinanvändning kan också hjälpa mot polyfagi. Detta måste naturligtvis göras under uppsikt av en läkare. Eftersom varje fall av diabetes är olika, kommer användningen av insulin att bero på läkarens bedömning.

Prader-Willis syndrom

Prader-Willis syndrom är en sällsynt genetisk störning som orsakar ett antal fysiska, psykiska och beteendeproblem. En viktig egenskap hos Prader-Willis syndrom är en konstant hungerkänsla som vanligtvis börjar runt 2 års ålder.

Denna ständiga hunger leder till att patienten äter mycket ofta och konsumerar stora portioner. Ovanliga födosöksbeteenden, som att hamstra mat eller äta fryst mat eller till och med skräp, kan utvecklas.

Personer med Prader-Willis syndrom vill äta konstant eftersom de aldrig känner sig mätta (hyperfagi) och de har vanligtvis problem med att kontrollera sin vikt. Många komplikationer av Prader-Willis syndrom beror på fetma.

Symtom på överätande

Överätande är ett syndrom som kännetecknas av konsumtion av ökade mängder fast föda. Patienten äter vanligtvis mycket stora måltider och äter mellan måltiderna. Han dricker stora mängder vätska, särskilt sådana som innehåller mycket kolhydrater (läsk, juice, te eller kaffe med mycket socker).

Människor med polyfagi tenderar att binge, ibland även på natten. Ämnet kan ägna sig åt kontinuerliga mellanmål hela dagen. Men till skillnad från bulimi ägnar sig patienterna inte åt självframkallade kräkningar.

Överdriven hunger

Huvudsymtomet på polyfagi är överdriven hunger som inte försvinner bara genom att äta mer mat eller äta mer regelbundet än normalt. Om du är orolig för en plötslig ökning av din aptit bör du rådfråga din läkare. Han eller hon kommer att undersöka dig för att se om din hunger är ett symptom på ett annat medicinskt tillstånd.

Polyuri

Polyuri orsakas av att överskott av glukos elimineras i urinen. Njurarna kan inte längre behålla glukosen som de filtrerar. Törstkänslan, som ibland är nästan konstant, orsakas av förlust av vätska orsakad av frekventa och rikliga urinutsläpp. Överdriven aptit orsakas av brist på energi som påverkar vävnaderna eftersom de inte kan få i sig de mängder glukos de behöver.

Typ 1 diabetes mellitus

Vid typ 1-diabetes mellitus tenderar symtomen på polyfagi att uppträda mer eller mindre plötsligt och är vanligtvis mycket intensiva. Därför tenderar personer som drabbas av denna typ av diabetes att bli väldigt smala om de inte får ordentlig behandling. De kan också uppvisa ett typiskt svaghetstillstånd.

Typ 2 diabetes mellitus

Vid typ 2-diabetes mellitus uppträder symtomen på överätande gradvis. De kan vara svåra att diagnostisera, särskilt hos överviktiga personer.

Behandling av polyfagi

Polyfagi är ett symptom snarare än en störning i sig. Därför är behandlingen att bota den underliggande sjukdomen. Behandlingen av polyfagi varierar alltså beroende på orsaken.

Läkemedel

För vissa människor är överdriven hunger eller törst den första indikationen de har på ett underliggande fysiologiskt tillstånd, så läkare kan utföra blodprover och andra tester för att utesluta potentiella hälsoproblem.

Överätande medel
Läkemedel kan hjälpa till att bekämpa sjukdomar som orsakar polyfagi. De kan hjälpa till att helt eliminera symtomen.

Vissa patienter kan behöva sjukhusvård eller läkarvård om bulimi har orsakat hälsoproblem.

Psykoterapi

Om en läkare inte kan lokalisera den bakomliggande fysiska orsaken kan han eller hon hänvisa patienten till en specialist på mentalvård. Behandlingen av hetsätningsstörning syftar till att stabilisera patienten, bekämpa de stressfaktorer som bidrar till bulimi och arbeta med deras kroppsuppfattning.

När polyfagi uppstår som ett resultat av depression, ångest eller andra psykiska tillstånd fokuserar psykoterapeuter på att behandla de underliggande faktorerna som orsakar polyfagin snarare än själva symtomet.

Psykoterapi är en valbehandling för polyfagi. Att göra patienten medveten är ett av de sätt som används. Eftersom många gester som ligger bakom sjukdomen är omedvetna kan patienten bli medveten om sina egna svårigheter och försöka eliminera dem.

Läkaren kan också hjälpa patienten att övervinna sin ångest, eftersom det ofta finns en känsla av okontrollerbar ångest i grunden till problemet. Psykoterapi hjälper alltså försökspersonen att övervinna situationer som skapar spänningar.

Att återställa förtroendet genom kognitiv beteendeterapi är en annan väg. Individen får tillbaka självförtroendet. Han lär sig att relatera bättre till andra och att lätta på spänningar i omgivningen. Han kan därmed bli av med tvångsmässiga beteenden gällande kost.

Kognitiv beteendeterapi kan också hjälpa patienten att bli av med den känsla av skam som går hand i hand med denna störning. Genom att bli mer medveten om sina egna svårigheter kommer han att återfå självförtroendet.

Äta nyttigt

En hälsosam kost och träningsprogram kan också hjälpa. Detta kan kontrollera hungern, men också gynna underliggande tillstånd.