Vad är konserver värda?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Är konserver en bra eller dålig idé för din hälsa? Tja, vi är skyldiga Nicolas Appert denna fantastiska uppfinning, från 1700-talet.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Maten är i själva verket blancherad, det vill säga förkokt, placeras i glas- eller metallburkar och genomgår en värmebehandling vid mer än 100°C som kallas för appertisering (som kommer från namnet på dess uppfinnare).

Denna värmebehandling hjälper till att befria maten från mikroorganismer, gifter och enzymer.

Är det bättre att äta en färsk grönsak?

Det är inte nödvändigtvis bättre för din hälsa att äta en färsk grönsak snarare än en konserverad. En konserverad grönsak kan till och med vara bättre än en färsk eftersom färskvaror förlorar upp till 45 % av sitt näringsvärde under transport.

Men i själva verket måste du jämföra konserverade grönsaker med färska grönsaker kokta, eftersom de i burkar redan har gått igenom tillagningsstadiet. Fiberintag, sockerarter (=kolhydrater) och proteiner förblir desamma.

Konserver är förvisso mindre tilltalande än ljusa tidiga grönsaker, men de har flera betydande fördelar:

 • Plockningen görs när den är mogen och grönsakerna snabbt på burk. Det är en lufttät miljö, utan syre eller ljus, men färska grönsaker är känsliga för syre och ljus när de är mogna!
 • När det gäller hygien kan vi inte göra det bättre: bevarandet är mycket säkert och innebär inga mikrobiologiska risker.
 • Generellt sett är konserver ekonomiskt.
 • Dessutom är ”konserverade grönsaker” praktiska: det är fortfarande väldigt bekvämt att ha dem till hands, särskilt för personer som inte har tid att laga mat eller som har ett pentry.

Och allt detta tack vare det faktum att de håller sig under mycket lång tid, det vill säga månader, år,… dessutom kan du överskrida utgångsdatumet som anges på dem utan rädsla (DDM: Expiration date Minimum Durability), mat kan bara ha tappat lite smak men ingen hälsorisk.

Men var försiktig, kontrollera att burken inte är rostig eller utbuktande.

En annan bra poäng och inte minst: uppmuntra oss att variera våra pålägg. Tack vare konservering finns det ett brett utbud av förslag.

Detta gör att du kan upptäcka nya produkter från andra länder. Du hittar lätt ananas, en andalusisk gazpacho i soppan, eller till och med bambuskott att njuta av varma i en soppa!

Och då skulle en del grönsaker falla i glömska utan denna förpackning: ingen köper salsify från grönsakshandlarna längre!

Några nackdelar med konserver ändå?

Några nackdelar dock:

 • tillsats av salt, speciellt för personer med specifika dieter där de måste minska sitt saltintag, som till exempel vid högt blodtryck.
 • Och så är det även tillsatta sockerarter.
 • Jag vill också tillägga att smaken och konsistensen är ganska annorlunda jämfört med en grönsak gjord…
 • Slutligen, vissa grönsaker är inte gjorda för burkliv: aubergine stöder inte så mycket. Dess smak kommer att vara ovanlig och dess utseende kommer inte riktigt att få dig att vilja.

Mitt råd: Skölj konserver systematiskt och koka inte dina grönsaker med den konserverade juicen, speciellt inte!

Burkar

Och hur tillagas de?

När det gäller matlagning finns det ingen anledning att sjuda dem i timmar eftersom de redan är kokta.

Annars kommer vissa egenskaper, som C-vitamin, att gå förlorade med den extra värmen: några minuter i en stekpanna räcker.

Men det bästa är att äta dem i sallader. Du kan tillsätta en citronsaftvinägrett med några örter till exempel.

Det bör också noteras att det är klokare att äta vissa konserverade grönsaker på vintern: och ja, under lågsäsong är det bättre att äta konserverade tomater än färska eftersom de annars har få vitaminer eftersom det är mindre sol och framför allt de kommer att sakna smak.

Och för att välja dina konserver noggrant, välj metall sådana, deras opacitet skyddar grönsakerna från ljus, som de är känsliga för när de är mogna.

För konserverade preparat som paella eller ravioli, läs etiketten noggrant: mer ingredienslistan är kort, desto bättre.

För att sammanfatta

 • TILLGÅNGAR: praktiskt, ekonomiskt, lång hållbarhet, stort utbud året runt (mycket praktiskt för tomater till exempel).
 • NACKDELAR: tillsatt salt, tillsatt socker, ändrad konsistens och smak.
 • Överväg att skölja burkmat