Detox: effektivt för viktminskning?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Detoxdieten är känd för att rena din kropp och är en korttidsbehandling som består av att befria din kropp från gifter och avfall med hjälp av juice eller en avgiftning. Det tillskrivs alla typer av dygder för hälsa och viktminskning. Men är det verkligen effektivt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad ligger egentligen bakom detta ord detox?

Det finns många sätt att följa en detoxdiet, allt från intermittent fasta till att dricka fruktjuicer, grönsaker, vatten hela dagen. Vissa detoxkurer föreskriver också örter, teer och till och med kosttillskott avsedda att rengöra tjocktarmen.

Så, argumenten som framförs är att detoxkuren kommer att vila dina organ, att den kommer att eliminera gifter från levern, eliminera fria radikaler, förbättra blodcirkulationen och få dig att gå ner i vikt snabbt!

En kort definition i videon:

Så, är det sant eller inte?

Tyvärr görs påståenden om denna typ av dieter ofta utan stöd av någon vetenskaplig forskning. Och det är farligt.

Faktum är att de få publicerade studierna inte är tillräckligt tillförlitliga för att kunna dra solida slutsatser.

Kroppen rengör sig själv, tack vare levern, och lyckligtvis utan farliga biverkningar.

Det finns till och med detoxprodukter som påstår sig ta bort gifter från levern. Men friska människor har inga giftiga ämnen i levern. Levern omvandlar avfall till ofarliga ämnen, som sedan kan passera ut genom tarmarna. Du känner att du mår bättre tack vare avgiftningsmedlet, trots att det är din livsstil som har förbättrats.

Om något verkar för bra för att vara sant, se upp!

Vad är farligt?

Vad är farligt:

  • viktminskning är kortvarig eftersom du främst tappar vatten och muskler.
  • en detoxdiet belastar kroppen och kommer att skapa trötthet, irritabilitet, dålig andedräkt och vitamin- och mineralbrister. Detoxkurer är ofta enkla drakoniska dieter, skickligt marknadsförda under ett annat namn.
  • Det finns en verklig risk för överdosering eftersom vissa detoxdieter uppmuntrar till att konsumera stora mängder kosttillskott, vatten och till och med laxermedel för att avgifta kroppen.

Du känner att du mår bättre tack vare avgiftningsmedlet, trots att det är din livsstil som har förbättrats.

Och Lemon Detox-kuren, är den inte för sur?

Citron har ett surt pH på grund av dess rikedom på citronsyra. Men i kroppen omvandlas citronsyra till citrat, en bas som gör att vi kan säga att citron inte försurar blodet. Så nej, det är inte surt för kroppen.

Å andra sidan kan överdriven surhet på en redan känslig mage eller matsmältningskanal förvärra besvären och överdriven surhet kan också skada tandemaljen.

För att sammanfatta :

  • Levern vet hur man avgiftar din kropp på egen hand
  • En detoxdiet kommer främst att få dig att förlora vatten och muskler
  • En detoxdiet kan vara skadlig
  • Det är att förbättra din livsstil som verkligen hjälper dig