Bra reflexer för att undvika ”leverangrepp” under semestern!

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Foie gras är i rampljuset under årets slutfirande och ändå är det inte denna lever när vi pratar om ”leverkris”.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad betyder ”att få en levertack”?

Vi talar om en ”leverkris” när vi har en känsla av tyngd i leverregionen. Denna översvämning gör att vi knäpper upp våra jeans i slutet av en måltid, och det kan åtföljas av andra matsmältningsbesvär: såsom reflux, rapningar, buksmärtor, uppblåsthet, klumpig mun och gaströtthet, illamående och till och med kräkningar…

Vi använder också uttrycket ”att ha ont i hjärtat” eller att bli ”smetad”.

Det är sant att årsavslutningsfirandet är ett bra tillfälle att äta lite mer än vanligt och därför snabbt överbelasta vårt matsmältningssystem. I medicinska termer talar vi hellre om matsmältningsbesvär!

duck, roast duck, roasted duck-2957809.jpg

Men varför gör magen ont när vi äter för mycket?

Du vet de där få bitarna för många som får dig att diskret lossa byxbältet…för fortfarande har denna Tata Chantal-stock en liten smak av ”kom tillbaka”.

Vet att det tar mellan fem och tio sekunder för vår munfull att passera från munnen till matstrupen via svalget. Matstrupens uppgift: att hålla maten flödande i rätt riktning. Betet faller sedan ner i magen. I vår mage genomgår maten en ganska uppiggande massage, den kärnas i minst två timmar, tills det bara bildas små smulor. När vi äter för mycket är magen helt mätt och kan inte blanda maten ordentligt och kan därför inte tillräckligt evakuera den till tunntarmen.

Mat stagnerar i magen, går inte att smälta och kan orsaka gastroesofageal reflux eller till och med kräkningar.

Fransmännens så kallade ”leverkris” har därför inget med levern att göra utan snarare vår mage och våra tarmar!

För att undvika att hamna i den här situationen, här är mina tips INNAN stora måltider:

 • Ät långsamt, njut av dessa kvalitetsrätter! Vi tvekar inte att lägga ner gaffeln mellan varje tugga. Vet att matsmältningen börjar i munnen genom att tugga. Ju snabbare du äter, desto mindre tuggar du, och det är ännu mer arbete du ger ditt matsmältningssystem!
 • Tallrikservering, mycket chic, och dessutom kommer den att undvika att ha ögon större än magen och bättre hantera kvantiteter.
 • Var försiktig med cocktails som smuttas genom ett sugrör. Visserligen, även om det är roligt, ökar drickandet genom ett sugrör risken för aerofagi, det vill säga mängden luft som kommer in i magsäcken och matstrupen.
 • Om du förbereder grönsaker som är kända för att vara svårsmälta (bönor, kål, baljväxter, etc.) lägg till en nypa spiskummin eller fänkål, eller salta, blir rätten mer smältbar och framför allt godare! Det finns mer i livet än bara salt och peppar!

Och några tips för att lindra ditt matsmältningssystem och främja matsmältningen EFTER en rejäl måltid:

 • Efter måltiden ta ett stort glas vatten med en halv sked bakpulver i ett glas vatten och drick det efter måltiden*. Ett annat alternativ: drick ett stort glas vatten rikt på bikarbonat (till exempel Badoit®) som kan hjälpa till att neutralisera reflux. Bikarbonatjonen har en väsentlig roll för att skydda matsmältningsslemhinnan.
 • Kontraindikation: bikarbonat rekommenderas inte för personer som lider av högt blodtryck, vätskeretention eller hjärtsvikt och de som tar kortikosteroider.
 • Varför inte avsluta med ett örtte i slutet av måltiden? Okej, vi har sett mer glamour, men jag insisterar, du kommer inte ångra det! Låt ett timjan örtte dra i 5 minuter och drick det precis efter måltiden. Ca 15 gram per kopp. Koka upp vatten, häll och låt det dra, täckt, i 3 till 5 minuter. Vill du piffa upp ditt örtte lite kan du tillsätta citronsaft och lite honung. Mot uppblåsthet kan den kombineras med rosmarin och pepparmynta, kramplösande och antibakteriell.
 • Du är inte för infunderad, oroa dig inte, jag har det du behöver. I en flaska vatten, häll några bitar färsk ingefära med aloe vera-kött eller citronklyftor. Studier visar att aloe vera-gel har använts framgångsrikt för att hjälpa till att avgifta kroppen, främja god matsmältning och även i specifika fall av kronisk inflammation tarmsjukdomar eller till och med irritabel tarm. När det gäller ingefära, 2011, under en laboratoriestudie vid Pharmaceutical Institute of Free University of Berlin, upptäckte forskare att vissa föreningar i ingefära fäster vid receptorer på celler i tunntarmen och blockerar därigenom verkan av kemikalier som induceras av kroppen. orsaka illamående. Ingefära står högst upp på listan över farmors bästa medel mot magsmärtor och baksmälla!
 • Du fick en varmvattenflaska i julklapp, och du är på väg att sälja den igen, gör inte detta misstag, det kan verkligen lindra ditt matsmältningsbesvär! För att underlätta matsmältningen placerar vi vår varmvattenflaska på magen för att lindra oss själva. Placera varmvattenflaskan på magen efter en måltid, i 30 minuter, för att underlätta matsmältningen och smärtan.
 • Att flytta ! Och ja, jag vet att vi tenderar att vilja titta på Netflix i soffan, men en dålig idé, det bästa botemedlet är att träna försiktig till måttlig fysisk aktivitet för att underlätta matsmältningen. Men var försiktig, du behöver inte starta ett Crossfit-pass, det räcker med promenader!
 • Känner du yogin i dig? Det är dags att träna vissa yogaställningar som är kända för att underlätta matsmältningen, som kobran eller kamelen. Det är en riktig massage för dina matsmältningsorgan, mjuka rörelser åtföljda av god andning gör gott för kroppen genom att stimulera blodcirkulationen i kroppen.

Vad ska man äta de följande dagarna?

Misosoppa är en rätt som är särskilt bra för tarmfloran. Dess jäsning producerar olika enzymer som gör den till en matsmältningsaccelerator! Utöver detta gör miso den andra maten den åtföljer mer lättsmält.

Om du trots dessa rekommendationer upplever matsmältningsbesvär, tveka inte att massera magen för att få igång matsmältningen och lindra eventuella spasmer.

Inget kan vara enklare: använd den platta handen och massera magen med cirkulära rörelser, medurs (matsmältningsriktningen) Börja längst upp på buken, under bröstbenet för att stimulera magen och avsluta i nivå med naveln för att rikta in dig på tjocktarmen. Utför denna massage i några minuter med en olja, eller till och med några droppar ingefära eterisk olja.

Om gurglande ljud uppstår i slutet av din massage, är det ett gott tecken!