Sushi: är det en bra kostidé?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

22 % av fransmännen äter sushi minst en gång i månaden.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

De konsumeras allt mer i Frankrike för sin smak men också för sina förmodade näringsfördelar.

Vad är sushi gjord av?

A priori, när vi hör ”sushi” tänker vi ”hälsosamt”, rå fisk, naturligt ris, råa grönsaker… kort sagt något bra för din hälsa.

Men låt oss ta en närmare titt på vad sushi är gjord av:

– Vinägerris…

För att förbereda 100g vinägerat kokt ris motsvarar det 1 matsked risvinäger men också 1 matsked socker, motsvarande 2 sockerbitar för ett fat med 6 sushi.

Att veta att en sushi innehåller i genomsnitt 7g kolhydrater, för en typisk meny kommer vi därför att ha totalt 80g kolhydrater, motsvarande 3/4 av en baguette.

Men du kommer att säga till mig ”ja, men ris är bättre än bröd”… Men om vi tar upp begreppet snabb penetration av sockerarter i din kropp, hur är det då?

Tja, klassiskt vitt ris har redan en hög sockerpenetrationsgrad, vilket i överskott främjar viktökning.

Men om du kokar den längre för att den ska bli sliskig som här ökar hastigheten ännu mer. penetration av sockerarter, precis som vitt bröd!

sushi, take away, food-1858696.jpg

-Fisk och skaldjur ge proteiner och fet fisk som lax och blåfenad tonfisk ger oss också ”bra fetter” och i synnerhet omega 3. Vi måste dock vara extra uppmärksamma på blåfenad tonfisk som i allmänhet innehåller spår av kvicksilver, var försiktig.

-Den berömda marinerade ingefäran : humm denna lilla söta smak…ah igen denna söta! Ingefära är tydligen diet, med bevisade hälsofördelar, så hur är det med ingredienserna?

Ingredienser: ingefära, vatten, salt, ättiksyra, citronsyra, mononatriumglutamat, kaliumsorbat, acesulfam K, sackarinatrium, sukralos, antocyanisrött.

Jag säger aptit såklart! Full av tillsatser och sötningsmedel! Och ja, allt är väldigt naturligt! Om inte vår japanska kock faktiskt marinerar sin ingefära själv… Fråga honom nästa gång…

Det kvarstår,

– Wasabi som är en fermenterad japansk pepparrotskräm, tydligen inget att rapportera på denna sida.

-Soja sås: mycket salt; 1g för 1 matsked. Jag påminner dig om att WHO (World Health Organization) rekommenderar att du inte överskrider 5g per dag för din hälsa.

Var försiktig med dem som är glutenintoleranta eftersom vissa sojasåser kan innehålla vete eller korn.

Och den söt sojasås: det är inte bättre: sojasås, socker, stärkelsesirap, glukos Det motsvarar en sockerbit för en matsked!

Tänk om vi också har en skål med ris och misosoppa…?

Det finns två matskedar tillsatt socker i riset så när du beställer ett fat med sushi behöver du inte lägga till den där extra skålen med ris.

Och med misosoppa slutar vi med vatten, miso, tofu, svamp, tång och mycket salt, var försiktig!

Vidare vill jag poängtera att miso är en pasta av fermenterade frön som soja, korn, ris eller vete och därför innehåller gluten.

Finns det några japanska av bättre kvalitet än andra?

Det är sant att jag särskilt måste insistera på att fly de ”dåliga japanerna”.

Historien om ris är omisskännlig. Riktigt japanskt ris töms på sin överflödiga stärkelse (flera gånger blötlagt/tvättat) och det blir inte ”klibbigt” som limet som användes för att bygga muren…

Hastigheten för penetration av sockerarter från ris är långsammare eftersom det är välvinägerat och definitivt inte kokt i vitt socker! Precis som sallad finns det inget socker för att dölja en dåligt förberedd kål!

Däremot uppmärksammar jag att ANSES rekommenderar att man inte äter denna typ av fisk mer än två gånger i veckan på grund av risken för tungmetallförgiftning.

Och jag påminner dig om att gravida kvinnor inte ska äta rå fisk.

Några konsumtionsrekommendationer att ge oss?

För att hålla sig i form rekommenderas det därför att inte överstiga 8 till 10 sushi för en huvudrätt (snarare 3 till 5 för en enkel förrätt), och gynna lågkalorisushi så mycket som möjligt…

När du är uppmärksam på din figur, rekommenderas det att gynna sushi gjord på mager fisk som havsruda eller räkor. Sushi som innehåller fet fisk som lax kan fortfarande ätas för sin goda fetthalt, men i mindre mängder. Tänk också på vegetarisk sushi som grönsaksmakis (morot, avokado, gurka)…

Å andra sidan måste du verkligen undvika ”västerniserad” sushi som innehåller majonnäs eller till och med friterad sushi.

Att notera : sashimi (enkla skivor av rå fisk) är ännu lägre i kalorier än sushi. Tänk på det under din nästa måltid på en japansk restaurang.

Och vad ska man följa med för att hålla sig i form?

När du vill hålla dig i form kan du skippa den medföljande såsen eller välja en sojasås med låg socker- och salthalt. Det är säkert att såsens sammansättning är lättare att kontrollera när du gör hemmagjord sushi…(Hemlagad, kom ihåg att frysa in din fisk för att förstöra en parasit som ofta finns i fisk)

En liten blandad sallad kommer att komplettera menyn mycket bra, men du kan också välja en 100% japansk måltid, som ackompanjerar sushin med lite misosoppa och/eller lite coleslaw.

Å andra sidan är det bättre att inte lägga till ris på menyn: det som finns i sushin är redan mer än tillräckligt.

Dryckes sida: vatten eller ännu hellre grönt te osötad.

Trick: Det är inget speciellt fel med att äta sushi med fingrarna, speciellt när du har svårt att använda pinnar… Å andra sidan brukar du äta mycket snabbare när du använder fingrarna: en dålig punkt, som hindrar dig från att känna i tid känslan av mättnad. Resultat: vi konsumerar mer kalorier än nödvändigt…

När du tittar på din figur är det bäst att ta dig tid att använda ätpinnar och tugga varje munsbit noggrant!

FÖR ATT SAMMANFATTA :

-Sushi innehåller mycket salt och socker men innehåller bra fetter

-Var försiktig med sås som är för salt eller för söt!

-Se upp för risken för tungmetallförgiftning

– Dricksrekommendation: 8 till 10 för huvudrätten

– Rekommenderas inte för gravida kvinnor