Träning för att gå ner i vikt: sanningen!

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Vem har inte redan övervägt som ett nyårs- eller nyveckalöfte: ”den här gången är det bra, jag börjar träna, jag håller mig till det och jag går ner i vikt!” »

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tyvärr, om det vore så enkelt att kunna diktera våra önskningar till vår kropp och själ, skulle det vara känt. Att gå ner i vikt på kommando är tyvärr rök och speglar.

Som dietist Nutritionist, skuldfri söndagsidrottare, ville jag ge dig min syn på frågan.

Låt oss ställa oss själva frågan tydligt: ​​Får sport dig att gå ner i vikt?

Svaret är nej. Jag förklarar för dig.

Att träna ökar kroppens energibehov. Det är ett faktum: du bränner kalorier genom att vara aktiv, oavsett om det är uthållighetssporter eller styrkeidrotter.

Logiskt, när vi går i den här riktningen, borde det vara normalt att gå ner i vikt medan du idrottar.

Men för att gå ner i vikt genom att idrotta måste du, utöver att bränna kalorier, anpassa din kost och anpassa dina ätförnimmelser enligt dessa nya upplevda utgifter.

woman, running, run-1822459.jpg

Det observeras mycket ofta att en person som sportar för att gå ner i vikt kommer att kompensera för energiförbrukningen genom att äta mer eller rikare mat. Som om dessa människor försökte förhindra fysisk ansträngning (kanske av rädsla för att få hypoglykemi under sessionen) genom att öka mängden som konsumeras, eller som om en rik, fet måltid blev en belöning efter denna ansträngning.

Jag ska ge dig ett annat exempel för att illustrera detta: ta rökare som, med vetskapen om att de inte kommer att kunna röka på flera timmar (om de tar tåget eller flyget till exempel) kommer att röka två cigaretter i följd för att förhindra att de drar sig tillbaka.

Normalt sett skulle de dock bara ha rökt en. Det är ett förebyggande beteende med tanke på en rädsla för att missa. Denna extra cigarettrök motiveras bara av rädslan för brist.

Att äta mer för att det har förekommit (eller kommer att finnas) energiförbrukning observeras mycket ofta hos många människor. Om du har idrottat ett tag utan att gå ner i vikt, kanske det är därför?

Jag inbjuder dig att diskutera med en näringsspecialist denna kompensationsmekanism som du aktiverar utan att riktigt inse det.

Att träna och gå ner i vikt är möjligt!

Vad du behöver göra är att lyssna och respektera din hungerkänsla som kommer att påverkas av denna förändring.

Vänta tills du känner en hungerkänsla för att börja äta, detta kommer att vara en kvalitetsindikator för att signalera till din kropp att det är dags att äta, att den behöver energi.

Tack vare provsmakning blir du medveten om mängderna på din tallrik (tugga, lägg ner besticken, njut av maten), mängder som du kommer att kunna reglera/anpassa eller modifiera när du blivit mättad. Tack vare dessa tre medvetanden kommer du att kunna minska dina portioner vid behov eller öka dem utan rädsla för att gå upp i vikt.

Var uppmärksam på siffran på vågen: dålig indikator!

Visste du att muskler väger mer än fett?

När du tränar kommer din kropp att förlora sin fettmassa för att ersättas av muskler.

På skalan kan antalet öka när din figur blir smalare.

Vikten, denna siffra på vågen är därför missvisande!

En bra kompromiss för att observera sportens inverkan på din kropp är att ta ett foto av dig själv i samma outfit under månaderna.

På så sätt kommer du faktiskt att observera förändringen, utan att behöva förlita dig på numret (vilket ofta får dig att känna skuld).

Nöjessport skiljer sig från bantningssport

En annan punkt bör också noteras enligt min mening.

Tränar du för att gå ner i vikt eller för nöjes skull utan att tänka på konsekvenserna för din vikt?

Anledningen som driver dig att idrotta kommer att ha en direkt inverkan på om du går ner i vikt eller inte.

Att idrotta för att gå ner i vikt innebär att sätta press på dig själv för att nå framgång efter en ansträngning. Vilket betyder att det är ditt huvud som styr och inte dina behov.

Hjärnan gillar inte att bli kontrollerad, så den kommer att sabotera dig utan din vetskap, eftersom ditt agerande från början motiverades av fel anledningar.

Att göra fysisk aktivitet för nöjes skull är helt annorlunda.

Inget bättre än att sporta för att rensa huvudet, träffa människor, bygga muskler och vara i bättre form, så klart.

Sport är en hälsoallierad som ger dig ton, daglig energi och förbättrar din sömn. Dess fördelar är inte längre att bevisa. Ge järnet !

När du bestämmer dig för att göra en fysisk aktivitet för att göra din kropp och själ bra, då har du vunnit!

Ser du nyansen?

Spela sport för att vinna något och inte för att förlora något annat. Det är ett positivt sinnestillstånd.

Kära nya (eller inte så nya) idrottare, jag önskar er bra svettningspass, känsla av välbefinnande och prestation och stolthet över era fysiska ansträngningar.

Ta hand om dig själv genom att ha en fysisk aktivitet anpassad efter dina önskemål, din smak, dina behov och som inte motiveras av en önskan om ett felaktigt bantningsmål.

Så för att avsluta denna artikel säger jag dig igen: var försiktig med sammanblandningen av sport = bantning…!

Föredrar föreningen av idrott = nöje = välmående.