Vad är växtbaserade drycker värda?

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Havrejuice, mandeljuice, hasselnötsjuice, sojajuice eller till och med valnötsjuice, du har redan hört talas om dem, du kanske till och med dricker dem regelbundet…

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Men är dessa växtbaserade drycker verkligen fördelaktiga för vår hälsa?

Vad är en växtbaserad dryck?

I den stora familjen av växtbaserade drycker (observera att termen ”mjölk” har förbjudits i Europa för att beskriva dessa växtbaserade juicer sedan 2017), kan vi hitta några gjorda av mandel, soja, ris eller till och med hasselnöt. .

Varje drink har sin specificitet:

 • Havrejuice är rik på fibrer och därför utmärkt för att bekämpa förstoppning.
 • mandeljuice innehåller många vitaminer, järn, proteiner, fibrer.
 • Hasselnötsjuice är rik på magnesium, kalcium och järn.
 • Valnötsjuice är idealisk för fall av diarré.

Vi kan också nämna quinoajuice, kastanjejuice, tigernötsjuice som är en örtartad växt och dinkeljuice som är en gammal vetesort. Det är många!

Det finns fler och fler konsumenter av denna typ av dryck eftersom de försöker undvika komjölk av övertygelse eller för verkliga intoleransproblem.

Vi dricker det som ett klassiskt glas mjölk, men också för att göra såser, puréer, kakor osv.MEN var försiktig, växtbaserade drycker innehåller mycket mindre kalcium än komjölk!

Mitt råd : Föredrar grönsaksjuice ”berikad” med kalcium, står det skrivet på förpackningen.

boisson végétale

Så vad är skillnaden med mjölk?

Namnet mjölk är normalt reserverat för produkter som kommer från djur: kor, getter.

Drycker gjorda av växter ska därför inte förväxlas med animalisk mjölk.

Dessutom är deras sammansättning väldigt olika och dessa vegetabiliska drycker bör absolut inte ges till spädbarn under ett år istället för mjölk eftersom de inte täcker deras näringsbehov.

Vilka är fördelarna med dessa växtbaserade drycker?

Dessa drycker har flera intressen:

 1. De är ofta rika på vitaminer, mineraler och fibrer.
 2. De är mycket användbara om du inte kan tolerera vissa komponenter i mjölk som laktos eller kasein.
 3. Även användbart om du behöver begränsa ditt intag av kolesterol och animaliska fetter (dåliga fetter).
 4. De är lättsmälta. Men du bör veta att varje växtbaserad dryck har sina egna särdrag.

Till exempel har sojajuice, som används flitigt, en sammansättning som ligger nära mjölkens när det gäller proteiner och lipider, men den innehåller inte laktos och inget kolesterol. Det ger också isoflavoner som främjar hormonbalansen.

Kokosjuice är mycket rik på järn, kalium och fosfor. Det ger också många spårämnen som mangan, koppar, selen, zink. Men var försiktig, den har en nackdel: den är extremt rik på lipider, du måste undvika att konsumera dem om du vill ta hand om din figur.

En annan juice är ganska intressant: risjuice eftersom den är rik på långsamma sockerarter, så den är användbar för att ge energi.

Uppmärksamhet: Om du äter mycket av dem, var försiktig med viktuppgång eftersom de ofta innehåller tillsatt socker!

Var också försiktig för personer med diabetes! Så se till att läsa märkningen för det finns några utan tillsatt socker.

Dessutom vill jag lyfta fram förekomsten av förtjockningsmedel som karragenan som i höga doser kan orsaka inflammatoriska problem som artrit eller irritabel tarm…

Avslutningsvis skulle jag säga att det alltid är bättre att variera vad man konsumerar. Så att integrera växtbaserade drycker i din kost, även när du dricker mjölk, är en bra idé.

Kan du förbereda dessa växtbaserade drycker själv?

Det är en mycket bra idé att förbereda dem själv och mycket billigare!

Dessutom vet du vad du stoppar i den.

Det är väldigt enkelt: använd bara oljefrön eller frön av organiskt ursprung, som får ligga i blöt i flera timmar innan de blandas med mineralvatten.

För den som har bråttom finns det även växtbaserade dryckesmaskiner som gör att du kan laga din egen drink på rekordtid.

Det klassiska receptet: blötlägg rå, oskalade ekologiska mandlar i mineralvatten över natten, blanda allt i en mixer och filtrera. Tillsätt eventuellt en dadel, vanilj eller agavesirap i kvarnskålen för en mer läcker touch.

Ett annat, snabbare alternativ: köp en burk mandelpuré (du kan förvara den svalt i månader), blanda en matsked med ljummet vatten, så är det! Meddelande till amatörer: mandel och choklad passar väldigt bra ihop.

För att sammanfatta :

 • Växtjuicer är rika på vitaminer, mineraler, fibrer och är mycket lättsmälta
 • Växtjuice innehåller inte laktos, kasein, kolesterol eller dåliga fetter.
 • Föredrar grönsaksjuice utan tillsatt socker och ”berikad med kalcium”
 • Varje grönsaksjuice har sin specificitet
 • Rekommenderas inte för barn under 1 år