Vad jag tycker om dieter av Sandra Ferreira

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Vare sig det är av hälsoskäl eller för att passa i byxorna, säger mer än 6 av 10 fransmän att de har vikt att gå ner. Och så gör du vad vi kallar en ”diet”. Men vad består detta av? Är det effektivt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Som dietist-nutritionist ger jag dig min åsikt och berättar vad jag tycker om dieter.

Vad är en diet?

Först och främst pratar vi i vanligt språkbruk om en diet, en dietförändring som gör att du kan gå ner i vikt.

Men vet att i grunden är en ”diet” en ”mat”-diet, det vill säga ett sätt att äta, oavsett sätt, och därför inte nödvändigtvis en diet för att gå ner i vikt..helt enkelt!

Missbruk av språkvarelse går du på en ”diet” för att gå ner i vikt, det vill säga att du sätter restriktioner på dig själv för att nå dina mål.

Men är det effektivt?

Slutar du äta stärkelsehaltig mat eller äter du bara grönsaker för att gå ner i vikt?

Mycket dålig idé!

Det har bevisats att restriktiva dieter inte kan hjälpa dig gå ner i vikt på lång sikt och de har till och med biverkningar som du skulle kunna klara dig utan:

förlust av muskelmassa, trötthet, dålig andedräkt, dålig sömnkvalitet, ätstörningar, irritabilitet, depression osv.

régime

Det är inte du som bestämmer idealvikten!

Idealvikten är inte den du anger för dig själv utan den som hjärnan bestämmer, påverkad av genetik och miljökontext.

Faktum är att din ”ideala” vikt, kallad ”passvikt”, kommer att ligga inom ett intervall och detta intervall är olika för var och en av oss.

Det är som att sova, vissa behöver 10 timmar per natt för att känna sig utvilade, andra behöver bara 6 timmar. För vikten är det samma!

Allt detta styrs av hjärnan, den styr till exempel hunger och mättnad.

Det kommer också att hantera energin du förbrukar för att hålla din vikt stabil.

Om du vill se andra av mina artiklar:

Och hur vet vi detta viktintervall?

Det bör redan förstås att detta fitnessviktintervall är runt fem kilo, det finns ingen exakt siffra som skulle vara idealisk. Men om du är mer stillasittande kommer du att ligga i toppen av sortimentet…

Var dock försiktig, denna formvikt kan förändras under ditt liv!

Om du till exempel förblir överviktig i flera år kommer din hjärna att anse att denna nya vikt är dess nya idealvikt.

Tyvärr betyder det att du bör undvika att gå upp i vikt eftersom det då blir svårt att säga till hjärnan att gå ner och hålla sig på en lägre vikt.

Vad ska du göra för att ligga på din idealvikt?

För att hålla din idealvikt råder jag dig att lyssna på dig själv: inte så enkelt men överlag, du äter när du är hungrig och du slutar äta när du inte längre är hungrig.

Om cirka sex månader kommer vikten att ha stabiliserats på sitt referensvärde.

viktminskning

Och BMI i allt detta?

BMI (Body Mass Index, som beräknas enligt följande formel: BMI = Weight/Height2) är förvisso ett riktmärke men det är inte ett perfekt riktmärke.

Du kan vara överviktig vid din idealvikt och vara vid god hälsa och du bör inte försöka gå ner i vikt eftersom du riskerar att spendera ditt liv ”på en diet”.

Tyvärr bör du veta att 80% av människor som försöker gå ner i vikt går upp under åren som följer.

En studie ägde till och med rum 2012 bland 4 000 tvillingar i åldrarna 16 till 25 för att inte påverkas av genetik och denna studie visar att en enda viktminskningsbehandling multiplicerar riskerna för viktuppgång med två för män och i tre för kvinnor.

Faktum är att allt händer fortfarande på hjärnans nivå som, känner sig berövad på mat, sedan skulle lagra mer för att bevara sig själv (och ja, vår kropp vill leva!).

Och sedan, när vi går ner i vikt, förbränner vår kropp mindre naturligt och när vi börjar äta mer igen, kroppen är i slow motion, går vi upp i vikt, och detta kan hålla i sig i många år efter den restriktiva dieten.

Men vad gör vi om vi inte bantar?

Enkelt svar på en mycket enkel fråga: vi äter oss mätta och vi rör oss!

Med andra ord, som jag sa tidigare så slutar vi äta när vi inte längre är hungriga, vilket inte är så enkelt eftersom känslomässiga faktorer (stress, trötthet etc.) också ingriper och stör de signaler som vår kropp skickar och gör inte få oss att lyssna på hungerkänslor korrekt.

Och sedan utövar vi en regelbunden och trevlig aktivitet som håller över tid!

I själva verket, för att ha din idealvikt, följer du definitivt inte restriktiva dieter, du går med på att ta ansvar för ditt liv som helhet: kost, fysisk aktivitet, stress, etc. du tar hand om dig själv och vila kommer att ske naturligt !

För att sammanfatta min åsikt:

  • Vi gör inga restriktiva dieter
  • Vi slutar äta när vi inte längre är hungriga
  • Vi utövar regelbunden fysisk aktivitet som vi tycker om