5 växter för bättre matsmältning

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Halsbränna, spasmer, illamående, migrän, aerofagi, uppblåsthet… Kort sagt, du kanske är bekant med dessa besvär.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Finns det växter som skulle hjälpa oss att smälta bättre?

Ofta händer detta efter rikliga måltider och lipiderna, det vill säga ”fettet” i livsmedel, är de långsammaste näringsämnena att smälta och kräver även enzymer, galla och syra. mage för att bryta ner dem, vilket gör att vår kropp ”arbetar” ” mycket för matsmältningen.

Allt detta leder till uppblåsthet, illamående och obehag.

Vissa människor kan också uppleva diarré och magsmärtor efter att ha ätit en fet måltid.

Men lyckligtvis finns det naturliga metoder, bland annat vissa växter, som kan hjälpa dig att smälta bättre…

Vilken växt att gynna?

Känner du till fänkål?

Tja, frön och torkade frukter av fänkål används traditionellt för att stimulera matsmältningen och behandla mindre matsmältningsbesvär.

Helt enkelt, dagen efter en måltid som är för riklig och för fet, förbered dig ett örtte: häll 20 cl kokande vatten över 1 tesked torkad fänkålsfrukt. Du låter det dra i 2 till 3 minuter. Du filtrerar och dricker det tre gånger om dagen.

Om du inte har något emot anissmaken kan du även tugga en tesked fänkålsfrön efter en måltid.

Och för att lindra ”baksmälla” finns det också en växt och det är kronärtskockan!

Den är en riktig allierad under semestern eftersom den stimulerar levern att bättre smälta fetter.

Inget som en ”bra” kronärtskocka infusion (jag tänker inte ljuga för dig, smakmässigt har vi haft bättre!) för att hjälpa produktionen av galla, denna vätska som gör att vi kan smälta fetter och ge tillbaka aptiten samtidigt som du återfuktar din kropp.

Mitt råd: för att undvika att göra ett ansikte medan du dricker denna infusion, blanda kronärtskocka med lakrits och anis.

Recept : Smula 1 nypa kronärtskocka med ½ nypa anis och ½ nypa lakrits i en liter kallt vatten. Koka upp och låt puttra i några minuter. Stäng av värmen och låt dra i 10 minuter. Filtrera och tillsätt en tesked rosmarinhonung. Drick denna infusion under hela dagen.

kronärtskocka

Och för att smälta: svart rädisa och vegetabiliskt kol

Används i juice eller pulver, rättika är känt för att stimulera gallans verkan i dess kamp mot avfall tack vare dess egenskaper som främjar utsöndringen av galla.

Jag ger dig receptet: tvätta och skala en svart rädisa och skär den i skivor. Mixa det i en mixer. Häll juicen i en 1,5 liters flaska vatten och drick 10 ml varje morgon på fastande mage. Om smaken är för stark, tillsätt lite vatten eller fruktjuice. Och förvara i kylen.

DE vegetabiliskt kol kommer från kokosnöt, ek eller ask och är ett kraftfullt och naturligt kramplösande medel. I grund och botten kommer det att fungera som en svamp och hjälper till att fixa gaser. Sedan evakueras det i avföringen med de infångade ämnena. Därav den stora effektiviteten hos vegetabiliskt kol mot uppblåsthet!

Det kommer i form av pulver, kapslar, tabletter eller granulat.

Den rekommenderade dosen är 4 till 6 kapslar per dag, tillsammans med stora glas vatten.

Var försiktig, försiktighetsåtgärder bör vidtas: på grund av sin roll som svamp är vegetabiliskt kol ett kosttillskott som inte bör tas samtidigt med en annan behandling. Han kunde fånga det och eliminera det innan det kan agera. Det är därför lämpligt att tala med din läkare om du tar behandling någon annanstans. Det bör också undvikas i fall av förstoppning, eftersom det saktar ner tarmpassagen.

Hur är det med eteriska oljor?

Jag rekommenderar det till dig peppar mynta !

Mer exaktPepparmynta eterisk olja (H.E.).

Det är inte jag som säger det, det är de viktigaste hälsomyndigheterna som erkänner användningen av pepparmynta (eterisk olja och löv) vid matsmältningsbesvär och i synnerhet vid irritabel tarm.

Denna växt lindrar smärta, spasmer, illamående,…

Det är också ett utmärkt naturligt botemedel att bekämpa mot dålig andedräkt!

För att göra detta, blanda 25 cl vatten med en hint av honung och 1 droppe eterisk pepparmyntaolja (ta inte mer än 1 droppe eftersom dess aktiva ingrediens är kraftfull).

Viktigt: det är nödvändigt att ha medicinsk rådgivning för att definiera frekvens, varaktighet, dosering och indikation för användning av denna eteriska olja. Eterisk olja konsumeras inte ren.

För att sammanfatta

  • ”Fett” tar längre tid att smälta (och det är därför du inte mår särskilt bra efter en festmåltid);
  • Fänkål, kronärtskocka, svart rädisa, vegetabiliskt kol, pepparmyntsolja är dina allierade! (dessa växter hjälper dig att smälta bättre och minska din uppblåsthet);
  • Fråga din läkare om råd angående kol och E.O. pepparmynta (det finns några kontraindikationer).