7 skäl att äta päron regelbundet (sade du kalorier?)

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Päron är värdefulla frukter som har använts flitigt runt om i världen och njuts av för sin läckra smak sedan urminnes tider. Hälsofördelarna med päron inkluderar deras förmåga att främja viktminskning, förbättra matsmältningen och hjärthälsa, reglera vätskenivåerna i kroppen och sänka blodtrycket. De ökar också den kognitiva förmågan, förebygger cancer och främjar sårläkning och vävnadsreparation. Låg i kalorier, päron hjälper till att försvara sig mot fosterskador, stimulerar immunförsvaret och minskar inflammation. De ökar ämnesomsättningen, förbättrar cirkulationen, skyddar mot osteoporos och hjälper till att läka hud, ögon och hår. Så det finns massor av skäl att konsumera det.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

#1 Päron är mycket fiberrika

Med över fem gram fibrer i varje päron har päron det högsta fiberinnehållet och är ett utmärkt sätt att se till att du uppfyller dina behov på 25 till 30 gram per dag. Fiber innehåller noll smältbara kalorier och är en nödvändig komponent i en hälsosam kost eftersom det hjälper till att upprätthålla sunda blodsockernivåer och främjar blodsockerreglering.

där pektinfiber är en av de mest studerade aspekterna av päronnäring. Denna fiber är mer än bara en regulator. Det är en speciell typ av mycket fördelaktig kostfiber som är vattenlöslig och hjälper till att minska kolesterolet och förbättra matsmältningshälsan.

Äpplen är allmänt kända för att ge pektin, men päron med lågt kaloriinnehåll är faktiskt en bättre källa. Som en löslig fiber fungerar pektin genom att binda till fettämnen i matsmältningskanalen, inklusive kolesterol och toxiner, och främjar deras eliminering. Det betyder att att äta päron gynnar kroppens avgiftningsförmåga, hjälper till att reglera kroppens användning av sockerarter och kolesterol och förbättrar tarm- och matsmältningshälsan.

#2 Päronet, en utmärkt källa till C-vitamin

Med sitt låga kaloriinnehåll ger päronet en bra dos C-vitamin som vi behöver varje dag. C-vitamin är en kraftfull antioxidant som bekämpar skador på fria radikaler och minskar oxidativ stress. C-vitamin kallas ibland till och med det mest kraftfulla vitaminet på planeten! Ett medelstort färskt päron innehåller cirka 12 procent av den rekommenderade kosten av vitamin C (även kallad askorbinsyra), vilket är fördelaktigt för att skydda DNA, stoppa cellmutation, bibehålla en sund ämnesomsättning och reparera vävnader.

Att äta päron gynnar också huden. Vitamin C från antioxidantrika livsmedel som päron hjälper till att stärka hudens immunitet och har anti-aging-effekter eftersom det främjar hudcellsomsättningen. Livsmedel som innehåller C-vitamin hjälper också till att läka skärsår och blåmärken och förhindrar ett antal sjukdomar relaterade till ålder och smittämnen.

Päron trio
Trio av päron, en frukt rik på vitamin C

#3 En frukt rik på antioxidanter och låg i kalorier

Förutom C-vitamin innehåller päronskalen också viktiga fytonäringsämnen, inklusive polyfenoler, fenolsyror och flavonoider, som kan hjälpa till att förhindra sjukdomsbildning. Du bör därför inte skala päron innan du äter dem. Faktum är att när forskare studerade antioxidantkapaciteten hos päron och äpplen fann de att livsmedel som innehåller fruktskal hade högre innehåll av nyttiga fettsyror och betydligt högre antioxidantaktivitet än fruktköttet.

Dieter rik på färsk frukt, inklusive päron, har också uppmärksammats för sina antiinflammatoriska och anticancereffekter, på grund av deras höga nivåer av viktiga näringsämnen som C-vitamin, antioxidanter och fytokemikalier. Dessa viktiga näringsämnen och antioxidanter gör päron till en av de bästa antiinflammatoriska livsmedel. Den cancerbekämpande kraften är en annan bra anledning att äta päron. Låg i kalorier, päron har också antioxiderande och anticancerogena effekter tack vare glutation, en ”superantioxidant” som är känd för att förhindra cancer, högt blodtryck och stroke.

Enligt studier från National Cancer Institute har daglig konsumtion av färsk frukt positiva effekter på kroppens förmåga att förebygga cancertillväxt, minska inflammation, bibehålla pH-balans, minska oxidativ skada och att förbättra antioxidantstatus. Det är också sant att att äta mer frukt och grönsaker är det bästa sättet att avgifta kroppen från skadliga ämnen och gifter. Detta är den främsta anledningen till att amerikanska politiker varje år sätter upp ett nationellt kostmål för att öka konsumtionen av frukt och grönsaker bland barn och vuxna.

#4 En frukt fördelaktig för viktminskning och låg i kalorier

Intaget av frukt och grönsaker har föreslagits skydda mot fetma, enligt omfattande forskning. Det visar sig att ju mer färska grönsaker och frukter en individ äter, desto mindre sannolikt är det att de går upp i vikt och kämpar för att behålla en god hälsa. Longitudinella studier av överviktiga vuxna har visat att en kost rik på fibrer från frukt- och grönsakskonsumtion är förknippad med långsammare viktökning, troligen för att frukt och grönsaker är så rika på näringsämnen och låga i kalorier. Ett päron är ett bra återfuktande mellanmål som inte tynger ner den som äter det. Dessutom är det lätt att slänga en i väskan och ta den med dig under en hektisk dag.

#5 Förbättrad hjärthälsa

Att förbättra hjärthälsa är utan tvekan en av de mest anmärkningsvärda fördelarna med att konsumera päron. Ökad konsumtion av denna frukt är kopplad till lägre hjärtsjukdomar. Epidemiologiska studier visar ett samband mellan en kost rik på frukt och grönsaker och en lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, hjärtinfarkt och stroke. De gynnsamma effekterna av päron beror sannolikt på närvaron av antioxiderande fytokemikalier som håller artärerna fria, minskar inflammation och förhindrar höga nivåer av oxidativ stress. Den specifika typen av fiber som finns i päron är också känd för att vara mycket användbar för att hjälpa till att sänka kolesterolnivåerna naturligt.

När forskare vid Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health följde vuxna i 15 år fann de att den totala konsumtionen av frukt och grönsaker var förknippad med en lägre risk för dödsfall, cancer och hjärt-kärlsjukdomar av alla orsaker. Det rekommenderas därför att konsumera flera portioner frukt och grönsaker (helst fem till nio per dag). Det finns också bevis för att päron har en skyddande roll mot stroke, kronisk obstruktiv lungsjukdom, divertikulos och högt blodtryck.

Päron har låga kalorier
Päron har låga kalorier

#6 Förbättrad matsmältning

Som en fiberrik mat som ger viktiga näringsämnen, är att äta mer kalorifattiga päron ett utmärkt sätt att förebygga eller behandla matsmältningsproblem. Faktum är att lägga till mer fibrer till din kost från hela livsmedel är det bästa naturliga botemedlet för förstoppning. Att äta päron är fördelaktigt för matsmältningshälsan på grund av pektinet som finns i päron, en förening som anses vara ett naturligt diuretikum och har en mild laxerande effekt. Detta innebär att antingen äta päron hela (inklusive skalet), blanda dem till en smoothie eller dricka päronjuice. Denna åtgärd kan hjälpa till att reglera tarmrörelser, förhindra vätskeansamling och minska uppblåsthet.

Högre konsumtion av frukter med lågt kaloriinnehåll är också korrelerat med bättre övergripande matsmältningshälsa, särskilt av tjocktarmen. Fytonäringsämnen som finns i päron och andra frukter skyddar matsmältningsorganen från oxidativ stress, hjälper till att alkalisera kroppen och balansera pH-nivåer. Att äta mer päron kan också vara fördelaktigt som ett naturligt botemedel mot hemorrojder.

#7 Värdefull hjälp i kampen mot diabetes

Även om päron och andra frukter eller grönsaker innehåller naturliga sockerarter i form av fruktos, är ökat intag av frukt och grönsaker omvänt förknippat med incidensen av diabetes, särskilt hos kvinnor. Efter att ha följt mer än 9 600 vuxna i åldrarna 25 till 74 i cirka 20 år, fann forskare vid Centers for Disease Control and Prevention att att äta minst fem frukter och grönsaker tillsammans minskade risken för att utveckla diabetes avsevärt. Forskare vet nu att vissa flavonoider i frukt, inklusive päron, kan förbättra insulinkänsligheten, vilket är viktigt för att förebygga och behandla diabetes förutom viktökning.

Päron anses vara en låg frukt på det glykemiska indexet. Varje päron innehåller cirka 26 nettogram kolhydrater, men på grund av päronens höga fiberinnehåll släpper de långsamt ut socker i blodomloppet och har därför en låg glykemisk belastning. Jämfört med godis fyllda med raffinerat socker som kan ha en negativ inverkan på blodsockernivån, är att äta päron istället ett utmärkt sätt att naturligt släcka ditt sockersug utan negativa effekter.