Är det verkligen nyttigt att ta kosttillskott?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Kosttillskott finns överallt, på apotek, stormarknader och till och med gym. Det finns så många att vi kan känna oss vilsna inför detta oändliga val, men samtidigt upphetsade över alla möjligheter till ”mirakeleffekter” de kan ha på vår hälsa, vår kropp eller vårt utseende. Många tar det utan att riktigt veta varför, för att de har hört talas om den här produkten, för att budskapet på kartongen tilltalade dem eller för att de såg annonser i sin favorittidning.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det är produkter som verkar helt ofarliga, men om de används på fel sätt kan de bli farliga. Vissa växter eller vitaminer i höga doser kan orsaka hälsoproblem. Så jag ska prata med dig om dessa olika typer av kosttillskott och hur man undviker att göra dåliga val.

Ska du ta vitaminer och mineraler?

Vitamin C, βkaroten, vitaminkomplex, järn etc. Vi tror ofta att vi klarar oss bra tar denna typ av tillägg, men det är viktigt att fråga en sjukvårdspersonal för att ta reda på om du verkligen har det behov och vilken produkt man ska välja.

Effektivt, C-vitamin till exempel är effektivt, men i vår kropp är det arbeta inte ensam. Den behöver andra antioxidanter för att vara effektiv annars kommer det bara att elimineras i urinen. Dessutom ska det vara av naturligt ursprung och kombinerat med andra antioxidanter. Dessutom hittar vi det lätt, ännu mer biotillgänglig i råa grönsaker av säsongen. Till exempel 3 säsongsbetonade frukter och en rå grönsak per dag (helst ekologiskt), ge tillräckligt med C-vitamin för att kompensera för behov.

DE βkarotener, de är mycket populära inför sommarsäsongen. Detta provitamin A, tyvärr, i höga doser kan vara skadligt särskilt i rökare. Du hittar detta provitamin naturligt och biotillgänglig i morötter eller bär. Varför inte gör en morotsjuicekur med hjälp av en juicepress med en blåbärssmoothie vid tetid för att förbereda för sommaren?

Tillskott av flera vitaminer och mineraler kommer bara att vara intressanta för personer med ett ökat malabsorptionsproblem, såsom personer med kroniska tarmsjukdomar eller de som lever med svår undernäring. Om det finns en diagnos ställd av din läkare eller dietist i händelse av en specifik brist, ingen oro, men i övrigt var uppmärksam på intaget av fettlösliga vitaminer, såsom vitamin A, D, E eller K. Dess vitaminer tillhandahålls i överskott kommer att lagras i levern och kan orsaka levertoxicitet. Och samma sak för mineraler, som i stora mängder kan minska upptaget av andra mineraler och därför leda till sekundära brister.

Detta är vad man ofta finner med järntillskott hos vissa idrottare som tycker att de mår bra. Detta begränsar absorptionen av andra mineraler som är viktiga för prestationsförmågan och som i slutändan redan hade tillräckligt med järnintag genom kosten. Dessutom blir överskott av järn en pro-oxidant, vilket har negativa effekter på hälsan. Annat än diagnostiserad anemi, inget behov av tillskott.

Vitaminer kosttillskott

Vad ska man göra var försiktig när du vill ta kosttillskott baserat på växt?

där fytoterapi är intressant för att behandla vissa symtom lätt, förebyggande. Men om det tas utan råd från en vårdpersonal är det viktigt att ta hänsyn till kontraindikationer.

där lakrits, till exempel, finns i många blandningar Ayurvedisk kan orsaka högt blodtryck som sträcker sig mer eller mindre mot risker som obehag. Andra växter kan har farliga biverkningar och därför är det att föredra, även i infusion, för att känna till alla kontraindikationer. Av Välj dessutom ekologiskt för att undvika att äta produkter kemikalier dessutom.

Är det nödvändigt att ta ett botemedel? probiotika?

De finns nu överallt. De är populära och vi förstår varför. Studier om mikrobiotan och effekterna av probiotika om hälsa är spännande och innovativa. Tyvärr har många probiotika på marknaden ännu inte testats tillräckligt länge och på ett tillräckligt stort prov för att ge dem de så kallade ”mirakel” dygderna för att behandla ett antal symtom och patologier. En blandning av kvalitetsprobiotika är intressant för en person som har upplevt tarmtrauma som en lång antibiotikakur, svår gastroenterit eller till och med haft invalidiserande matsmältningsproblem. Men att konsumera probiotika på ett naturligt sätt är möjligt genom att vända sig till fermenterade livsmedel som pickles, oliver, pollen, surkål, kefir, etc.

Proteinpulver är de verkligen nödvändiga?

DE aminosyror är byggstenar av protein idealisk. Det finns 8 essentiella, syratillskott aminos eller till och med proteiner är inte nödvändigt om det inte föreskrivs av en vårdpersonal, om det finns allvarlig undernäring eller en specifik sjukdom. Men du kan vara säker på att detta kommer inte att vara de som finns i gymmet. Vet det, mitt i sport är en verksamhet för varumärken av alla slag, oavsett om för viktminskning eller muskelmassaökning, Proteinpulver är inte nödvändigt.

Av dessutom, i överskott, kommer de att elimineras i urinen, vilket gör urin dyrt. Aminosyror tagna isolerat kan till och med leda till en liten förlust av muskelmassa genom skapar ett otillräckligt intag av andra aminosyror grundläggande. Om du vill hitta några naturligt, välj det ägg, soja eller kvalitetsmejeriprodukter.