En glad mage

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Allt handlar inte om att äta bra, balanserat, ekologiskt eller av god kvalitet, säsongsbetonat … du måste fortfarande ha bra matsmältning. God hälsa kommer alltid med en glad tarm.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Alla stadier av matsmältningen är viktiga

Mer den första delen av matsmältningen kommer att vara effektiv, desto mer absorption genom tunntarmen kommer att vara effektiv och det blir mindre jäsning bakterie.

För det första tugga med tänderna och saliv sedan rör om med muskler sedan saltsyra (HCL) och magenzymer, sedan knåda med musklerna med hjälp och pankreasenzymer och gallvägar etc.

Vi kommer aldrig att upprepa det tillräckligt: ​​tugga, tugga, tugga! Genom att mala mat tillåter tuggning salivenzymer att verka. Matsmältningen börjar i munnen. Detta kommer att ytterligare lätta arbetet i nedre tarmen.

Magen tar över med ett medium som måste vara tillräckligt surt för att smälta proteiner. Alla slemhinnor sekret mage delta.

Mer pH-värdet är lägre, ju snabbare maten lämnar magen för att gå mot tarmen för att avsluta deras nedbrytning.

DE matbolus når sedan tolvfingertarmen med hjälp av sekretet gallan och bukspottkörteln som kommer att höja ph därför alkalisera mediet. Tack vare enzymer som katalyserar matsmältningen, chyme bryts ner mer och mer när den rör sig mot tarmen.

Vad händer om balansen rubbas?

A dålig nedbrytning av proteiner på grund av otillräcklig produktion Saltsyra i magen kan orsaka problem såsom reflux, uppblåsthet, halsbränna, dålig andnöd, illamående, kräkningar och många andra.

Men magen har också en roll i att sanera mat förutom om den inte är tillräckligt sur kan candida överleva där, helicobacter pylori och andra bakterier.

A brist på vitaminer eller spårämnen kan bero på dålig absorption från magen.

A hypotyreos kan destabilisera produktionen av HCL eller pepsin genom magen.

Om vi ​​saknar matsmältningsenzymer kan vi få besvär som uppblåsthet eller gasbildning, blek och mjuk avföring, dålig matsmältning, men också dålig läkning, hudsjukdomar, ämnesomsättningssjukdomar, benskörhet, men även trötthet, depression, förkylning av extremiteter och naturligtvis mat. intoleranser.

råa grönsaker

Fördelen med att konsumera lite råa grönsaker

Det är av denna anledning rekommenderar jag att börja en måltid med råa grönsaker (råa frukter eller grönsaker) å ena sidan för vitaminerna de innehåller (vitamin C förstörs vid 40°C), annat del för de fibrer som deltar i god transitering och vars nedbrytning kommer att mata de goda bakterierna i vår flora tarm. Fiber bidrar också till att eliminera dåligt kolesterol och är fördelaktigt vid diabetes.

Men framför allt för att råa grönsaker eller någon rå mat innehåller enzymer som katalyserar vår matsmältning. Andra livsmedel innehåller också enzymer som grodda frön, ananas, papaya, Honung, grodda spannmål, nötter, råmjölksostar (opastöriserade), kefir, kombucha.

Vi vi har ett endogent kapital av metabola enzymer som minskar med ålder och från 20 år så det är upp till oss att inte uttömma detta kapital för tidigt genom att konsumera livsmedel som är rika på enzymer på en daglig basis.

Flera situationer kan förändra produktionen av enzymer såsom vissa kroniska sjukdomar, matsmältningsbesvär eller kost obalans.

DE människor som aldrig äter rå mat blir äldre för tidigt genom att slita ut sin kropp utan att nämna risken förekomst av olika sjukdomar.

Malabsorption på grund av en inflammatorisk slemhinna

Det är i tunntarmen där de flesta av absorption av näringsämnen och vitaminer. På denna nivå kan det också finnas har en bristande absorption på grund av brist på utsöndrade enzymer mer hög.

Vi ser även malabsorption hos personer med förändringar av tarmslemhinnan (hyperpermeabilitet tarm) såsom IBD: UC, Crohns, som är sjukdomar kronisk inflammatorisk tarmsjukdom eller sjukdom celiaki eller patienter bör helt utesluta gluten (till inte att förväxla med glutenintolerans).

Vet hur man kombinerar mat för att minska uppblåsthet

A dålig matsmältning kan också bero på blandningar som inte är det ogynnsamma, dåliga matkombinationer. Till exempel om du är benägen att få uppblåsthet är det bättre att undvika att konsumera frukt eller dessert för söt i slutet av måltiden eller att konsumera massor av spannmål med kött.

DE protein (kött, fisk, ägg, ost, tofu, nötter, hasselnötter…) smälts huvudsakligen av magen.

Socker och kolhydrater (bröd, spannmål, pasta, ris, desserter, etc.) smälts av tarmen.

Förbi till exempel en efterrätt som intas efter ett kött, det kommer att finnas konkurrens så sockret får vänta på sin tur och jäsa i magen i väntan, vilket kommer att skapa halsbränna se uppblåsthet.

Av dessutom måste magsaften vara tillräckligt sur för att smälta proteiner.

Om vi äter med, stärkelse, deras matsmältning kommer att stoppas innan sluta i tarmen.

Överdriven konsumtion av animaliska proteiner: charkuterier, fett kött, ostar vid alla måltider främjar förruttnelse eller bakteriell överväxt.

äta fiber

Fiber, ja, men inte för mycket! Tips för att göra dem mer smältbara

Om vi har en skör tarm, det är bättre att undvika att konsumera för mycket olöslig fiber.

Okej det är intressant att äta bröd eller fullkornspasta pga vi drar nytta av fler mineraler men hos vissa människor, det kan ha en alltför aggressiv effekt och orsaka problem matsmältningsorganen. Faktum är att vissa fibrer som konsumeras i överskott främjar irritation i tarmen och förvärrar symtom som t.ex diarré, smärta, uppblåsthet.

I I det här fallet måste du istället välja halvkomplett eller vit mat. krisens tid.

DE Lösliga fibrer är mjukare och formar sig som en gel. Vad mer de främjar reabsorptionen av vatten och natrium på nivån av kolon. Som ett resultat ökar de mättnad, tillåter mindre mjuk avföring förbättrar därför förstoppningen.

DE Mat som är rik på olösliga fibrer är tillåtna men bör begränsas vid problem.

A tips för att bättre tillgodogöra sig vissa livsmedel är blötläggning och ännu bättre groning.

Vi kan blötlägga baljväxter men även frön oljefrön: hasselnötter, mandel, valnötter… Och frukten torkade: katrinplommon, vindruvor, fikon, dadlar, aprikoser…för väcka enzymerna.

Begränsa potatis med skal, fullkorn, allt kli, vetekli.

Av då och då kan psyllium vara användbart med mycket vatten, alger, slem.

Under under en tid kommer vi också att begränsa så kallade jäsbara livsmedel som kålfamiljerna (grönkål, broccoli, blomkål, Bryssel), kålrot, jordärtskockor, svamp.

Om tarmen är skör, begränsa råa grönsaker men drick juice råa grönsaker (förutom citrusfrukter, som är för sura) för att hålla åtminstone vitaminer (vad jag rekommenderar vid IBD.

Vi rekommenderar mellan 20 och 30 g fiber per dag för en bra balans.

Tarmens andra hjärna

I dag vi vet att tarmen är starkt kopplad till hjärnan. Förbi Därför kan alla tarmsjukdomar ha konsekvenser på vårt fysiska tillstånd (genom att orsaka trötthet), men också på vårt känslomässiga och mentala tillstånd. Idag vet alla att tarmen producerar serotonin, humörhormonet!

Och vice versa ! Kronisk stress främjar hyper intestinal permeabilitet.

SÅ låt oss stanna zen och tänka på att skämma bort hans tarm!