(Åter) Upptäck grönsaker

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Visste du att varje konsument oftast handlar i livsmedelsbutiker i samma riktning som hyllorna? Alltid samma utgångspunkt, samma ankomstpunkt och nästan samma etapper. Och i konsumentvarukorgen hittar du nästan alltid samma ingredienser, samma produkter.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Denna observation är en sak, och när den väl har etablerats, låter den oss förstå varför vi tenderar att ofta äta samma rätter, ofta tillagade på samma sätt. Detta fenomen är inte förvånande eftersom vår hjärna och vår funktion är så skapad: det finns ett omedvetet sökande efter lätthet och en snabb installation i rutinen, även om det senare ibland verkar tungt. Som om upprepningen ibland tråkade ut oss, men att rutinen i slutändan var mer bekväm.

Följaktligen är det inte förvånande att höra människor i praktiken säga att ”det finns inte många val av grönsaker ”, ”att vi vänder oss snabbt i cirklar på vintern en gång ur soppor”, ”att vi på sommaren, förutom tomater och zucchini, snabbt går runt”.

Även om det finns en sådan mångfald av smaker, texturer, former, färger, storlekar, associationer. Varför beröva dig det, naturen erbjuder oss det.

Öppna bara ögonen och väck din nyfikenhet

Om det här tynger dig, om du känner att du har slut på idéer om hur man lagar grönsaker så är här några vägar att utforska.

Först och främst, i en tid då medvetenheten om vikten av att bevara planeten får sin fulla innebörd, kan det vara klokt att se över hur du köper grönsaker: ta reda på om AMAPs, om de olika plocken som nu ofta till och med erbjuder körningar, känna till marknadernas frekvens och produkternas ursprung… För att respektera både årstiderna och även för att främja närheten. Det här riskerar att ställa dig ansikte mot ansikte med grönsaker vars färg du har, om inte hört namnet, aldrig sett: rutabaga, delicata zucchini, gyllene kålrot, mangold, chayote… Du kan lika gärna bestämma dig för att köpa okända grönsaker när du går till butiken: var nyfiken, som ett barn som vill upptäcka, det är det som gör en förändring! I värsta fall kommer du att bli besviken, i bästa fall kommer du att älska det.

Sedan ett enkelt tips…: internet! Med det enkla ordet ”recept” och namnet på din grönsak hittar du en uppsjö av lösningar. Särskilt eftersom genom att leta efter ”lätt recept”, är det inte troligt att du faller in i förslag som är för rikligt med fett.

Och leka med sina sinnen

Slutligen, har du någonsin tänkt på att äta en vanlig kokt grönsak rå? Och vice versa ? Att äta en grönsak riven, ofta skivad? Eller för att upptäcka nya smaksättningar? Grönsaker kan ångas, bräserade, rostade, wok, mosade, varm eller kall soppa…

För den lilla historien ser jag mig själv hemma hos en kompis som knappt lagar mat. Och dagen jag kom och ville glädja mig, kokade hon mig kålrot marinerade i harissa: den ENDA grönsaken som jag trodde att jag inte gillade… Jag kom ihåg att smaker förändras, utvecklas, mognar… Och detta grönsaksmysterium som Jag hade skjutit undan i flera år visade sig vara fantastiskt bra!

Jag inbjuder dig att upptäcka dessa kålrot, aubergine med chermoula, tchoutchouka, selleri med äpplen, örtsallader, råbetor, bara pannstekt spenat, inlagda grönsaker… Ha det så kul. Ändra dina kryddor: vinägrett, sojasås, citron, tomatjuice, mirinsås, yoghurtsås, sojagrädde, orientaliska kryddor, asiatiska marinader…

koka grönsaker i en wok

Rama in dig själv

Inget är enklare än att fatta ett beslut och låta gamla vanor komma tillbaka. Så, försök att göra en lista: sök på internet efter en lista över ALLA grönsaker efter årstid, bara för att upptäcka all sort som finns tillgänglig för oss utan att vi verkligen tittar på det. Och leta sedan efter nya sätt att göra saker på, prioritera nyheter, vad som kommer att skaka om dig, hetsa upp dina smaklökar, överraska gommen, få dina ögon att gnistra, bryta dina rutiner och gå till det som verkar tveksamt för dig: det är ofta där underverk är dolda. Kom tillbaka till dina övertygelser, dina säkerheter, dina dåliga matsalsminnen.

Guldgruvor

Jag inbjuder dig att unna dig själv samtidigt som du gör gott för dig själv: grönsaker ger mineraler, vitaminer, fibrer och många antioxidanter som är mycket fördelaktiga för vår hälsa. De är också väldigt låga i kalorier.

Ätit rå, kommer du att dra mer nytta av deras vitaminer. När de äts tillagade kommer de att förse dig med fibrer som mjukats upp genom tillagning som tillåter god transport.

De är en tillgång i kampen mot diabetes, mot kolesterol, mot alla hjärt-kärlsjukdomar, mot övervikt och fetma. Deras antioxidanteffekter är också mycket intressanta för att förebygga cancer.

Kom ihåg att välja dem av bästa möjliga kvalitet, och om möjligt köpa och konsumera dem så nära deras plockning som möjligt. Det är därför att köpa ekologiska grönsaker är ett bra alternativ, men du måste fortfarande konsumera dem mycket snabbt (2-3 dagar) så att vissa mognadselement ovan jord inte utvecklas och neutraliserar eller till och med perverterar dem. Du kan dock koka dem snabbt och hålla dem i 1 eller 2 dagar till.

Det finns inget mer…

För att glädja dig, för att upptäcka, för smak och hälsa, linje och gom. Att diversifiera din kost för att balansera den tar ibland tid. Å andra sidan, när du har upptäckt nya grönsaker, nya sätt att tillaga dem, kommer du att ha nya kulinariska verktyg till ditt förfogande, och lika många anledningar att enkelt laga hälsosam och trevlig mat, såväl som nya vanor. ny, mycket rikare rutin.