Falsk ”hälsokost”.

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Puffade riskakor

De presenteras ofta som hälsosamma livsmedel och dietmat eftersom de är ”låga i kalorier” och ” aptitdämpande ”. Men riskakan är en riktig falsk vän.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

För det första har det ett mycket högt glykemiskt index (GI). GI är 85, vilket klassificerar det som ett livsmedel med högt glykemiskt index. Men ju högre ett livsmedel har ett glykemiskt index, desto mer måste bukspottkörteln frigöra en betydande mängd insulin för att balansera blodsockret (blodsockernivån), vilket orsakar en verklig attack på bukspottkörteln och hela kroppen. Den innehåller också mycket dolt socker. För kroppen liknar därför att inta puffade riskakor som att konsumera socker. För att bekämpa detta överskott arbetar bukspottkörteln överdrivet och blir trött. På lång sikt kan denna trötthet övergå i insulinresistens och sedan diabetes. Detta höga sockerintag kommer att orsaka en falsk känsla av hunger kort efter att ha konsumerat det och därför ett ”anrop” av socker.

För det andra är kaloriintaget av puffade riskakor också mycket högt. 380Kcal per 100g, de är mer kaloririka än bröd och mättar inte.

Denna typ av mat ökar risken för fetma, insulinresistens, diabetes och för tidigt åldrande.

Det goda alternativet: ät grovt bröd med flingor och surdeg, nötter, mandel m.m.

puffad riskaka

Fruktjuicer

De är gjorda av frukt, men innehåller inte de fibrer som främjar transit och saktar ner passagen av sockerarter till blodet.

Fruktjuicer är lika söta som läsk. Även om du tar 100% ren fruktjuice är kaloriintaget viktigt!

SodavattenKoncentrerad fruktjuice100 % ren fruktjuice
Kolhydrater och därmed sockerhalt10,6 g per 100 ml9 till 15 g per 100 ml7,5 till 15 g per 100 ml

Du bör också veta att en juice alltid är mindre mättande än dess ursprungliga frukt, eftersom det inte tuggas. När du konsumerar en fruktjuice, assimilerar kroppen den mycket snabbt och om du konsumerar för mycket av den, kommer bukspottkörteln att frigöra för mycket insulin vilket kommer att inducera en reaktion hypoglykemi som orsakar sug. Konkret kommer du att känna dig hungrig snabbt efter att ha ätit det.

Var försiktig, smoothies kan också innehålla mycket kalorier. Akta sig.

Det goda alternativet: föredra frukt framför fruktjuice och drick vatten mellan måltiderna: den enda hälsosamma drycken.

Bantning av spannmål

Dessa spannmål innehåller ofta puffade, extruderade och sötade produkter med ett högt glykemiskt index. GI är 80 i genomsnitt, så samma effekter kommer att uppstå som för puffade riskakor.

Eftersom dessa spannmål är modifierade är de ofta mättade med socker och fett, även för de ”lätta” versionerna.

Spannmål ”för barn” typ skatt”Banning” spannmålGröt
Energiskt värde450 kcal/100g401 kcal/100g380 kcal/100g
fett16g / 100g8,3g/100g7g/100g
Kolhydrater69g/100g69g / 100g62g / 100g
Med socker29g/100g17g / 100g1,8g/100g

Det goda alternativet: ät bröd, havregryn eller oraffinerad müsli.

0 % eller sockerfri mat

Först och främst betyder ”0%” inte noll socker. Produkter kan vara lägre i socker, lägre i fett, eller båda … de innehåller antingen mindre socker och mer fett, eller vice versa.

Men om din yoghurt är fettsnål är den inte fettsnål för många andra saker. Den kommer faktiskt att berikas med sötningsmedel (som aspartam) och kemiska ämnen av smak och konsistens för att ge den en behaglig smak och en viss mjukhet.

Men sötningsmedel ska undvikas för även om de inte är kaloririka, så blir kroppen lurad och utsöndrar fortfarande insulin efter att ha tagit upp det, vilket gör att du vill äta snabbt… socker.

Dessutom är skillnaden i kalorier med yoghurt med låg fetthalt försumbar, endast 3kcal i genomsnitt.

Naturell yoghurtYoghurt med fruktYoghurt med låg fetthalt
Energiskt värde45 kcal/100g97 kcal/100g42 kcal/100g
fett1g/100g3,5g/100g0,1g/100g
Sockerarter5,1g/100g12,5g/100g4,9g/100g

Det goda alternativet: föredrar klassisk yoghurt, mer naturlig och mer mättande.

yoghurt med låg fetthalt

industriella rätter

Industriell färdigmat är färdiglagade, praktiska och tidsbesparande måltider. De finns också i ”hälsosamma” färdigmat eller ”bantande” färdigmat.

De innehåller ofta färre vitaminer och mineraler på grund av konserverande behandlingar och tyvärr används ofta tillsatser och smakförstärkare.

Vissa är mycket kaloririka (rika på socker och fett), och andra kallas ”bantning”, men även om dessa inte nödvändigtvis innehåller mycket kalorier, ger de oss inte lika mycket som en hemlagad måltid som också kommer att vara mer tillfredsställande . Faktum är att fördelningen mellan proteiner, fetter och kolhydrater inte är balanserad, vilket resulterar i brister och överskott.

Bearbetning av dessa livsmedel ökar det glykemiska indexet vilket gör att du känner dig hungrig snabbare efter måltiden.

Industriella rätter innehåller mer ”dåliga fetter”, de är för rika på omega-6 essentiella fettsyror, pro-inflammatoriska (finns till exempel i solrosolja, låg kostnad) till nackdel för omega-3, utmärkt för kardiovaskulär hälsa (finns i rapsolja).

Det goda alternativet: laga mat hemma med en olja rik på omega-3. Industriella måltider, även ”lätta” sådana, kan endast konsumeras i nödsituationer.

Sammanfattningsvis, ät hälsosamt, ät gott och var försiktig med förädlade produkter.