För en lätt och raffinerad nyårsmåltid, tänk på skaldjur och skaldjur!

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Fina rätter, rika på proteiner (20 % per 100 gram i genomsnitt) och mineraler, med väldigt lite lipider (endast 2 %), skaldjur och skaldjur erbjuder ett brett utbud av smak och beredning. Varma eller kalla, de kommer att glädja dina smaklökar!

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Det här är bantningsmat som mättar dig snabbt, är bra för din hälsa och kan därför konsumeras utan måttlighet!

Var dock försiktig med såser och vin vem kan följa med dem!

Vilka skaldjur och skaldjur att välja?

Kräftdjuren

De är rika på jod, fosfor, selen och fluor förutom att de är rika på A-vitamin och är en bra källa till D-vitamin.

De har låg fetthalt och innehåller främst omega 3.

Detta är fallet för ostron (0,5 g per 100 g), musslor (0,7 g) och räkor (0,3 g). Men vissa skaldjur, som krabba, har också höga kolesterolvärden.

De fyller dig mycket snabbt och är idealiska som förrätt tillsammans med en liten avokado- och grapefruktsallad med lite citronig och lätt kryddig vinägrett.

Det finns 3 familjer av kräftdjur:

 • med ett skal: som räkor, krabba, havskräfta, hummer som äts kokta;
 • havssniglar: snäcka och snäcka som äts kokta i fond;
 • tagghudingar: sjöborrar äts råa eller kokta.

Skal och blötdjur

De ger också många spårämnen som jod, magnesium, vitamin B12. De äts varma eller kalla.

Du kan hitta ett brett utbud:

 • skal: ostron, musslor, snäcka, mussla, pilgrimsmussla, mussla, rakmussla, lack, mandel, mussla, pilgrimsmusslor, tellina. De äts ofta som huvudrätt, tillsammans med ett sortiment av lätta såser med örter (hackad schalottenlök, dill, dragon, etc.) och citron;
 • blötdjur utan skal: bläckfisk, bläckfisk, bläckfisk. De kan också ätas som en rätt, puttrade i en liten Armoricansås (tomater, vitlök, lök etc.) till exempel.
Ostron

Några tips för att säkerställa deras fräschör och kvalitet

För att vara säker på kvaliteten på dina skaldjursprodukter är det viktigt att känna till och respektera fiske- och konsumtionssäsongen för att skydda arten och säkerställa deras färskhet.

Det är också under dessa perioder som de är billigast.

I december, det är säsong för Coquille Saint-Jacques, räkor, hummer, ostron och musslor.

I januari, vi hittar snäckornax, snäckor, pilgrimsmusslor, räkor, ostron, musslor och musslor.

Hur vet du om dina skaldjur och skaldjur är färska?

Skaldjurens ursprung måste vara säkert eftersom de filtrerar en ansenlig mängd vatten och därför kan samla mycket patogena mikrober, baciller, salmonella från infektionssjukdomar eller till och med hepatitvirus…

Vid köp måste du vara försiktig: förpackningsdatum, ursprungsort och förpackningsnummer måste tydligt anges.

 • Angående ostron, pilgrimsmusslor och musslor, måste de vara tätt stängda och svåra att öppna. De stängs automatiskt så fort du rör dem och dras tillbaka så fort du rör vid kanten med en knivspets. Vid tvätt får de inte stiga upp till vattenytan.
 • DE havskräftor och räkor ska vara glänsande och slingrande. De ska ha svarta, ljusa ögon och deras muskler ska vara fasta. Slutligen bör deras lukt vara svag eller obefintlig.
 • Det är bättre att köpa levande och kraftfull, din krabbor och havsspindlar, hummer, hummer : benen vikta under kroppen och de rörliga ögonen.

För samma storlek är det bättre att ta det tyngsta kräftdjuret.

 • För bläckfiskar, bläckfiskar, bläckfiskar, bläckfiskar och andra små bläckfiskar : köttet ska vara fast, pärlvitt och glänsande till färgen, tentaklarna måste vara resistenta, lukten är behaglig och eventuella blodfläckar måste vara mycket röda.
skaldjursbricka

Hur länge håller de?

Ostron håller sig i upp till tio dagar (efter att de tagits ur vattnet) i grönsakslådan. Övriga levande skaldjur kan förvaras i max 48 timmar i kylen.

Idé om lätta och raffinerade nyårsmenyer

 • Canape av rökt lax på en skiva av bröd med råg och dess färskostsås och färsk gräslök
 • Gratinerade ostron med örter
 • Panstekt hummersvans med örter tillsammans med purjolök och morotsfondue med fänkålsfrön
 • Godis och korg med färska exotiska frukter

Ha en bra semester!