Detox: effektivt för viktminskning?

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Detoxdieten är känd för att rena din kropp och är en korttidsbehandling som består av att befria din kropp från gifter och avfall med hjälp av juice eller en avgiftning. Det tillskrivs alla typer av dygder för hälsa och viktminskning. Men är det verkligen effektivt?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Jag ska ge dig svaret direkt!

Vad ligger egentligen bakom detta ord detox?

Det finns många sätt att följa en detox diet, som sträcker sig från intermittent fasta till att dricka fruktjuicer, grönsaker och vatten under hela dagen. Vissa detoxkurer föreskriver också örter, teer och till och med kosttillskott avsedda att rengöra tjocktarmen.

Så, argumenten som framförs är att detoxkuren kommer att vila dina organ, att den kommer att eliminera gifter från levern, eliminera fria radikaler, förbättra blodcirkulationen och få dig att gå ner i vikt snabbt!

Det som fungerar väldigt bra för tillfället är till exempel grönsaksjuicekurer. Idag finns det två formler: antingen gör du en juicerengöring utöver din dagliga kost, eller så äter du uteslutande pressad juice, under en period av 5 dagar till 2 veckor.

Hur är läget ? För det mesta prenumererar du på ett erbjudande som publiceras på internet och du får flera flaskor juice med, låt oss säga… originalrecept. Du hittar juice i kombination med ”spenat, tång, aprikos och ingefära” eller ännu starkare ”gurka, röda vinbär, maskros och grön curry”. Jag hittar knappt på det. Vi surfar på fantasin om en hälsosam och naturlig kost. Alla dessa produkter är respektabla, och du får höra att blandningen är fördelaktig. Vi berättar att dessa juicer tillverkas med en revolutionerande teknik: ”kall extraktion”.

Även om du inte vet vad det är, ser det chic ut, och det ger ett slags vetenskapligt stöd för att definitivt övertyga dig.

Denna juicekur kan du tänka dig, den har en kostnad. Jag gjorde ett litet uttalande för att ge dig en idé: en tredagarskur, dvs 24 juicer och 3 snacks, kostar 119€. För tvåveckorskuren är det 54 juicer för 239€.

Känner du verkligen att detoxverksamheten finns där?

Alla dessa är Frukt och grönsaker, det är precis vad vi rekommenderar just nu, eller hur?!?

Å nej ! Det är gott att äta FÄRSKA frukter och grönsaker, men när de pressas och blandas med vem vet vad är det inte samma vinst!

frukter

jag förklarar: att göra dessa fruktcocktails, maten passerar genom en extraktor som kommer att separera juicen från fibrerna. Guld detox-märken hävdar att de avlastar ditt system matsmältningssystemet genom att beröva det dessa fibrer. Men dessa fibrer är mycket användbara: de främjar bakteriell aktivitet i kolon. Vi behöver det.

Dessutom låter frånvaron av fiber verkligen inte din mage vila. Sedan, måltider med en enda mat: detoxjuice uppfyller inte det dagliga näringsintaget.

På etiketterna står det monodiet… Din kost kommer att vara mycket obalanserad. Dessa botemedel är mycket låga i kalorier. Lyckligtvis håller de inte tillräckligt länge för att du ska drabbas av brister. Slutligen, om du följer dessa botemedel kommer du att bli hungrig, tro mig. För vad ? Eftersom känslan av mättnad främst orsakas av… tugga. Och äter du vätska behöver du inte tugga så det är förstört och du blir hungrig en timme senare.

Men är det sant eller inte?

Och ärligt talat, krav på denna typ av diet utfärdas ofta utan stöd av någon vetenskaplig forskning. Och det är farligt.

Faktum är att de få publicerade studierna inte är tillräckligt tillförlitliga för att kunna dra solida slutsatser.

Kroppen rengör sig själv, tack vare levern, och lyckligtvis utan farliga biverkningar.

Det finns till och med detoxprodukter som påstår sig ta bort gifter från levern. Men friska människor har inga giftiga ämnen i levern. Levern omvandlar avfall till ofarliga ämnen, som sedan kan passera ut genom tarmarna. Du känner att du mår bättre tack vare avgiftningsmedlet, trots att det är din livsstil som har förbättrats.

Mitt råd: Om något verkar för bra för att vara sant, se upp!

detox juice

Men vad är farligt?

Och BRA :

  • viktminskning är kortvarig eftersom du främst tappar vatten och muskler;
  • en detoxdiet är hård för kroppen och kommer att skapa trötthet, irritabilitet, dålig andedräkt och vitamin- och mineralbrister. Detoxkurer är ofta enkla drakoniska dieter, skickligt marknadsförda under ett annat namn;
  • det finns en verklig fara för överdos eftersom vissa detoxdieter uppmuntrar till att konsumera stora mängder kosttillskott, vatten och till och med laxermedel för att avgifta kroppen.

jag vill verkligen att du ska komma ihåg att du känner att du är med bättre hälsa tack vare avgiftningsmedlet, samtidigt som det är din livsstil som har förbättrats.

Lemon Detox-kuren, är inte det för surt?

Så faktiskt, citron har ett surt pH på grund av dess rikedom på citronsyra. Men i kroppen omvandlas citronsyra till citrat, en bas som gör att vi kan säga det citron försurar inte för blodet. Så nej, det är inte surt för kroppen.

Å andra sidan kan överdriven surhet på en redan känslig mage eller matsmältningskanal förvärra besvären och överdriven surhet kan också skada tandemaljen.

Anteckning från Lucie: läs vår fullständiga fil på Citron Detox att fortsätta i ämnet! 🙂

För att sammanfatta :

  • Levern vet hur man avgiftar din kropp på egen hand;
  • En detoxdiet gör att du huvudsakligen tappar vatten och muskler;
  • En detoxdiet kan vara skadlig;
  • Det är att förbättra din livsstil som verkligen hjälper dig.