Citrondiet: Drift, menyer & Lägga märke till

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Citrondieten är ett mycket populärt dietprogram som låter dig gå ner i vikt på en vecka som börjar med en 3-dagars chockdiet. Du kan till och med gå ner 3 kg på 7 dagar. Så det är en perfekt diet för dem som vill få en platt mage i sista minuten eller gå ner i vikt i tid för att möta baddräkten. Men hur fungerar citrondieten? Hur introducerar man det i din meny? Vad är fördelarna ? Finns det några kontraindikationer?

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Citrondiet, hur fungerar det?

Brittiska Theresa Cheung är skaparen av citrondieten. Denna diet har blivit känd över hela världen eftersom flera stjärnor har rapporterat att de använder den för att gå ner i vikt och hålla sig i form. Denna diet drar fördel av citronens dränerande och avgiftande effekt. Rätt använd kan denna frukt avvärja hungerkänslan och bota celluliter.

citrondiet
Mer generellt hjälper citrondieten att påskynda ämnesomsättningen genom att främja viktminskning. Citrondieten lovar snabb viktminskning på upp till 3 kilo per vecka. Allt detta skulle vara möjligt tack vare en betydande konsumtion av citroner i form av en vattenbaserad dryck.

Under dieten får patienter inte konsumera alltför stora mängder mat. Men i sin normala funktion använder kroppen kolhydrater från den mat som intas för att ge den energi som behövs för dagliga funktioner. I frånvaro av dessa kolhydrater börjar kroppen att bränna fett som lagras i kroppen för att frigöra energi, vilket leder till viktminskning.

Tips för att följa citrondieten effektivt?

Innan du börjar bör du tänka på att denna citrusfrukt inte kommer att förstöra fett på egen hand eller hindra kroppen från att lagra dem. Det bryter faktiskt ner molekylerna som utgör fettet så att det är lättare för kroppen att eliminera dem.

Citronvatten, grunden för kosten

En av de första nycklarna till att genomföra denna diet på ett hälsosamt sätt är att dricka ett glas varmt vatten med citron varje dag på fastande mage. Försök att inte använda någon typ av sötningsmedel. Det enda du kan göra om du märker att citronsaften är för intensiv är att minska mängden juice.

En alkalisk kropp är hälsosammare och effektivare för att bränna fett. Det är en av de bästa fettförbrännare naturlig. Citron är dock alkalisk en gång i kroppen. Det är därför citron anses vara ett viktigt livsmedel för att balansera ditt pH och alkalisera kroppen. Så tveka inte att klä dina sallader genom att byta ut vinägern mot en skvätt citron.

Det har en nästan omedelbar diuretisk effekt. Du kommer att bekämpa vätskeansamling och förstoppning. Du kommer att få bättre matsmältning och optimera leverfunktionen tack vare dess höga antioxidantinnehåll. Och om du har en frisk lever kommer detta att vara en nyckel till att lättare gå ner i vikt.

citronte
Under kvällen rekommenderar experter att du förbereder ett utsökt citron- och kanelte. Med den kommer du inte bara att förbättra din matsmältning och påskynda din ämnesomsättning utan du får också en antiinflammatorisk effekt. Du kan ta det två till fyra gånger i veckan.

Kosttillskott för en framgångsrik citrondiet

Citrondieten bör kompletteras med en varierad och balanserad kost, där ett tillräckligt intag av proteiner, vitaminer och mineraler är avgörande. Att leda en aktiv livsstil kommer också att vara nyckeln. Du behöver inte gå till gymmet varje dag utan du behöver röra på kroppen så att du kan bränna fett effektivt och hälsosamt. Du behöver inte följa en mycket restriktiv diet som kommer att äventyra din hälsa. Helt enkelt, citron kommer att förbättra din matsmältning och ta hand om din leverhälsa. Du kommer bättre att rengöra toxiner med citron, bekämpa vattenretention, försvaga fettmolekyler och eliminera dem.

Citrondiet: vad ska man äta?

Det speciella med citrondieten är att du måste ta en specifik dryck tillagad av följande ingredienser varje dag:

 • 30cl vatten
 • 2 matskedar citronsaft
 • 2 matskedar lönnsirap
 • En nypa cayennepeppar

Den resulterande lemonaden eller lemonaden bör drickas så snart du vaknar, precis innan du ska sova men också direkt efter mellanmålet mitt på förmiddagen och mitt på eftermiddagen. Citrondieten innehåller även andra livsmedel under dagen, främst yoghurt, färsk och torkad frukt, havregryn, grönsakssallad, fullkornsbröd, soppor, baljväxter, fisk, kycklingbröst, ägg, bröd och fullkornspasta.

Det är därför en lågkaloridiet där det, sammanfattningsvis, är möjligt att ta huvudsakligen:

 • citron juice;
 • yoghurt;
 • färsk frukt;
 • torkade frukter;
 • gröt;
 • mandlar;
 • soppa;
 • baljväxter;
 • Fisk;
 • från advokaten;
 • ägg;
 • fullkornspasta;
 • olivolja;
 • kycklingbröst;
 • fullkornsbröd.

Mest

Citrondieten minskar det dagliga kaloriintaget avsevärt. Detta inducerar kortsiktig viktminskning. Det rekommenderas därför för friska personer som vill gå ner i vikt mycket snabbt för vissa specifika omständigheter. Citronvatten eller lemonad fungerar som en kraftfullt aptitdämpande medel och effektiv.

Fördelarna med citrondieten är nära besläktade med fruktens fördelar. I själva verket är citron en utmärkt allierad, så mycket att den kan kallas en superfood. Bland dess många egenskaper är dess dränerande kraft: den hjälper till att bekämpa celluliter. Citron är också en av de mest avgiftande livsmedel. Den är därför perfekt för detox-dieten, ett snabbt tips för att rena kroppen genom att regenerera den. Detta förklarar varför citrondieten är så framgångsrik.

De mindre

Som alla snabba och trendiga dieter har citrondieten också negativa sidor. För det mesta är det inte balanserat. Det ger snabb viktminskning som tyvärr inte kommer att bibehållas på lång sikt.

Men det verkliga problemet är att denna diet inte främjar korrekt kostundervisning. Det erbjuder inte ett sätt att äta hälsosamt och hållbart på lång sikt. Dessutom, om du följer det för länge, eftersom citrondieten inte ger alla de näringsämnen som är användbara för kroppen. Du kan uppleva trötthet, dåligt humör, koncentrationssvårigheter, huvudvärk och andra symtom.

Observera att överdriven användning av citronsaft i slutändan kan skada tandemaljen och accentuera redan existerande gastrit.

Beyoncé, amerikansk skådespelerska, sångerska och dansare
Beyoncé är en av kändisarna som säger sig följa citrondieten.

Effektiviteten av citrondieten

Modifierad många gånger, har citrondieten varit framträdande i tidningar i över femtio år. Den har flera namn och kommer tillbaka till modet eftersom den följs av flera VIPs. Det finns många varianter av citrondieten. Dessa sträcker sig från extrema dieter baserade uteslutande på citronsaft till ”acceptabla” varianter som inkluderar andra typer av livsmedel.

Citrondieten lovar snabb viktminskning på ungefär en vecka. Detta passar stjärnor som Beyoncé som kan behöva ett trick eller ett säkert sätt att snabbt gå ner i vikt för att hedra en avgift. Men objektivt sett finns det inga vetenskapliga bevis (till skillnad från andra dieter som kretensisk kost) som visar någon gynnsam effekt av denna typ av diet på hälsan.

Ofta ligger fokus enbart på resultatet: snabb och dramatisk viktminskning. Men här finns det en hake igen. Faktum är att du kommer att gå ner i vikt men inte kroppsfett. Det man tappar så snabbt är mest vatten. Och om citrondieten, som efterliknar fasta, varar väldigt länge riskerar du att tappa en del av din magra muskelmassa, förutom vätska. Så du går ner i vikt men felaktigt. Faktum är att denna viktminskning är potentiellt skadlig eftersom ditt kroppsfett förblir praktiskt taget intakt. Men det är fett som du vill tappa genom att följa en diet!

Dietens varaktighet

Citrondieten måste göras i fem dagar. I vissa fall kan varaktigheten vara upp till sju dagar. Du bör inte gå längre än sju dagar, eftersom det är en bristfällig kost, som kan orsaka skador på kroppen om den utförs längre. Det bör inte i något fall upprepas innan två månader och det måste beaktas att vikten snabbt kan återfås efter att ha stoppats.

Typisk dag, veckomeny och recept

FrukostMellanmålLunchMellanmålMiddag
måndagca en halvtimme innan lemonad sedan yoghurt (även grönsak), 2 matskedar havregryn och fruktfärsk frukt och lemonadgrönsakssoppa med fullkornsbrödtorkad frukt och lemonadfisk med grönsaker smaksatt med citronsaft
tisdagca en halvtimme innan lemonad sedan fruktsallad, kornkaffe och lite mandelråa grönsaker och lemonadcitronrisottotorkad frukt och lemonadkycklingbröst med grönsaker smaksatt med citronsaft
onsdagca en halvtimme innan lemonad sedan fruktsallad och rostat brödfärsk frukt och lemonadbönsallad med grönsaker smaksatt med citronsaftfärskost, råa grönsaker och lemonadomelett med grönsaker smaksatt med citronsaft och fullkornsbröd
TORSDAGca en halvtimme innan lemonad sedan havre, frukt och yoghurten näve mandel och lemonadfullkornspasta med grönsakerfärsk frukt och lemonadlinser, sallad och grovt bröd
fredagca en halvtimme innan lemonad sedan färsk frukt och fullkornsbrödråa grönsaker och lemonadfullkornspasta med tonfisk och grönsaker smaksatt med citrontorkad frukt och lemonadfisk med grönsaker smaksatt med citronsaft
LÖRDAGca en halvtimme innan lemonad sedan yoghurt (även grönsak), 2 matskedar havregryn och fruktmandel och citronsaftrostat bröd och grönsakssoppafärskost och råa grönsaker, lemonadvitt kött med grönsaker garnerade med citronsaft
söndagca en halvtimme innan lemonad sedan fruktsallad med citrontorkad frukt och lemonadfullkornsris med grönsakerråa grönsaker och lemonadmager ost med grönsaker och grovt bröd

Varje dag, innan läggdags, bör du ha lemonad. Det finns många sätt att förbereda din lemonad. Du hittar några idéer i slutet av Bright Side-videon.

Åsikter från vårdpersonal om citrondieten

Vårdpersonal säger att denna diet är mycket restriktiv, mycket lågkalori och obalanserad eftersom den inte erbjuder rätt mängder makronäringsämnen (kolhydrater, proteiner, lipider) och mikronäringsämnen (vitaminer och mineraler). Nej, så fort du är klar med dieten så går du ner i vikt igen eftersom det är en för stel diet.

En annan punkt som inte ska underskattas är besväret som orsakas av denna ”mirakulösa” diet. Man tvingas dricka lemonad i flera dagar och alternativ till fast föda (om de finns) är sällsynta. Med en sådan diet riskerar du att vara konstant hungrig och du kommer att vara trött väldigt ofta. Vissa människor kan uppleva ännu mindre trevliga biverkningar som svimning, huvudvärk, illamående, kräkningar, magkramper, skador på tandemaljen och till och med ett permanent adjö till gott humör.

Varför vara så obekväm? Bantning behöver inte vara smärtsamt för kroppen. En diet kan inte reduceras enbart till en beräkning av kalorier och ett resultat som måste komma inom en mycket kort tid. Samma mål kan uppnås genom att arbeta med en nutritionist som kan utveckla mer praktiska alternativ. En nutritionist kan svara på dina frågor och hjälpa dig att må bättre om din kropp. Tillsammans börjar ni en resa som kommer att leda till en förbättring av din kost och livsstil.

Vårdpersonal rekommenderar inte denna diet, särskilt för personer med patologier och personer som tillhör mer känsliga kategorier som barn, gravida eller ammande kvinnor och äldre.

Konsument recensioner

Michaël i Rhône et Alpes hävdar att citrondieten är den bästa livsstilsförändringen han har observerat. Han anger att hans blodtryck har sjunkit till normala nivåer, att han har tappat 5 kilo på 3 månader och att hans kolesterolnivå har sjunkit drastiskt. Han vidhåller att det är lite dyrt att följa denna diet, men att man med lite intelligens kan spara pengar på sin shopping.

På Youtube vittnar Dorien (som reaktion på Dr Cohens kritik): ”det fungerar, jag gick ner 6 kilo på några veckor”. Catherine, i Auvergne, säger att sedan hon följde en citrondiet har hon gått ner 6 kilo. Hans läkare märkte att hans kolesterolnivå hade förbättrats. Håret har blivit mycket längre och hon känner sig friskare. Hon konstaterar att hennes hud har klarnat och hennes energinivå har ökat avsevärt. Hon rekommenderar starkt citrondieten till alla som är sjuka.

Läs även: