Mayo Diet: Operation, Menyer & Lägga märke till

[Artikeln uppdaterad den 19/09/2023]

Mayo-dieten är ett näringsprogram utvecklat på 1980-talet. Det kan hjälpa dig att uppnå din önskade vikt genom att följa 8 grundläggande regler men kanske på bekostnad av din hälsa. Låt oss se vad just denna diet är och hur den fungerar.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Vad är Mayo-dieten?

DE ketogen diet Mayo är en koststrategi som uppfanns i början av förra seklet. Den återlanserades med vissa modifieringar på 1980-talet. Mayo-dieten är inte viktad utan använder ett dagligt kaloriintag långt under 1000 kcal. Mayo-dieten har sitt ursprung på 1940-talet. Med tiden genomgick den förändringar och utvecklades sedan och blev mycket populär på 1980-talet. Mycket lite är känt om ursprunget och namnet på denna diet. .

Mayo Diet
Under denna diet måste du äta dina 3 dagliga måltider: frukost, lunch och middag. Men var noga med att respektera kardinalprinciperna.

Kardinalprinciper

Huvudprinciperna för denna diet är följande:

 • undvikande av socker och söta livsmedel;
 • konsumtion av 6 till 36 ägg per vecka, med möjlighet att ersätta dem med grillat eller ångat kött eller fisk
 • obegränsad konsumtion av drycker som kaffe och te;
 • grönsaker att äta är gurkor, sallader, tomater, spenat och selleri;
 • undvikande av andra kryddor
 • fruktkonsumtionen är begränsad till grapefrukt;
 • eliminering av mjölk och dess derivat;
 • och förvisa potatis från din kost.

Hantera huvudmåltider

Huvudmåltiderna i Mayo-dieten (totalt 28) ”bör” hanteras enligt följande:

 • tio till tolv äggmåltider
 • tio till tolv köttbaserade måltider
 • tre fiskmåltider
 • två fruktbaserade måltider
 • en yoghurtbaserad måltid

Ej att förväxla med Mayo Clinic-dieten

Många har förknippat Mayo-dieten med en amerikansk klinik, Mayo Clinic, som ligger i Rochester. Men det finns inget samband mellan de två. Mayo Clinic i Rochester har utvecklat en diet med samma namn.Många brittiska sajter kallar den för Real Mayo Clinic Diet, just för att undvika att blanda ihop den med Mayo-dieten. Mayo Clinic-dieten är baserad på en matpyramidmodell som inte är relaterad till Mayo-dieten. I Mayo-dieten tenderar vi att gynna och lyfta fram tre livsmedel: grapefrukt, ägg och kött.

Hur fungerar Mayo-dieten?

Denna diet har ett mycket lågt energiintag för kroppen. Det är därför mycket restriktivt. Av denna anledning kan denna diet inte följas i mer än två på varandra följande veckor. Antalet livsmedel du kan äta är mycket begränsat och kaloriintaget i Mayo-dieten är 800 till 1000 kalorier per dag.

Med tanke på styvheten i Mayo-dieten rekommenderas den för dem som är mycket bestämda och inte blir avskräckta särskilt lätt. Med tanke på kostens svårighetsgrad är det bra att följas av en läkare eller dietist om du bestämmer dig för att prova det, för att hålla vissa värden under kontroll som denna diet kan förändra.

Det är en obalanserad kost med mycket hög stressnivå på kroppen under dietdagar. Det är därför som Mayo-dieten ofta inte rekommenderas av läkare och nutritionister. Kolhydrater är absolut otillräckliga och nivån av animaliska fetter är verkligen överdriven, vilket ger obalanser och toppar i kolesterol.

Det som lockar Mayo-metoden är lättheten att gå ner i vikt, då man kan gå ner 5 till 7 kilo på 14 dagar om den följs strikt. Han har en mycket strikt veckomålsstruktur, efter förutbestämda menyer. Under dietens två veckor är det 12 bantningsdagar och 2 vilodagar.

Huvuddragen i Mayo-dieten

Det är en lågkaloridiet du konsumerar 600 till 900 kalorier dagligen. Det är också en hög proteindiet eftersom mer än 50 % av maten som konsumeras är proteiner. Denna diet är låg i kolhydrater och fetter. Vilket är intressant för viktminskning utan rebound-effekt. Den största fördelen med denna diet är att den fungerar som en kraftfull fettförbrännare, så vikt går normalt ner mycket snabbt. Detta beror delvis på vätskeförlust och för att protein fyller dig snabbt. Det visar sig vara en effektivt aptitdämpande medel för att få dig att äta mindre.

hög proteindiet
Genom att följa Mayo-dieten kommer du att äta mycket animaliskt (fisk, kött, ägg) och växtproteiner (grönsaker).

Fördelarna med Mayo-dieten: fördelar

Mayo-dieten är lätt att omsätta i praktiken och följa eftersom menyerna är förutbestämda. Det kräver inga speciella kulinariska färdigheter eller oändliga tolkningar av etiketter. Vet också att din veckohandel kommer att reduceras till väldigt lite. Till skillnad från dieter som kostar dig en arm och ett ben, sätter Mayo-dieten ingen belastning på din plånbok.

Om du bestämmer dig för att följa denna diet, måste du utöva strikt disciplin. Men om du verkligen är bestämd kan Mayo-metoden hjälpa dig gå ner i vikt snabbt. Genom att följa det till punkt och pricka är du säker på att gå ner 5 kg till 7 kg på 14 dagar.

Nackdelar: risker och nackdelar

Genom att förlita sig på ett överdrivet intag av lipider och kolesterol, kommer Mayo-dieten sannolikt att orsaka allvarliga metaboliska komplikationer om den följs i mer än två veckor. Det kan särskilt främja åderförkalkning och osteoporos, samt orsaka en rad hjärt-kärlproblem. Dessutom orsakar det allvarliga brister i proteiner, vitaminer och mineraler (särskilt kalcium och kalium) på grund av frånvaron av mejeriprodukter och otillräcklig konsumtion av frukt.

Mayo-dieten är obalanserad. Alltför många viktiga näringsämnen saknas. Denna diet innehåller dåliga och avgjort ofullständiga måltider. Som om det inte vore nog upphäver menyernas monotoni njutningen av bordet och leder till ren och skär förtvivlan. Genomgripande hungerkänsla, förlust av muskeltonus, tristess med smak är alla skadliga konsekvenser av Mayo-dieten.

Kontraindikationer för Mayo-dieten

Mayo-dieten är absolut förbjuden för personer som lider av allvarliga sjukdomar. Under inga omständigheter bör det följas utan att rådfråga din läkare eftersom det kan ha allvarliga biverkningar. Det skulle kunna definieras som en obalanserad kost och i vissa avseenden riskabelt för hälsan. Det är en diet som syftar till snabb viktminskning, men risken är att förlora inte bara fett utan även muskelmassa. Och i värsta fall även ben- och hudmassa.

Dessutom tar Mayo-dieten inte hänsyn till behovet av mikronäringsämnen, så salt- och vitaminbrister kan uppstå under perioder av restriktioner. Det gynnar proteiner och mättade animaliska fetter, som åtföljs av mycket kolesterol. Kaloriintaget är huvudsakligen baserat på proteiner som, i frånvaro av kolhydrater och lipider, oundvikligen leder till utarmning av muskelmassa.

Är Mayo-dieten värt det? Är det verkligen effektivt?

Åsikterna om användningen av Mayo-dieten är mycket delade. Supportrar lovordar ett snabbt sätt att gå ner i vikt. I sin tur slår motståndarna larm och varnar för de negativa effekterna av sådan behandling. En restriktiv diet på två veckor utarmar kroppen på viktiga mineraler och höjer kolesterolet genom att äta några ägg varje dag.

Men om du unnar dig en 5-dagars behandling med Mayo-dieten kommer din kropp inte att lida lika mycket. För att kosten ska vara effektiv måste du följa dess strikta regler samtidigt som du använder sunt förnuft. Genom att bli av med överflödigt fett fungerar Mayo-dieten som en effektiv fettförbrännare och naturliga. Du kommer då att få en smalare figur, men du kommer inte trötta ut din kropp.

Varaktighet

Mayo-dieten varar i cirka 14 dagar, varav 12 är för viktminskning och 2 för vila eller återhämtning. Detta är en ganska extrem metod, som syftar till att avsevärt minska vikten på en användbar tid på två veckor.

Gå ner i vikt genom bantning
Mayo-dieten är mycket effektiv för att hjälpa dig gå ner i vikt.

Hur mycket vikt kan du förvänta dig att gå ner på Mayo-dieten?

I allmänhet tappas cirka 2 kg till 2,5 kg per vecka, förutsatt att du kombinerar denna diet med måttlig fysisk träning på regelbunden basis. Som du redan vet främjar träning en större och effektivare viktminskning eftersom det bränner fett. Likaså i början av dieten är viktminskningshastigheten större, och när vikten stabiliseras börjar den sakta ner.

För att göra detta kan du varva Mayo-dieten med andra viktminskningssystem och ta en paus på minst en vecka varje månad. Som jag tidigare nämnt bör du inte förlänga denna diet längre än en månad eftersom det kan skada din kropp.

Typiska dagar: speciella Mayo-dietmenyer och recept

Målning

MorgonMiddagKväll
1eh daggrapefrukt 1 eller 2 hårdkokta ägg + 1 osötat kaffe/teosötat kaffe/te + 1 blandad sallad
+ kokta ägg
2 kokta ägg + 1 tomat + osötat kaffe/te
2e daggrapefrukt 1 eller 2 hårdkokta ägg +1 osötat kaffe/teosötat te/kaffe +2 lammkotletter + 1 gurka + 1 selleri2 ägg + spenat + tomater
3e dag1 osötat kaffe/te + 1 grapefrukt + 1 eller 2 hårdkokta ägg osötat kaffe/te +1 tomat + 1 selleri + 1 gurka +1 sallad1 grapefrukt + 2 kokta ägg
4e daggrapefrukt 1 eller 2 hårdkokta ägg +1 osötat kaffe/te2 kokta ägg + färskost
+ 1 kokt blomkål + 1 skiva bröd
osötat kaffe/te + tomater + 2 kokta ägg + spenat
5e dag1 grapefrukt 1 eller 2 hårdkokta ägg +1 osötat kaffe/te1 skiva rostat bröd + fisk tillagad utan olja med citronosötat kaffe/te + kokta ägg + spenat
6e daggrapefrukt 1 eller 2 hårdkokta ägg +1 osötat kaffe/teskiva rostat bröd
+ fisk tillagad utan olja med citron
2 kokta ägg + spenat + osötat kaffe/te
7e daggrapefrukt 1 eller 2 hårdkokta ägg +1 osötat kaffe/terivna morötter + ångad kyckling1 grapefrukt + ångade kycklingtomater

Några tips för användning

Ersätt inte mat som visas på menyn. Du bör dricka cirka 3 liter vatten per dag. Ät inte mellan måltiderna, förutom teer och infusioner. Du bör inte konsumera alkoholhaltiga drycker. Jag erbjuder en variant med kött och fisk som alternativ till ägg för att varva och göra kosten mer varierad. Dessa är de grundläggande principerna för kosten. Och kom ihåg att du bör rådfråga din läkare innan du gör denna typ av diet.

Vårdpersonals åsikt

Det skulle vara bäst att vara under överinseende av en läkare om du bestämmer dig för att börja en diet av denna typ. En läkare kan hjälpa till att hålla vissa värden under kontroll som kan ändras med denna diet. Det är inte en balanserad kost och läkare rekommenderar det inte på grund av de många risker som kroppen utsätts för. Kolhydrater är för mycket och fett räcker inte till. Det orsakar också en ökning av kolesterol. En diet av denna typ innebär snabb viktminskning, men den rekommenderas inte på grund av ett antal problem den kan orsaka.

Konsument recensioner

Mayo-dieten är extremt svår att följa. Det är en kost som framkallar mycket lidande och som är bristfällig i alla näringsmässiga aspekter. Mayo-dieten är en absolut opedagogisk och ineffektiv teknik på lång sikt, eftersom den plötsliga viktminskningen och frånvaron av handledning efter terapi orsakar återhämtning av alla förlorade kilon. Dessutom ökar det risken för att förlänga en helt obalanserad kost. Det är därför farligt för hälsan för dem som utövar det.

Läs även: