Godis: finns det några bra?

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Godiset som pappa valde i en tobaksaffär, det som farmor köpte i kassan, det vi fick i kartonger på vänners födelsedagar…

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Godis påminner alla om mycket specifika minnen.

Och om dessa små sötsaker, ibland syrliga, ibland kryddiga, chokladaktiga eller fruktiga, får oss att le, är de inte alla hälsosamma!

Vi konsumerar fortfarande, i Frankrike, 6,8 kilo per sekund, eller 214 500 ton per år! Det finns fortfarande mer än 20 sorter och mer än 600 regionala specialiteter.

Godis är i princip socker! Ibland, beroende på typ av godis, tillsätts ingredienser som mjölk, kola, choklad och…tyvärr…färgämnen och tillsatser av alla slag.

Men för att sammanfatta, ett godis är 80% socker.

Kan vi klassificera dem?

Jag skulle klassificera dem i 4 kategorier:

#1 Chokladgodis (M och M, Daims,…)

Om du har några hemma, ta en titt på kompositionen, du kommer ofta att bli förvånad.

För M och M’s choklad, som är en godis med 70% mjölkchoklad överdragen med socker, ingredienserna är: socker, kakaomassa, skummjölkspulver, kakaosmör, laktos, fett av mjölk, palmfett, glukossirap, stärkelse, sheafett, färgämnen (E100, E120, E132, E133, E150a, E150c, E150d, E153, E160a, E160e, E162, E163, E171, E172, dex, glaseringsmedel karnaubavax), emulgeringsmedel (lecitin från soja, E445), kokosolja, salt, aromer. (Källa: https://www.mymms.fr/category/service-client/informations-nutritionelle.do)

Listan är lång!

Och för 1 liten individuell påse (40g = cirka 21 choklad M&M’s) slutar vi med motsvarande 6 sockerbitar + 1 tesked olja.

VIKTIG : se alltid till att ditt godis inte innehåller “glukos-fruktossirap” för det ökar bland annat risken för fetma…!

sortiment av choklad

#2 Hårda godisar (brända huvuden, Chupa Chups…)

Där är det bara socker, plötsligt är det lite mindre kaloriinnehåll…

Glukossirap, socker, surhetsmedel: citronsyra, surhetskorrektor: natriumcitrat, smakämnen, färgämnen: briljant blått, FCF, antocyaniner (Källa: https://www.tetes-brulees.fr/produit/bille-fraise-et-framboise-kitache/)

Och, för 1 liten individuell påse (= 13 enheter Têtes Brulées), slutar vi med motsvarande 7 kuber socker.

För den ”kryddiga” sidan, som har varit mycket på modet under en tid, lägger tillverkare till äppelsyra och citronsyra, som uppenbarligen är ofarliga.

Titta på ingredienserna i dessa hårda godisar kända för sin ”kryddighet”: socker, surhetsmedel: citronsyra, surhetsreglerande medel: natriumcitrat, aromer, färgämnen: lysande blå, antocyaniner (= druvskalspigment). (Källa: https://www.tetes-brulees.fr/produit/bille-fraise-et-framboise-kitache/)

Ärligt talat, listan är kortare än den föregående, det är mycket mindre skrämmande, eller hur?!?

Och vad gäller lussebullar, det jag tycker är positivt är att de tar lång tid att äta så vi äter mindre av dem.

#3 Gummy godis (Mini Croco Haribo)

I dessa godisar finns gelatin för att ge just denna konsistens.

Fördelen med gelatin är att det låter dig ”tugga”, tugga och sedan är gelatin protein, så det är inte en ingrediens som får dig att gå upp i vikt.

Å andra sidan är gummigodis alltid godis med mycket socker!

Glukossirap, gelatin, socker, dextros, gelningsmedel, surgörare: citronsyra. Aromer, färgämnen: E104, E122, E124, E132. Vegetabilisk olja, beläggningsmedel, bivax, karnaubavax.

Vi hamnar på motsvarande 6 sockerbitar = 6 gummiga krokodiler.

#4 Sockerfritt godis

De är i genomsnitt 50% mindre kalorier eftersom vi har ersatt sockret med sockeralkoholer som till exempel maltitol, vilket är ett socker som har fördelen att inte höja blodsockernivån, mycket intressant för diabetiker.

Risken med dessa sockerfria godisar är att äta mer av dem eftersom vi tror att det inte finns något socker alls när det inte är helt sant.

Dessutom orsakar överskott av polyoler matsmältningsproblem som diarré, titta, det står skrivet på förpackningen! Överdriven konsumtion kan orsaka en laxerande effekt.

Ingredienser: Sötning: maltitolsirap, gelatin, vatten, surhetsmedel: E 330. Aromämnen, färgämnen: E 102 – E 110, beläggningsmedel, vegetabilisk olja, bivax, karnaubavax. (Källa: https://www.diabetys.com/product/bonbons-fruits-gelifies-sans-sucre200-g/488/)

Vilka är riskerna med att äta för mycket godis?

Bortom hålrum kan de utgöra en fara för hälsan på lång sikt eftersom de främjar fetma, risken för diabetes och obalanser i kosten.

Socker är ett aptitdämpande medel och orsakar obalanser i kosten.

Om vi ​​äter, låt oss säga, en påse godis kommer vi inte att vara hungriga vid nästa måltid och vi kommer att beröva vår kropp mat som den verkligen behöver.

Och i alla fall bör socker bara stå för 10% av vårt dagliga energiintag, det vill säga i genomsnitt 40-50g, motsvarande en minipåse godis.

Men den största faran med godis är också deras sida beroendeframkallande.

När du väl har startat ett paket är det lätt att avsluta det utan att ens inse hur många gånger du har nått det.

De kan ibland ha sin plats som en del av en balanserad kost, men det är bättre att presentera dem för barn som nöjesprodukter, som äts under festliga och delade stunder. Speciellt eftersom godis oftast går hand i hand med andra söta produkter som läsk och kakor, vilket ökar vid mycket regelbunden konsumtion på medellång sikt, riskerna för övervikt eller till och med fetma.

Dessutom tenderar ingredienserna på godispaket att skrämma oss, och av goda skäl, som ni har sett att listan kan göras lång!

sura godisar

Hur är det med palmfett? Tillsatser?

Du måste också vara försiktig med en annan ingrediens (utöver glukosfruktossirapen jag nämnde tidigare): palmfett.

Förutom att det är skadligt för miljön främjar det fettlagring.

Dessa dåliga fetter är orsaken till hjärt-kärlsjukdomar och ju tidigare de konsumeras, desto mer kommer de att täppa till artärerna.

Ytterligare en svart fläck på tavlan, tillsatser; deras namn börjar ofta med ett E följt av siffror. Men vi vet inte alltid vad de motsvarar och vissa visar sig vara mycket skadliga. Till exempel E171, även kallad titandioxid. Denna tillsats innehåller nanopartiklar och används särskilt i godis och tuggummi för att ge dem en glittrig effekt.
E102, även kallat tartrazin, är ingen mindre än en gult färgämne finns i många godis. Tartrazin kan orsaka hudproblem hos vissa människor som utbrott av finnar eller plack, nässelfeber och astma.

E150B, E150C… Eller snarare ska vi säga, sulfitkola och ammoniakkola. Dessa tillsatser ger godisarna deras bruna färg, vanligtvis används i de med en karamelliserad smak och även i Cola.

Rekommenderas inte för personer som är allergiska mot sulfiter, E150C utgör en hög risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar.

Kort sagt, för att inte helt förbjuda dem, är det bättre att välja de som kommer att vara mindre skadliga för din hälsa.

Men då, finns det ”bra” godis?

Idag marknadsförs många fler ekologiska och naturliga godisar. Även om de flesta av dem tyvärr fortfarande innehåller konserveringsmedel, förlitar sig många på mer naturliga smaker med naturliga färgämnen och gelatin gjort med äppelpektin eller agaragar.

Men de godisar som barnen uppskattar mest är inte dessa mer naturliga godisar, utan snarare de godisar som svider. Det är en modefluga, och även om vissa barn inte gillar det, kommer de att vänja sig vid det eftersom deras vänner äter det.

Föräldrar kan utbilda sig i smak så att deras barn inte vänjer sig vid industrigodis, särskilt genom att få dem att smaka mer traditionella godis, med honung, mynta eller genom att varva med torkad frukt, choklad och fruktgelé.

Dessutom kan du roa dig med att göra dina egna honungsgodis till exempel med bara socker, honung och vatten!

Godis ska alltid presenteras som roliga och festliga produkter och konsumeras med måtta för att inte skapa dåliga matvanor eller beroende.

Här är en kort videoöversikt:

För att sammanfatta

  • Godis = Socker;
  • Var uppmärksam på den oändliga listan över ingredienser;
  • Konsumtionsrekommendation: 40g per dag max (dvs runt 6 gummiaktiga krokodiler till exempel men var noga med att inte lägga till annat socker till din dag då!).