Gör plats för höstens grönsaker och frukter, allt i färg, försiktigt och håll linjen

[Artikeln uppdaterad den 11/09/2023]

Med hösten kommer fukt och friskhet och behovet av mjukhet och värme känns.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Höstens grönsaker (squash, kål, etc.) och frukt (äpplen, päron, fikon, granatäpplen, etc.) kommer att ge dig bekvämligheten av små, färgglada grytor som kommer att glädja dina smaklökar och ge dig massor av vitaminer att stanna i form, men mycket lätt.

Höstens frukter och grönsaker, en regnbåge på dina tallrikar och massor av dygder!

Föredrar säsongens frukter och grönsaker: naturen är vällagad, den erbjuder oss frukter och grönsaker anpassade till vår kropp för varje årstid, i enlighet med temperaturförändringar och dessutom är de välsmakande och billigare!

För tallrikar som smickrar ögat och smaklökarna, försök att lägga minst 3 på tallriken vid varje måltid!

höstens grönsaker och frukter

Röd

 • rödbetorna kokt och rödlök är väldigt kraftfulla antioxidanter!
 • granatäpplen, plommon, äpplen är syrliga och fulla av C-vitamin!

Orange

Allt rikt på betakaroten, järn, vitamin A, C, D, B2, B6, B9, C!

 • gurkor (squash, squash, pumpa, etc.): är också rika på vitamin K och E, fibrer, fosfor, koppar och mangan, vilket är utmärkt för vår hälsa… Och pricken över i: de är låga i kalorier! Dess lätt söta smak gör den till en delikatess för att få barn att äta grönsaker. Du kan tillaga de olika typerna av squash i soppa, puré, paj, sufflé, kaka (även söt).
 • moroten är ett mycket mjukt livsmedel också rikt på vitamin B1, B2, K, fosfor och kalium. Det förebygger hjärt- och kärlsjukdomar, lungcancer och grå starr. Den äts rå, kokt eller i juice. Det är en utmärkt anti-diarré!
 • apelsiner: stimulera kroppens naturliga försvar, ner under temperaturförändringar, det finns inget som citrus- : mandarin, grapefrukt, clementine men ocksåe kiwi, citron är alla mycket intressanta frukter på hösten.

GUL

 • majs och citron är rika på betakaroten, vitamin A, B, C och E.
 • banan och ananas är rika på magnesium och kalium och hjälper till att bekämpa stress, muskelkontrakturer och gastroesofageal reflux.
 • päronet är ett utmärkt antiinflammatoriskt medel, det minskar risken för typ II-diabetes. Dess höga koppar- och fiberinnehåll hjälper till att skydda hjärtat och avsevärt minska sköldkörtelproblem.
 • Äpple är rik på pektin, fibrer, vitaminer och antioxidanter. Det främjar god allmän hälsa.
 • Kvitten är rik på antioxidanter och låg på kalorier. Det är gott i sylt och kompott. Också fiberrik och underlättar därmed transiteringen.

Vit

 • vita druvor innehåller resveratrol, en antioxidant som har gynnsamma effekter på det kardiovaskulära systemet. Den är också rik på kalium, bra för muskelsammandragning. Observera att den innehåller sackaros, begränsa konsumtionen till 1 handfull per dag.
 • vitlök är en mycket kraftfull antioxidant.
 • endiv är rik på kalcium, fosfor och kalium.
 • rotselleri är en källa till vitamin K som hjälper till att koagulera blodet. Det är också en källa till kalium.
 • haverrot innehåller mycket vitaminer (C, B1, B2, B5 och B6) och mineraler, såsom kalium, fosfor, järn, koppar, magnesium och mangan. Den innehåller också inulin, ett prebiotikum som inte absorberas av tunntarmen men som kommer att fermenteras av tjocktarmens bakterieflora. Det bidrar därför till utvecklingen av goda bakterier i tarmfloran.

Grön

 • purjolök hjälper till att stärka vårt immunförsvar, de har en skyddande effekt mot vissa cancerformer, särskilt i magen och tarmen. Den gröna delen är rik på antioxidanter, spårämnen, C-vitamin och fibrer. Vit är rikare på kolhydrater och fibrer.
 • kronärtskocka, vattenkrasse, spenat och gurka är rika på fosfor, kalium, kalcium, polyfenol (antioxidant) mineraler och vitaminer B9 som gör att din kropp kan dra nytta av god syresättning, magnesium främjar kampen mot stress och trötthet.
 • fänkål är rik på järn, kalium, vitamin E och magnesium och har lugnande egenskaper för matsmältningsbesvär. Det hjälper också till att bekämpa kolesterol och kärlsjukdomar. Mycket låg i kalorier, den äts rå eller lätt krispig genom att ånga den i tio minuter. Om du föredrar den mjukare och mer smakrik, gör bräseringen.
 • purjolöken är en viktig källa till provitamin A (karoten), vitamin C och E, fibrer och antioxidanter. Denna grönsak är känd för sina diuretiska fördelar och dess verkan mot kardiovaskulära störningar.
 • zucchini och mangold är mycket rika på vitamin B9, A och kalium. De är höga i vatten och låga i kalorier.
 • korsblommiga (Romanescokål, blomkål, broccoli, grönkål, brysselkål, kinakål) är låga i kalorier och rika på fosfor, kalium och kalcium, vitamin B, fibrer och viktiga proteiner för eliminering av gifter i kroppen. De är också mycket uppskattade för sina bantande och dränerande egenskaper.
 • kiwi, mango och papaya är mycket rika på C-vitamin och källor till antioxidanter. De ger en touch av exotism till din efterrätt! De verkar även mot förstoppning, vätskeansamling, de hjälper matsmältningen och stärker benen tack vare koppar, magnesium och kalium.
Kiwi

Lila

 • rödkål och aubergine är rika på betakaroten, fosfor, kalcium och kalium.
 • blåbär, björnbär, fikon, plommon är rika på kalium, fosfor, kalcium, polyfenol, C-vitamin och fibrer.

Brun

 • schalottenlöken mycket bra antioxidant.
 • hasselnötter och mandel är rika på kalium, magnesium, proteiner och bra fettsyror, de är perfekta mellanmål för att undvika trötthet mitt på dagen. Var noga med att inte överstiga en stor handfull per dag.
 • kastanjer : det är en frukt rik på mineraler och spårämnen. Den har ett intressant innehåll av kalium, järn, magnesium och koppar. Den innehåller också fibrer, enkelomättade fettsyror och vegetabiliska proteiner som tros minska hjärt-kärlsjukdomar. Det är en kolhydrat med lågt glykemiskt index och glutenfri. Du kan enkelt göra en kastanjemjölskaka eller servera dem som tillbehör.
 • datum : Rik på fibrer och kolhydrater, dadlar underlättar transporten och ger energi. Konsumera med måtta på grund av deras höga socker- och kaloriinnehåll.
 • svamparna (boletus, fårtrav, porcini-svamp, coumelles, etc.) är låga i kalorier, rika på näringsämnen och vitaminer (B och D), de är det perfekta tillbehöret för att smaksätta och förhöja våra rätter. Rika på selen och antioxidanter skyddar de våra celler från åldrande.
 • Potatis är en källa till fibrer, mineraler och vitaminer. I sallad, bakad eller mosad… Var försiktig om du har ett inflammatoriskt område, kom ihåg att ta bort huden för att undvika att förvärra din smärta!
 • muttern : Konsumtion av 10 gram nötter per dag minskar risken för cancer, diabetes och neurodegenerativa sjukdomar tack vare fettsyrorna de innehåller.
 • kanel: Rik på antioxidanter, hjälper till att förebygga många sjukdomar, inklusive cancer. Det har också antivirala, antibakteriella och hypoglykemiska egenskaper (hjälper till att reglera blodsockernivån hos diabetiker). Kanel är perfekt för att smaksätta bakverk, bakad eller stuvad frukt, te med mera.
kanel

Svart

 • rättika mycket rik på antioxidanter, kalium, fosfor och kalcium.

Välj varma rätter!

Inget slår en varm rätt för att värma dig!

Dessutom är hösten en tröttsam årstid för alla, du behöver lätta på arbetet med matsmältningssystemet genom att äta dina grönsaker tillagade istället.

För små, lätta och välsmakande rätter, använd tillagning i en wok, i kassler, i ånga, i folie som möjliggör snabb tillagning samtidigt som du behåller vitaminerna och smakerna från dina grönsaker, som du kan smaksätta med en klick olivolja.

Slutligen, för att ge mer smak till dina rätter och tillsätta vitaminer… tillsätt aromater (timjan, lagerblad, vitlök, lök, schalottenlök, etc.), kryddor (gurkmeja, spiskummin, svartpeppar, 4 kryddor, kanel, nagelnejlika. ..) som kommer att värma dina smaklökar lite) och/eller några frön (squash, solros, lin, chia, sesam, vallmo…) i dina förberedelser!

Satsa på frukt för en vitaminspäckad, färgstark och kalorisnål efterrätt!

Färskt eller varmt (bakat, i folie, stekt i pannan, kompott, etc.) eller färskt: klassiskt (äpple, päron, vindruvor, etc.) eller exotiskt (ananas, granatäpple, kiwi, etc.), de ger dig en touch av sötma, full av C-vitaminer, låg energi men så nödvändig för att bekämpa infektioner och kyla!

Så på menyn, obegränsat med grönsaker och 3 portioner frukt om dagen, för en vitaminspäckad höst, allt smidigt och lätt!