Grönsaker och frukter som börjar med ”e”

[Artikeln uppdaterad den 10/10/2023]

Frukt och grönsaker ger vitaminer, mineraler och fibrer. Att konsumera dem regelbundet är viktigt för att tillgodose kroppens näringsbehov. Fetma hos barn är en av vår tids stora ondska. Svår att mäta och utvärdera med noggrannhet och precision, denna pandemi kan undvikas med en kost rik på frukt och grönsaker och kombinerad med regelbunden fysisk aktivitet. Dessa faktorer främjar minskningen av hjärt-kärlsjukdomar, underlättar intestinal transitering och minskar de negativa effekterna av fria radikaler. På följande rader är jag intresserad av frukt och grönsaker vars namn börjar med ”e”.

Innan du läser vidare

Jag är ingen expert på det här området, men jag brinner för kost och hälsa.

De artiklar du hittar på min webbplats är resultatet av djupgående forskning som jag gärna vill dela med mig av. Jag vill dock betona att jag inte är någon hälso- och sjukvårdspersonal och att mina råd inte på något sätt ska ersätta dem från en kvalificerad läkare. Jag är här för att vägleda dig, men det är viktigt att du vänder dig till en läkare om du har specifika frågor eller medicinska problem. Ditt välbefinnande är viktigt. Så se till att du konsulterar lämpliga experter och tar hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Grönsaker vars namn börjar med ”e”

Det finns 3 grönsaker vars namn börjar med ”e”. Dessa är spenat, endive och schalottenlök.

mat rik på vitamin C,
100 gram spenat innehåller 28,1 mikrogram C-vitamin, eller 34 % av det rekommenderade dagliga intaget.

Spenat

DE gröna bladgrönsaker är kända för sina välgörande hälsoegenskaper. Spenat (Spinacia oleracea L.) innehåller vitaminer, mineraler, fytokemikalier och bioaktiva föreningar som främjar hälsa utöver grundläggande näring.

Spenat är en beprövad källa till essentiella näringsämnen som karoten (ett förstadium till vitamin A), askorbinsyra och olika typer av mineraler. Dessutom drar flera studier gjorda på spenats antioxidantaktiviteter slutsatsen att de är en potentiell källa till naturliga antioxidanter.

Spenat är också en mycket bra källa till sex viktiga näringsämnen: fibrer, fosfor, vitamin B1, zink, protein och kolin. De är också en bra källa till omega-3-fettsyror, vitamin B3, pantotensyra och selen.

Fytokemikalier och bioaktiva ämnen som härrör från spenat kan ta bort reaktiva syrearter och förhindra makromolekylär oxidativ skada, enligt en studie från University of Nebraska-Lincoln.

Endiv

Endiver är små vitaktiga knoppar med en gulaktig spets. Denna grönsak av belgiskt ursprung har en lätt bitter smak och är utmärkt för att tillaga sallader.

Endive tillhandahåller kolhydrater och proteiner som är nödvändiga för att vår kropp ska fungera korrekt. Dessutom är det ett livsmedel rikt på fibrer, nödvändigt för att bekämpa förstoppning och reglera intestinal transit.

Denna grönsak innehåller också kalium, ett viktigt näringsämne för att nervsystemet ska fungera korrekt. Den innehåller också järn, vilket förhindrar uppkomsten av anemi. Dessutom är endive ett diuretikum som hjälper till att rena vätskor. Denna egenskap är viktig i dieter utformade för att bekämpa fetmaproblem. Det gör att du faktiskt kan gå ner i vikt genom att öka urinflödet.

Dess vitamininnehåll ger antioxidanter som reglerar blodcirkulationen, förebygger hjärt-kärlsjukdomar och håller immunförsvaret friskt.

Schalottenlök

Nästan identisk med löken är schalottenlöken en lök som kännetecknas av sin långsträckta form. Hälsofördelarna med schalottenlök beror på att de innehåller ett stort antal näringsämnen. Schalottenlök är låg i kalorier men hög i vitaminer och mineraler.

En medium schalottenlök innehåller endast 44 kalorier, men ger en ansenlig dos av vitaminer, mineraler och fibrer. Denna grönsak är särskilt rik på vitamin C. Det är ett näringsämne som reglerar immunhälsa, kollagenproduktion, vävnadsreparation och järnabsorption. C-vitamin fungerar också som en kraftfull antioxidant i kroppen. Det skyddar celler mot skador orsakade av instabila molekyler som kallas fria radikaler.

Schalottenlök är också hög i B-vitaminer, inklusive folat (B9) och pyridoxin (B6). Dessa spelar en nyckelroll i ämnesomsättningen, produktionen av röda blodkroppar och nervfunktionen.

Grönsaker i t.ex
Schalottenlök är en bra källa till kalium, ett mineral som spelar en avgörande roll i metaboliska processer.

Frukter vars namn börjar med ”e”

På franska finns det ingen frukt vars namn börjar med ”e”. Även om det inte finns någon frukt vars namn börjar med ”e”, är frukt väsentliga i kosten. Frukter ger vitaminer, mineraler och fibrer, som är mycket viktiga näringsämnen:

Frukter kännetecknas av sitt höga innehåll av vitamin A och C. Den första tjänar till att utveckla syn och ben. Den andra hjälper till att stärka ben och tandkött, förutom att reparera vävnader. Kom ihåg att frukt är den viktigaste källan till C-vitamin, om inte den enda.

I frukter finns det främst kalium och magnesium. Kalium hjälper nerver och muskler att kommunicera. Magnesium är viktigt i mänsklig näring. Det ingriper i kroppens biokemiska reaktioner. Järn är ett annat mineral som finns i praktiskt taget alla frukter, om än i små mängder.

Fiber hjälper matsmältningen och bekämpar förstoppning. De hjälper till att öka mättnaden, vilket är mycket viktigt i kampen mot barnfetma.